Raimo Helminen luotsaa turkulaista muukalaislegioonaa: "Minun täytyy henkilökohtaisesti näyttää, että me pärjätään tällä tasolla"

LIIGA / Haastattelu
Raimo Helmisen edellinen pesti liigavalmentajana päättyi potkuihin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Raimo Helmisen tehtävä Turussa ei tule olemaan helppo. Valmennuksen on saatava TPS:n keikkatyöläiset pelaamaan yhtenäistä sekä voittavaa jääkiekkoa.

Pitkän ja komean uran suomalaisessa jääkiekkossa tehnyt Raimo Helminen palaa pitkän tauon jälkeen liigavalmentajaksi. TPS ilmoitti viime vuoden lopulla, että Helminen astuu Palloseuran peräsimeen vuoden mittaisella sopimuksella. Lyhyt sopimus on herättänyt paljon epäilyjä, mutta päävalmentaja ei siitä päänvaivaa itselleen ota.

– Vuoden sopimus on reilu molempia osapuolia kohtaan. Minun täytyy henkilökohtaisesti näyttää, että me pärjätään tällä tasolla. Seurajohto näkee sitten, että onko minusta mihinkään, Helminen hymähtää.

Helmisen alkutaival turkulaisten päävalmentajana vaikeutui entisestään koronaviruksen mullistettua myös Liiga-joukkueiden arkea. Poikkeustilanteen takia harjoituksia vedettiin pienissä ryhmissä. Helmisen kevät koostui palavereista ja varsinkin pelaajakoordinaattori Tomi Kallion kanssa keskusteluja käytiin useasti. Helminen totesi myös, että kevään harjoittelusta vastasi käytännössä yksi mies.

– Fysiikkavalmentaja Risto Rosendahl veti meillä kevätprojektin ja silloin siellä ei juuri muita saanut olla.

TPS:n tulevan kauden kokoonpanossa on peräti kymmenen ulkomaalaispelaajaa. Puhetta on riittänyt siitä, että mikä on ulkomaalaispelaajien motivaatio pelata, kun sopimus on vain kauden mittainen.

– En näe sopimuksen pituudella mitään väliä. Monesti lyhyt sopimus on hyvä myös pelaajalle. Näen sen asian niin, että vuoden sopimus pistää pelaajan yrittämään parhaansa jatkosopimuksen takaamiseksi.

Ulkomaalaispelaajien suuri määrä merkitsee selvästi lisätöitä valmennukselle. Helmisen mukaan ulkomaalaisten sisäänajossa koko valmennusjohdon panos korostuu.

– Kun pelaajat tulevat eri maista, niin harjoittelu- ja pelikulttuureissa on isoja eroja. Myös kääntämistä tulee runsaasti enemmän, kun joukkueessa on paljon eri kansallisuuksia. Koko valmennusryhmän pitää painaa hommia ja opastaa pelaajia.

TPS tuli varsinkin 1990-luvulla tunnetuksi siitä, että pelaajat pelasivat logolle ja aito yrittäminen näkyi Turkuhallin piippuhyllylle asti. Valitettavasti viimeisten vuosien aikana Palloseura on ollut usein jopa hengettömän oloinen palkkasoturikerho. Helminen linjaa selvästi, että viime kausilta tuttu surffailu saa luvan loppua.

– Joukkueen pitää olla yritteliäs ja sen pitää näkyä kaukalossa joka ilta, Helminen lataa.

TPS:n pelitapa on ollut mysteeri jääkiekon seuraajille jo usean kauden ajan. Tuore päävalmentaja toteaa, että tulevan kauden joukkueen pelitapa rakentuu tuttuun reseptiin.

– Kaiken lähtökohta on se, että puolustuspelin pitää olla aktiivista. Pelaamisen pitäisi olla myös aktiivista molempiin suuntiin.

TPS on voittanut edellisen kerran Suomen mestaruuden keväällä 2010. TPS:n kannattajat ovat jo pitkään janonneet menestystä, mutta vuosi toisensa jälkeen Palloseuran hunajainen kevät on muuttunut painajaiseksi. Tulevalla kaudella joukkueelta kaivattaisiin jo menestystä, mutta päävalmentaja suhtautuu asiaan rauhallisesti.

– Joukkueen kanssa ei olla vielä lyöty tavoitteita lukkoon. On kuitenkin selvää, että kun kilpaurheilussa ollaan mukana, niin halutaan taistella voitosta.

Helmisen joukkueella on paljon todistettavaa tällä kaudella. TPS onkin näyttänyt harjoituskaudella, että joukkueella on potentiaalia menestyä. Viime vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että Turun keväässä saatetaan jälleen kerran tarjoilla katkeraa kalkkia hunajan sijaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle