Petteri Wirtanen palasi Turkuun menestymään – "Kaikki tietää kuitenkin loppupeleissä miksi pelataan"

LIIGA / Haastattelu
Keskushyökkääjä Petteri Wirtanen ihastutti otteillaan viettäessään viime kauden alun TPS:n paidassa ennen siirtoaan ruotsalaisseura Djurgårdeniin.
Kuva © Timo Savela
TPS sai tulevan kauden joukkueeseensa kaivatun paluumuuttajan, kun viime kauden alussa Turussa pyörähtänyt kokenut keskushyökkääjä Petteri Wirtanen palasi joukkueeseen kahden vuoden sopimuksella.

Viime kauden lopun Ruotsissa viettänyt ja lopulta SHL:n finaaleihin Djurgårdenin riveissä yltäneen Petteri Wirtasen toi takaisin Aurajoen rannoille viime syksystä jäänyt into TPS:n organisaatiota kohtaan.

– Tykkäsin tosi paljon tästä touhusta, kun viime syksynä kävin täällä. Sitä kuitenkin haluaa tykätä siitä, mitä tekee, niin siksi palasin tänne.

TPS:n edelliset kaudet ovat noudatelleet pitkälti samaa kaavaa. Runkosarjassa sijoitukset ovat olleet hyviä, mutta kovista odotuksista huolimatta pudotuspeleissä menestys on ollut vaisua. Hyvinkään Jää-Ahmojen kasvatin mukaan Turussa on pyritty tekemään muutoksia päivittäiseen rytmiin, jotta pelit kulkisivat toivotunlaisesti myös kevään tärkeillä hetkillä.

– Vähän ollaan yritetty rikkoa sitä rytmiä nyt, jotta päästäisiin seuraavalle tasolle. Koitetaan rakentaa tämä meidän tarina nyt niin, että lähestyttäisiin asioita vähän uudella tavalla.

– En halua mennä mihinkään konkreettisiin asioihin, mutta päivittäisessä tekemisessä keskitytään siihen, että rima olisi korkeammalla eikä tämä riitä meille, mitä pari viimeistä vuotta on ollut, Wirtanen toteaa.

Kahdesti urallaan Suomenmestaruutta juhlinut keskushyökkääjä korostaa useaan otteeseen haastattelun aikana TPS-identiteetin luomista. Hänen mukaansa voittaminen ja identiteetti kulkevat tiukasti käsi kädessä.

– Koitetaan sitä kehittää koko ajan sellaiseksi, että näkyy piippuhyllylle asti millaista jääkiekkoa TPS pelaa.

TPS on aloittanut kahtena viime kautena runkosarjansa erinomaisesti ja keikkunut sarjan kärkipäässä myös loppuun asti. Harjoitusotteluiden perusteella Wirtanen myöntää, että turkulaisilla riittää tekemistä pelin kehittämisen kanssa. Hän kuitenkin muistuttaa, että tähtäin on asetettu pitkään kevääseen.

– Meillä on tässä vielä aikaa peliä kehittää, ja varmasti tavoitteena on kehittyä viikottain siinä pelaamisessa. Rima on asetettu korkealle eikä asiat tapahdu hetkessä. Luulen, että se tulee olemaan nyt ehkä pidempi prosessi, mutta toivottavasti se myös kantaa nyt pidemmälle.

Huolimatta siitä, että useampi kovan luokan pelimies Oula Palven, Kaapo Kakon ja Ilkka Heikkisen johdolla jättivät turkulaisjoukkueen viime kauden päätteeksi, ei Wirtasen usko TPS:n pelaajamateriaaliin horju. Hän muistuttaa myös nimien olevan vain nimiä paperilla, ja uskoo yhteisen tekemisen voimaan.

– Se mikä kuitenkin ratkaisee on yhdessä tekeminen, ja uskon meillä olevan siihen työkalut. 

Wirtasen viime kausi päättyi kirvelevään finaalitappioon Ruotsissa. Tällä kaudella tavoitteena on päättää kausi voittoon, mutta sen tarkempia sijoitus- ja pistetavoitteita ei TPS ole joukkueena asettanut.

– Ollaan lähdetty enemmänkin tavoittelemaan sellaista mielentilaa, että jokainen pystyisi katsomaan päivittäin peiliin tyytyväisenä ja sellaisella fiiliksellä, että on tuonut jotain joukkueelle. 

– Voi olla, että kehitetään vielä jotain konkreettisia tavoitteitakin, mutta ihan turha niitä olisi tässä vaiheessa sanoa, kun kaikki tietää kuitenkin loppupeleissä miksi pelataan ja mikä on homman nimi. Toitottaminen ja sellainen huuteleminen tässä vaiheessa on aika turhaa.

Henkilökohtaisella tasolla Wirtasen tavoitteena on tuoda turkulaisjoukkueen päivittäiseen tekemiseen omalla kokemuksellaan oikeanlaista suuntaa. Hän on yksi joukkueensa vanhimmista ja kokeneimmista pelaajista, joten pelkkä ryhmän mukana meneminen ei ole vaihtoehto.

– Silloin kun on yksi johtavista pelaajista, niin pitää pystyä näyttämään suuntaa ja esimerkkiä ihan selvästi. Pelillisesti uskon, että pystyn tuomaan kaikkiin tilanteisiin osaamista, ja odotan isoa vastuuta. Vaadin ja odotan myös itseltäni paljon, Wirtanen summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle