Piste-ennätyksen tehtaillut Kristian Kuusela on ylpeä omistaan − "Jos antaa kaikkensa, se riittää minulle"

LIIGA / Haastattelu
Kristian Kuusela on nyt kaikkien aikojen tehokkain mies Liigan pudotuspeleissä
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparan kapteeni Kristian Kuusela saavutti viidennessä välierässä merkittävän virstanpylvään. Syöttöpiste Tapparan kavennusmaaliin nosti Kuuselan kaikkien aikojen pudotuspelien pistepörssiin kärkeen tasapisteisiin Kari Jalosen kanssa. Mahtavasta saavutuksesta huolimatta Kuusela osoitti kokeneen pelimiehen elkeitä pitäen jalat maassa ja keskittyen käynnissä oleviin pudotuspeleihin.

Kari Jalosen 1980- ja -90-luvuilla SM-liigan pudotuspeleissä tehtailemia tehopisteitä 38+77=115 pidettiin rikkomattomana ennätyksenä, mutta nyt myös Tapparan Kristian Kuuselalla on kasassa samaiset 115 tehopistettä. Maaleja Kuusela on iskenyt peräti 46, millä hän pitää hallussaan myös playoffien maalipörssin kärkisijaa.

Vaikka Kuuselalla meni ennätyksen saavuttamiseen 81 peliä enemmän kuin Jalosella, ei se vähennä suorituksen arvoa. Sankari itse ei omien sanojensa mukaan osaa vielä laittaa saavutustaan sen ansaitsemaan perspektiiviin.

− Tämä on ollut tapetilla jo jonkin aikaa. Olen jo muutaman kerran sanonut, että ennätykset on tehty rikottaviksi. Jossain vaiheessa taas tulee joku takaa ohi ja ottaa tämän omiin nimiinsä. Hieno fiilis, mutta ei tämä sen suurempi juttu ole, pistenikkari sanaili vaatimattomasti.

"Ennätykset on tehty rikottaviksi"

Kuusela teki ensimmäisen pisteen pudotuspeleissä keväällä 2006 Ässien paidassa. Hauskaa on, että piste tuli juuri nykyistä seuraa Tapparaa vastaan 23.3. pelatussa ensimmäisessä puolivälieräottelussa. Kaiken kaikkiaan Kuusela on pelannut Liigan pudotuspelejä 13 kaudella Ässien, Kärppien, Bluesin ja Tapparan riveissä.

− Olen saanut pelata pitkiä keväitä isossa roolissa, joten tulosta pitääkin tulla. Tietysti tämä jotain kertoo siitä, millä tasolla olen keväisin pystynyt suorittamaan. Kai tästä itselle pitää hyvä arvosana antaa, Kuusela myhäili.

Tappiosta huolimatta Kuuselalta irtosi hymy ottelun jälkeen
Kuva © Jarno Hietanen

Arvostusta Jaloselle, hyvä arvosana itselle

Kuusela pelasi Kärpissä Jalosen valmennuksessa, mutta pitkäaikaisen ennätyksen haltijan pelaajaura ei Tappara-kapteenille ole kovin tuttu.

− Jalonen oli huippuvalmentaja Oulussa ja on sitä tietysti vieläkin. Hänen pelaajaurastaan en paljoa tiedä, mutta sen tiedän, että ne pisteet tehtiin ilman erkkaria, Kuusela naureskeli viitaten Jalosen tavaramerkkiin eli teippaamattomaan mailan lapaan.

"Tiedän, että ne pisteet tehtiin ilman erkkaria"

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi antoi varauksemattomat kehut joukkueensa kapteenille. Rautakorpi toivoi, että Kuuselan saavutuksen merkitys sai ansaitsemansa arvon.

− Kuusela on Tapparalle erittäin tärkeä pelaaja, joka pelaa paljon isossa roolissa. Hän on loistava jääkiekkoilija, joka pelaa tällä hetkellä uransa parasta jääkiekkoa.

Pistelinko itse oli valmis allekirjoittamaan valmentajansa sanat.

− Kaudella 2015-2016 pelasin huippukiekkoa, mutta mielestäni olen pelannut nyt vielä paremmin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Menen ihan äärirajoilla ja yritän joka ilta antaa itsestäni maksimin. Melkein aina olen siinä onnistunut, Kuusela arvioi.

"Tämä homma ei kestä ikuisesti"

Hyökkääjä kävi ennätyslukemiin johtaneen maalisyötön jälkeen poimimassa pelivälineen itselleen. Kiekko löytää Kuuselan mukaan tiensä kotiin muiden kiekkojen seuraksi.

− Tämä homma ei kestä ikuisesti, joten pitää olla muistojakin. Niitä on vanhempana varmasti kiva katsella.

"Tämä on vain jääkiekkoa"

Kuusela myötäili Rautakorven ja joukkuetoveri Niko Ojamäen lausuntoja ottelun kulusta. Hänen mukaansa ensimmäisestä maalista huolimatta Tapparalla oli viidennessä välierässä heikko lähtö.

− Pelasimme heikkoa alivoimaa. Vastustaja teki sukkana kolme maalia. Olen kuitenkin ylpeä joukkueesta, miten pystyimme kasaamaan pelimme ja nousemaan pelillisesti tasoihin ja ohi. Tämä on playoff-kiekkoa, niin ei vaan aina riitä, Kuusela totesi.

Tapparan täytyy pystyä ohittamaan Emil Larmi maanantaina, mikäli aikovat taistella mestaruudesta
Kuva © Jarno Hietanen

Hämeenlinna on ollut tamperelaisille paha paikka pelata. Tappara on pakkovoiton edessä mikäli se mielii jatkaa finaaliin seitsemättä kertaa peräkkäin.

− Tilanne on meidän osalta aika selvä, vain voitto kelpaa. Ensimmäinen peli Hämeenlinnassa oli meiltä heikko, mutta toinen alkua lukuun ottamatta jo selkeästi parempi. Tämä on ollut meidän juttu koko kauden, että trendi on nouseva. Runkosarjassa sitä oli yksittäisten pelien sisälläkin. Luotan, että pystymme nostamaan tasoa edellisestä pelistä ja sitä kautta saamaan tarvittavat voitot, Kuusela pohti.

"Turha meidän on paniikkia kehittää"

Tapparan kokeneeseen kaartiin kuuluva Kuusela on tällaisessa tilanteessa mies paikallaan. Ensimmäistä kauttaan kapteenin C-kirjainta rinnassaan kantava kiekkoilija näyttää joka ilta omalla esimerkillään tietä muulle joukkueelle.

− Turha meidän on paniikkia kehittää. Tilanne on tämä, mutta silti tämä on vain jääkiekkoa. Ei tästä tarvitse mitään elämää suurempaa tehdä. Jokainen joukkueesta laittaa joka ilta kaiken peliin, eikä enempää voi vaatia. Jos antaa kaikkensa, se riittää minulle, kapteeni totesi osoittaen suuren jääkiekkoilijan elkeitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle