Raimo Helminen ottaa vastuuta välierätappiosta: "En varmaan vain osannut valmistaa joukkuetta"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Raimo Helminen ei paljoa välierässä hymyillyt.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomi hävisi Kanadalle nuorten MM-kisojen välierässä rumasti 5-0. Kanada löi taululle kolme maalia ensimmäiseen neljään minuuttiin, minkä jälkeen ottelu oli melkoista pelailua. Vaisu alku maksoi Suomelle pelin.

− Ennen peliä puhuttiin, että alku on tärkeä. Pitää saada kiekko syvälle hinnalla millä hyvänsä. Siinä ei sitten onnistuttu yhtään, joukkueen päävalmentaja Raimo Helminen manaa.

− En varmaan vain osannut valmistaa joukkuetta, kuten olisi pitänyt. Erilailla olisi pitänyt jotain tehdä. Ei lataus ainakaan yli mennyt tänään. Pyöriteltiin valmennuksen kanssa äsken, että mitä olisi voinut eri lailla tehdä. Toisaalta, onko silläkään mitään merkitystä.

Ottelun lähdettyä nopeasti väärille raiteille valmennus otti aikalisän, jotta kurssia saisi vielä käännettyä. Pelin kulkua se ei kuitenkaan muuttanut.

− Yritettiin kääntää peliä kaikin keinoin. Saatiinkin ekaan erään vielä hetkemme, että oltaisiin voitu saada se maali. Turha tässä on jälkiviisastella. Nuorten peleissä maalin jos saat niin se tuo hirvittävän määrän energiaa. Sitä ei sitten saatu.

Helmisen tunteet kuumenivat ensimmäisen erän puolessavälissä, kun Sampo Ranta sai korkeasta mailasta kasvoihinsa, eivätkä tuomarit antaneet tilanteesta jäähyä. Ranta lähti tilanteen jälkeen koppiin tikattavaksi.

− Tuomarit tuli pyytelemään erätauolla anteeksi, kun olivat katsoneet videolta sen tilanteen. Ei sillä siinä vaiheessa enää mitään väliä ollut.

Vaikka peli oli käytännössä taputeltu, kärkihyökkääjä Matias Maccellia peluutettiin kohtuuttomia määriä. Kahdessa ensimmäisessä erässä hän pelasi liki 18 minuuttia, mikä on todella kova määrä hyökkääjälle.

− Viime peli peluutettiin häntä samalla tavalla. Kolmannessa erässä otettiin peliaikaa vähemmäksi tarkoituksella, kun ei sitä maalia kolmannen erän alkuunkaan saatu. Meidän kevytjalkaisin mies, niin hänelle se ylimääräinen peliaika on maksimoitava, Helminen perustelee ratkaisua.