Raimo Helminen ei odota Nuoriin Leijoniin enää vahvistuksia ensimmäisen pelaajalistan ulkopuolelta − "Isot pojat on isoissa liigoissa"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Raimo Helminen toimii MM-turnaukseen valmistautuvan U20-maajoukkueen pääkäskijänä.
Kuva © Saimi Airaksinen
Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen pitää pian MM-leirityksensä aloittavan joukkueen isoimpana vahvuutena tasaisuutta. Nimilista kapenee huomattavasti 12.12. varsinaisen leiriryhmän tullessa julki.

Jääkiekkoliiton perinteisellä Leijonalounaalla maanantaina julkistettiin tukku maajoukkuekokoonpanoja tulevan kuukauden peleihin. Mukana oli myös U20-joukkueelta laaja 36 pelaajan lista, josta valitaan ensimmäinen leiriryhmä 12.12. Listan ulkopuolelta ei odoteta enää vahvistuksia. Nuoret Leijonat lähtee tapaninpäivänä alkaviin nuorten MM-kisoihin puolustavana maailmanmestarina.

Enemmistö ensimmäisen listan pelaajista kiekkoilee kotimaan sarjoissa, joko Liigassa tai Mestiksessä, muutamaa Pohjois-Amerikan vahvistusta lukuunottamatta. Joukkueen päävalmentaja Raimo Helminen pitää tasaisuutta ryhmän suurimpana vahvuutena.

Henkilökohtaisella tasolla on stressiä.

− Kaikille tulee kova kilpailu. Puolustajat sekä keskus- ja laitahyökkääjät ovat kaikki huippumiehiä, kovia nimiä jää kotiin. Maalivahdit nyt rupeavat olemaan selvillä jo. Varmasti saadaan tasainen, hyvä ryhmä, Helminen kertoo valituista pelaajista.

− Suomi-kiekon puolesta (leveys) on hieno asia, mutta ei se yksittäisen valmentajan tilannetta helpota. Muuten tämä on upeaa hommaa, mutta tämä valinta on se ainoa vähän negatiivisempi homma tässä työssä. Henkilökohtaisella tasolla on stressiä.

Pohjois-Amerikan vahvistuksina mukana ovat maalivahti Kari Piiroinen (Windsor Spitfires, OHL) sekä hyökkääjät Sampo Ranta (University of Minnesota, NCAA) ja Rasmus Kupari (Los Angeles Kings, NHL/Ontario Reign, AHL). Muita isoja vahvistuksia, kuten Kaapo Kakkoa tai Jesperi Kotkaniemeä, ei NHL:stä Helmisen mukaan ole odotettavissa.

− Isot pojat ovat isoissa liigoissa niin sanotusti. Näistä pelaajista aletaan kasata joukkuetta.

− Kingsiin on soitettu ja puhuttu GM:n kanssa. Kyllä siellä positiivinen sävy on Kuparin tulon suhteen, sanotaan, että hyvältä näyttää, Helminen kertoo Kuparista.

Laajaan pelaajalistaan on otettu mukaan tässä vaiheessa myös loukkaantuneita pelaajia, kuten Peetro Seppälä ja Anton Lundell. Erityisesti Lundellin tila on seurannan alla, sillä hänelle olisi isoa vastuuroolia tarjolla kisoissa.

− Lundellin nimi on listalla, mutta hän on edelleen loukkaantuneena. Seurataan tilannetta vielä. Näiden takia tätä (leiriryhmän valintaa) vähän venytetäänkin, että ollaan ensi viikolla viisaampia.

− (Päätöksiä tehdään) varmaan seuraavien viikkojen aikana, ensi viikolla ollaan viisaampia. Seurataan, miten paraneminen on lähtenyt käyntiin. Lääkärit osaa varmaan tehdä meikäläisiä parempia ratkaisuja, Helminen tuumaa.

Nuorten joukkue pelasi marraskuun puolivälissä harjoitusturnauksen Helsingissä. Silloin tuloksena oli tappiot Tšekille, Ruotsille ja Venäjälle. Maaleja syntyi vain yksi ottelua kohden.

− Kyllä se turnaus kertoi, missä mennään ja missä vastustajat menee tässä vaiheessa. Kaikki näki kuinka kovia vastustajat on. Kyllä se siinä mielessä herätti, että ei voitettu yhtään peliä. Pitää pystyä parantamaan, jos aiotaan pärjätä. Maalinteko on listalla ihan kärkiasioita, mitä ruvetaan miettimään. Siihen pitäisi jotain lääkkeitä löytyä, Helminen summaa edellisen turnauksen antia.

Ei me ainakaan suosikkeina lähdetä tähän turnaukseen.

Tapaninpäivänä Třinecissä ja Ostravassa alkavia MM-kisoja Helminen odottaa innolla. Turnauksen lohkojako sen sijaan hieman ihmetyttää miestä, sillä Suomen lohko on selkeästi heikompitasoinen kahdesta vaihtoehdosta. Suomen lohkossa toinen "suurmaa" on Ruotsi, kun taas toisessa lohkossa pelaavat sekä Venäjä, Kanada että USA.

− Suomi maailmanmestarina on niin sanotusti vähän kevyemmässä lohkossa, se toinen lohkohan on huippukova, mistä meille tulee puolivälierävastustaja. On kova työ virittää joukkue kohti niitä huippupelejä. Menestyäkseen pitäisi pelata kaikki pelit todella hyvin. Ei me ainakaan suosikkeina lähdetä tähän turnaukseen, se on hyvä meidän pojille.

− Saataisiin vaan se joukkue valittua, niin sitten alkaa leiritykset ja hieno odotus ja kunnon sähinä. Se on hienoa aikaa, Helminen hehkuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle