Petri Matikainen luotsaa Klagenfurtia Euroopan kartalle – "Meidät kannattaa ottaa vakavasti"

CHL / Haastattelu
Petri Matikainen varoittaa aliarvioimasta joukkuettaan.
Klagenfurter AC kulkee voitosta voittoon suomalaisopein. Tappara sortui CHL:ssä joukkueen aliarviointiin jo kertaalleen. Itävaltalaisseuran päävalmentaja Petri Matikainen tavoitettiin puhelimitse joukkueen ollessa matkalla Tampereelle.

Itävallan menestynein seura ja kansainvälisen EBEL-liigan hallitseva mestari Klagenfurter AC on aloittanut uuden kauden erinomaisesti. CHL:n avausviikonloppuna sekä Tappara että norjalainen Frisk Asker kaatuivat komeasti joukkueen kotikentällä.

Klagenfurt on muutenkin aloittanut harjoituskautensa pirteästi. Pelkkiä voittoja myös harjoitusotteluistaan saalistanut joukkue on onnistunut varsinkin puolustuspelissään, sillä kuudessa ottelussa itävaltalaisten verkkoon on tehty ainoastaan kahdeksan maalia. Edellinen tappio joukkueella onkin huhtikuussa pelatuista kansainvälisen EBEL-liigan finaaleista.

− Saatiin todella hyvä startti CHL-kauteen kahdella voitolla. Tappara-peli oli todella tasainen ja sen voittaminen lämmittää kyllä. Ehkä he alitajuntaisesti aliarvioivat meitä lievästi, koska olimme "vain" itävaltalainen joukkue, naurahtaa päävalmentaja Petri Matikainen.

− Nyt pelit vain kovenevat ja matkustaminenkin vaatii aina veronsa, hän jatkaa.

Matikainen luotsaa KAC:ia toista kauttaan. Viime kausi päättyi upeasti EBEL:in mestaruusjuhliin, eikä seurassa nytkään tyydytä vähempään. Hänellä on apunaan suomalaisvalmentajat Jarno Mensonen ja Juha Soronen.

Mensosella on useamman vuoden kokemus Keski-Euroopan seuroista, kun taas maalivahtivalmentaja Soronen liittyi vuosi sitten joukkueeseen Mestiksen RoKista. Pelaajistossa on puolestaan Siim Liivik pitämässä yllä sinivalkoisia värejä.

− Täällä Klagenfurtissa ollaan totuttu voittamaan ja menestymään. Seurajohto on todella halukas rakentamaan kilpailukykyisen joukkueen Euroopan huipulle. Sitä varten minutkin tänne pestattiin − rakentamaan voittavaa joukkuetta.

− Halusin myös saada kokonaan suomalaisen valmennustiimin, sillä on helpompaa rakentaa joukkuetta, kun ajatusmaailmat kohtaavat ja on sama äidinkieli, avaa Matikainen valmennustiiminsä rakennetta.

KAC on hyvin organisoitu joukkue, joka on nostamassa itävaltalaisen jääkiekkoilun arvostusta Euroopassa. Matikainen tiimeineen on tehnyt hyvää työtä, mutta paljon on vielä edessäkin. Suomalainen valmennusoppi on kovassa huudossa ympäri maailmaa, mutta varsinkin Keski-Euroopassa suomalaisuus on erityisen arvostettua. Ei siis mikään ihme, että KAC halusi seuran uutta nousua rakentamaan Matikaisen johtaman kolmikon.

Klagenfurt ja KAC olivat Matikaiselle entuudestaan tuttuja, sillä hän itse pelasi aktiiviurallaan siellä puolitoista kautta − ja itse asiassa päättikin pelaajauransa joukkueen riveissä. Noista vuosista hänelle jäi paitsi kaksi Itävallan liigan hopeamitalia, myös rutkasti hyviä muistoja ja kokemuksia.

− On merkittävä etu valmentajalle saapua paikkaan, joka on entuudestaan tuttu. Klagenfurt on suhteellisen pieni kaupunki − täällä on vajaat 100 000 asukasta. KAC on kaupungin ainoa pääsarjajoukkue. On siis luonnollista, että joukkue koetaan syvästi omana joukkueena ja sitoutuminen on vahvaa. Tiedän siis, mitä minulta ja joukkueelta vaaditaan.

Itävallan maajoukkue on ollut kansainvälisellä tasolla hissijoukkueen maineessa. Maajoukkue on pudonnut ja noussut lähes vuosittain, eikä parannustakaan ole ihan heti löytymässä. Toki Itävallassa on asioihin reagoitu ja pitkällä tähtäimellä pitäisi kohennustakin jo tulla.

− Täällä on aika paljon seurajoukkueet olleet pelkästään tuontipelaajien varassa eikä omat pelaajat ole saaneet riittävästi isoja rooleja kehittyäkseen. Junioripolun kanssa ollut myös hienoisia ongelmia, sillä sellainen selkeä punainen lanka on ollut kateissa.

− Nyt kuitenkin on ulkomaalaisten pelaajien määrää ollaan pudotettu − ja ollaan pudottamassa jatkossa vielä lisää. Meillä (KAC:ssa) on tilanne toinen, sillä meillä on useita oman kylän poikia joukkueessa ja myös isoissa rooleissa. Olemme siinäkin edelläkävijöitä täällä Itävallassa.

Petri Matikaisen johtama Klagenfurter AC kohtaa siis Tapparan Tampereella perjantaina kello 19.00 alkavassa ottelussa. Sunnuntaina joukkueella on vastassa norjalainen Frisk Asker vuonojen mailla. Nähtäväksi jää, miten Matikainen joukkueensa viikonlopun tuplaotteluun onnistuu luotsaamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle