Pikakomennuksella hälytetty Jesse Welling yrittää pelastaa Peliittojen sarjapaikan

MESTIS / Haastattelu
Säilyttääkö Peliitat sarjapaikkansa Wellingin opeilla?
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Mestiksen runkosarjan hännille jäänyt Heinolan Peliitat päätti vaihtaa runkosarjan lopuksi valmentajaa. Lahdesta hätiin kutsuttu Jesse Welling luotsaa joukkuetta karsintapeleissä.

Peliittojen organisaatiossa tapahtui lyhyessä ajassa paljon loppusummerin soitua Imatralla runkosarjan viimeisessä ottelussa 18.4. Päävalmentajana liki täydet kaksi kautta toiminut Hannes Hyvönen sai lähteä ja joukkue uskottiin loppukaudeksi Lahden Pelicansin U20-joukkuetta SM-sarjassa luotsanneen Jesse Wellingin käsiin. Pelicansin U20-joukkueen taival päättyi puolivälierätappioon Helsingin Jokereille.

Peliitat jatkaa sen sijaan kauttaan Mestis-karsinnoissa, jossa ottelupariksi vastaan asettuu Suomi-sarjan mestari Nokian Pyry. Mestis-paikkaan vaaditaan neljä voittoa.

Vahvaa kokemusta eri Liiga-joukkueiden valmennustiimeistä hankkineella 45-vuotiaalla Wellingillä, apuvalmentaja Teemu Leppäsellä ja maalivahtivalmentaja Valtteri Salolla on iso vastuu sarjapaikkaansa puolustavan Mestis-joukkueen peräsimessä.

Valmentajan on kausi Pelicansin U20-joukkueen mukana oli tullut jo päätökseensä, mutta mies ei kieltäytynyt lyhyellä varoitusajalla tulleesta kutsusta Heinolaan.

– Asiat tapahtui aika nopeasti. Pyydettiin tänne apuun ja lähdettiin auttamaan, kun oli mahdollisuus. Meitä pyydettiin ja tässä ollaan.

Welling ei ehtinyt juuri matkaoppaita plärätä ottaessaan äkkilähdön Heinolaan. Naapurikaupungin joukkueesta ei aiempaa tuntumaa juuri ollut.

–Ei ollut ennalta kauhean tuttu. Omat työt ovat vieneett ajan tuossa, mutta tietty kun asia selvisi, niin alettiin tekemään selvitystyötä.

Jääharjoituksia uusi valmennus ehtii vetää vain viikon verran ennen ensimmäistä karsintapeliä, joten ihmeitä ja poppakonsteja ei ole lyhyessä ajassa yritettykään taikoa.

– Aikahan on kieltämättä lyhyt, mutta ollaan yritetty löytää se yhteinen sävel siihen pelaamiseen, että pystyttäisiin löytämään yksinkertaiset asiat, jotta saadaan viisi pelaajaa pelaamaan peliä yhdessä.

Lyhestä ajasta huolimatta valmennus on saanut ajettua haluamiaan asioita sisään. Työtä on helpottanut pelaajien innokkuus ja oppimishaluisuus.

– Yllättävänkin paljon ollaan ehditty käymään asioita läpi. Pelaajat ovat imeneet ja omaksuneet asiaa hyvin. Jätkät ovat tosi oppimishaluisia ja haluavat tehdä asioita yhdessä. Se on ollut hyvä asia.

Karsintamaailmassa panokset ovat suuret ja sarjapaikkaansa puolustavan joukkueen osalta raadollinen. Valmennuksessa tiedostetaan pelien tärkeys, mutta kravatti tiukalla ja rystyset valkoisena ei lähdetä vaihtopenkin taakse fläppitaulua puristamaan.

– Se on pelin henki ja sitä varten täällä ollaan. Ei mietitä sitä sen suuremmin. Yritetään auttaa joukkuetta pelaamaan niin hyvin, kuin me yhdessä pystytään tekemään.

Jos on Wellingin tietomäärä Peliitoista vähäistä, on vierasjoukkue Pyryyn perehtyminen jäänyt luonnollisesti vieläkin vähäisemmäksi.

– Ollaan me heidän viimeiset pelinsä katsottu ja tietty näkemys on, mitä sieltä on tulossa. En ole sen analyyttisemmin Suomi-sarjaa seurannut. Nyt ollaan katsottu Pyryn viimeiset pelit ja koitettu löytää sieltä ne asiat, joita sieltä olisi tulossa.

Welling toivoo näkevänsä Peliittojen vahvan viisikkopelaamisen ja pelinopeuden kääntävän ottelusarjan joukkueensa hyväksi.

– Kyllä haluaisin nähdä, että se meidän pelinopeus ja yhdessä viisikkona pelaaminen näkyisi siinä hommassa.

Wellingin valmennustiimi on tuonut joukkueen tekemiseen rentoutta ja ilmapiiri pukukopissa on pysynyt hyvänä. Keskittyminen on ongelmien ja murheiden puimisten sijaan ratkaisujen keksimiseksi niihin.

– Keskitytään niihin asioihin mihin tässä pystytään vaikuttamaan, eikä niin mietitä niitä ongelmia, vaan ratkaisuja niihin. Tarkoitus on auttaa tätä joukkuetta.

Wellingin tulikoe uuden joukkueen peräsimessä on torstaina, kun Peliitat pelaa kotijäällään Heinolassa ensimmäisen karsintapelinsä Pyryä vastaan. Mies myöntää, että vatsassa hieman pyörii Sinilähteen sinisiipiä.

– Ainahan pelin pitää vähän jännittää, mielestäni sen kuuluu olla niin. Valmistaudutaan siihen ja valmistetaan joukkue siihen, että saataisiin itsestämme paras mahdollinen ulos. Kyllähän se aina vaatii sellaisen oikeanlaisen tunnetilan.

» Lähetä palautetta toimitukselle