Pohjoisen miehet lähtevät kauteen uudesta tilanteesta – uusiutuuko pitkä kevät?

MESTIS / Haastattelu
Siivittävätkö Maso Lehtosen juonet jälleen RoKin pitkään kevääseen?
Kuva © Topi Lainio
Viime kauden ennakoissa häntäpäähän povattu RoKi pelasi hyvän runkosarjan ja erinomaisen kevään. Runkosarjan kuudes sija ja pudotuspelien jälkeen palkintokaappiin tulleet ensimmäiset Mestis-mitalit antavat aihetta tyytyväisyyteen ja ylpeyteen. Menestys laittaa joukkueen uuteen asemaan tähän kauteen lähdettäessä, ja kysymys kuuluu, onko pohjoisen miehistä vastaamaan kasvaneisiin odotuksiin.

Monet odottivat RoKin päävalmentaja Maso Lehtosen suuntaavan Imatran Ketterän menestysvuosien jälkeen isompiin ympyröihin, mutta suunnaksi valikoitui Rovaniemi ja RoKi. Lehtosen ensimmäinen kausi lappilaisten penkin takana päättyi pronssijuhliin, ja nyt menestykselle lähdetään hakemaan jatkoa.

− RoKi todella halusi minut tekemään muutosta ja vastaavasti se tarjosi uuden haasteen, joka mahdollistaa kehittymiseni paremmaksi valmentajaksi. Totta kai minulla on tavoitteita ja unelmia, mutta nyt työhaalarit on päällä ja sydän mukana viemässä RoKia vieläkin parempaan menestykseen.

Lehtosen projektin ensimmäinen kausi onnistui todella hyvin ja hän sai taas yhden sulan hattuunsa. Silti hän ei suostu nostamaan itseään esiin, vaan korostaa sitä, mitä he tekivät yhdessä joukkueena. Jokaisella oli oma roolinsa ja jokaisen hoitaessa sen aukesi tie menestykseen.

Puitteet Rovaniemellä ovat erinomaiset. Lappi-areena on erinomainen koti Mestis-tasolle ja vieressä Lapin urheiluakatemia ja luonto tarjoavat optimaaliset olosuhteet harjoittelulle. Kun vielä pelaajat voivat keskittyä vain jääkiekkoon, niin puitteista menestyminen ei tule jäämään kiinni. Lehtonen nostaa tässä vielä yhden joukkueelle tärkeän ja sen arvostaman asian esiin.

− Meillä on Mestiksen paras kotiyleisö, joka antaa meille tukea kotipeleissä ja jonka edessä haluamme henkilökohtaisesti aina antaa parastamme.

Maalivahti Vilho Heikkinen oli yksi viime Mestis-kauden hienoimmista tarinoista. Siirryttyään täksi kaudeksi liigajäille Tapparan paitaan jätti hän jälkeensä suuret saappaat, mutta päävalmentaja ei ole yhtään huolissaan joukkueen maalivahtipelistä.

− Oikein tyytyväinen olen joukkueen maalivahtitilanteeseen. Meillä on kaksi huippumaalivahtia, jotka kilpailevat pelipaikasta ja molemmilla on erinomainen työmoraali, kuvailee Lehtonen Cody Porteria ja Sami Sunia.

Joukkueen uudet hankinnat tuovat lisää taitoa niin puolustukseen kuin hyökkäykseenkin. Viime kauden joukkueesta kahdeksan hyökkääjää jatkaa joukkueessa, joten myös jatkuvuutta on onnistuttu tuomaan kokoonpanoon. Lehtonen on hyvin tyytyväinen joukkueeseen, jolla lähdetään kauteen.

Lehtonen ei nosta yksilöitä esiin, vaan puhuu mieluummin joukkueesta: joukkueesta, jossa jokainen tietää roolinsa ja joka päivä tehdään töitä tullakseen paremmaksi.

− Neljällä kentällä puolustetaan ja hyökätään yhdessä eikä yksikään yksilö mene joukkueen edelle.

Kolmikko Valtteri Suni, Heikki Huttunen ja Miika Tiihonen ovat pelanneet yhdessä harjoituskauden alusta asti. Kun heidän takanaan pelaa vielä Forssasta siirtynyt puolustaja Paavo Tyni, odotetaan heiltä tulosta. Kakkos- ja kolmosketjuissa esimerkiksi Arttu Rämö, Jere-Matias Alanen ja Lauri Heino tuovat tulitukea myös ykköskentän takana.

Lisääntyneestä hyökkäystaidosta huolimatta joukkue luottaa viime kauden menestysreseptiin. Jäällä nähdään joka ottelussa kovaa töitä tekevä joukkue, joka taistelee ja jolla on luonnetta.

Viime keväänä Lehtosen kuittaus pitkistä vieraspelimatkoista kauppareissuiksi nousi jonkinlaiseksi ilmiöksi Rovaniemellä. RoKi viettää paljon aikaa tien päällä verrattuna muihin Mestis-joukkueisiin, mutta Lehtonen näkee tässäkin positiivisen puolen.

− Joku voisi ajatella, että reissaaminen on raskasta, ja vaatiihan se määrättyä pelisilmää ja suunnitelmallisuutta urheilullisuuden maksimoimiseksi, mutta samalla se hitsaa todella paljon joukkuetta yhteen ja tekee meistä suurempaa kuin osiemme summa.

RoKi on valmis aloittamaan uuden matkansa, jonka määränpää on pitkällä keväässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle