Peter Tiivola koki Ässissä pettymyksen ja Leijonissa riemua – ”Kaudesta varmasti opittiin, kuinka tärkeää menestyksen kannalta on joukkueen yhtenäisyys”

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
MM-kisat olivat Peter Tiivolan kauden kohokohta.
Kuva © Samuli Huikuri
Seurajoukkueessa pettymys, maajoukkueesta upea kokemus, korona-tartunta ja -kuplan yksinäisyys: Muun muassa näistä osista koostui Peter Tiivolan kausi.

Liigakausi 2020–21 oli koronan vuoksi poikkeuksellinen, mutta Ässien Peter Tiivolalle kausi oli erityisen poikkeuksellinen. 27-vuotias keskushyökkääjä pelasi uransa toistaiseksi tehokkainta peliä, nousi maajoukkueeseen, voitti MM-hopeaa, loukkaantui Karjala-turnauksessa ja sai korona-tartunnan Ruotsin-EHT-turnauksessa.

Aloitetaan Tiivolan kauden tarkempi käsittely positiivista asioista.

– En olisi ikinä voinut uskoa, että pääsen kokemaan MM-kisat. Lähdin Vierumäelle, kun Jukka [Jalonen] soitti, sillä asenteella, että viikko kerrallaan ollaan. Tuli lopulta oltua viisi viikkoa. Vaatteet meinasivat loppua, mutta niitä onneksi sai lisää.

MM-kisat ja tiivis leijonaryhmä olivat kauden kohokohtia.

– Joukkueen yhteishenki oli aivan loistava. Jokainen tunsi itsensä arvostetuksi, oli sitten ykkösketjun tai vitosketjun mies. Viiden viikon aikana muodostui huikea ryhmädynamiikka.

– Joka äijä pelaajia, huoltajia ja johtoryhmää myöden puhalsi yhteen hiileen. Koko kisojen ajan oli aivan loistava fiilis. Se tietysti harmittaa, ettemme saaneet kirkkainta mitalia. Hopeakin on hieno muisto.

Pettymyksestä kisahuumaan

Ässien kauden päättyminen runkosarjaan jäi Tiivolaa harmittamaan.

– Ihan hyvä fiilis jäi kaudesta, mutta harmittaa, että ei päästy Ässien kanssa tavoitteeseen eli pudotuspeleihin. Henkilökohtaisesti oli hyvä kausi, tuli kehittymistä. Ainoa miinus oli loukkaantumiset ja korona.

Ässillä oli riveissään maalipörssin voittanut Sebastian Wännström ja NHL:ssä meritoituneita pelaajia, kuten Joe Morrow ja Ty Rattie, mutta lopputulos ei vastannut odotuksia. Tiivolalla on oma ajatuksensa pettymyksen syistä.

– Valmennusjohto ja jokainen pelaaja on varmasti käynyt Ässien kautta läpi, miksi kävi niin kuin kävi. Oma tunne on, että joukkueessa oli niin paljon vaihtuvuutta, ettei riittävää yhtenäisyyttä koskaan muodostunut. Korona luonnollisesti lisäsi vaihtuvuutta. Jos taas vertaan Leijoniin, niin se oli yksi parhaista joukkueista, jossa olen koskaan saanut olla mukana.

– Ei ole optimaalinen tilanne, kun pelaajat joukkueen sisällä vaihtuvat, ja joku tulee kuukaudeksi, joku puoleksi vuodeksi ja joku koko kaudeksi. Ässillä oli tarve turvata taloutta, joten vaihtuvuus oli ymmärrettävää. Tästä kaudesta varmasti kaikki oppivat, kuinka tärkeää menestyksen kannalta on joukkueen yhtenäisyys.

Tiivola pelasi Ässissä loistokauden, mutta joukkueen sijoitus oli pettymys.
Kuva © Saana Hakala

Vaikka kausi oli haasteellinen, Tiivola on tyytyväinen, ettei kausi jäänyt kesken toista kertaa peräkkäin.

– Hyvä, että kausi saatiin pelattua ja saatiin uusi mestari, mutta kyllä pelaajan näkökulmasta paljon jäi puuttumaan, kun ei ollut yleisön tuomaa fiilistä. Siihen vielä kokomaskit lisäksi, niin tunnetta katosi todella paljon. Mutta pääasia, ettei Liigaa suljettu, vaan kausi pystyttiin pelaamaan loppuun.

Sosiaalisen elämän niukkuus leimasi päättynyttä kautta.

– Illanviettoja ei ollut, ja joka jätkä oli kotona omassa kuplassaan. Koko kautena en nähnyt kavereita. Pelien ja harjoitusten ulkopuolisia virikkeitä ei juuri ollut, ajatuksia oli vaikea saada pois jääkiekosta. Sarjoja tuli katsottua ja hallilla yritin viettää mahdollisimman paljon aikaa. Siellä käytiin jätkien kanssa kahvilla, ja se tuntui paljon mielekkäämmältä kuin värjöttää yksin kotona – oli edes joku paikka, missä voitiin yhdessä viettää aikaa.

– Psyykkistä valmennusta tai psykologin palveluita ei ollut tarjolla, mutta en kokenut erityistä tarvetta henkiselle tuelle.

Tiivola koki Leijonien MM-ryhmän kenties parhaaksi joukkueeksi, jossa on ollut mukana. Hyvän joukkuehengen takaa on tunnistettavissa yksinkertaisia ilmiöitä.

– Valmennusryhmä teki huikeaa duunia ja sai kaikki tuntemaan itsensä tärkeäksi osaksi joukkuetta, vaikka ei olisi ollut kokoonpanossa. Jääkiekossa on mielestäni tärkeintä, että jokainen voi olla oma itsensä ja että jokaista arvostetaan. Sillä pääsee joukkuehengen suhteen jo pitkälle, ja MM-kisoissa tämä toteutui täysin. Lyhyessä turnauksessa joukkuehengen tärkeyden huomasi vielä eri tavalla.

– Omalle uralle ei ole sattunut huonoja kokemuksia, vaan aina on ollut hyvät valmentajat, ja joukkueen ilmapiiristä on huolehdittu. Ässissäkin meillä oli hyvä ilmapiiri, mutta pelaajien vaihtuvuus ja koronakuplat vaikeuttivat joukkueen hitsautumista yhteen.

Kauden aikana Tiivolalle tuli tutuksi myös Covid-19-tauti, mutta oireet jäivät lieviksi, eikä jälkioireitakaan ole ilmaantunut.

– Koronan sairastin hyvin lievänä. Hajuaisti lähti, mutta ei oikein muuta isompaa. Tietysti kun on kaksi viikkoa tekemättä mitään ja hyppää suoraan pelaamaan, ei se ollut optimitilanne. Sovittiinkin ensimmäisen pelin jälkeen, että pidän vielä pienen tauon. Aika nopeasti sitten sain itseni hyvään kuntoon. Täysipainoisesti pystyn tällä hetkellä treenaamaan.

"Sen muistaa loppuikänsä, kun pääsee pelaamaan täyden Isomäen edessä"

Kun puhutaan koronapandemiasta, ei voi välttyä talousvaikutuksilta.

– Korona on koskettanut koko maailmaa taloudellisesti, ja tiedettiin, että kiekkoseurojen talous kärsii. Pelaajat olivat valmiita tulemaan vastaan, kunhan asioista puhutaan rehellisesti ja avoimesti. Tämän Ässät hoiti aivan loistavasti. Siitä kiitos Lehtisen Mikaelille ja Kerttulan Tommille.

Tyytyväisyys Ässiin organisaationa ja Poriin kaupunkina välittyy pääkaupunkiseudulta kotoisin olevasta Tiivolasta.

– Vuorovaikutus toimiston ja pelaajien kanssa on toiminut erinomaisesti, niin oli helppo lähteä mukaan talkoisiin. Enkä olisi tehnyt jatkosopimusta Ässiin, ellen olisi tyytyväinen seuran toimintaan. Ässät on mielestäni mennyt viime vuosina eteenpäin, ja pelaajien asiat hoidetaan hienosti. Fanit ovat Suomen kärkeä, ja Pori on loistava kiekkokaupunki.

Ensi kautta Ässien kapteenistoon viime kaudella noussut Tiivola ei kuitenkaan vielä ole isommin ajatellut.

– Tulevan kauden joukkuetta en ole oikeastaan miettinyt. Tiedän, että hyviä hankintoja on tullut, mutta en ole vielä päässyt tutustumaan uusiin äijiin. Varmasti saadaan hyvä nippu ja pystytään parantamaan viime kaudesta.

– Valmistautumisaika tulevaan kauteen on tavallista lyhyempi, kun MM-kisat venyivät näin pitkälle. Pari viikkoa pidän lomaa ja sitten täytyy aloittaa taas treenaaminen. Mutta ei mitään sen erityisempää, valmiina ollaan, kun pelit alkavat.

Yleisön läsnäoloa ja kannustusta Tiivola kuitenkin ensi kaudelle erityisesti kaipaa.

– Ja sekä fanit että pelaajat toivovat, että ensi kaudella olisi mahdollista ottaa yleisöä halleihin. Porissa varsinkin yleisön merkitys on valtava. Sen muistaa loppuikänsä, kun pääsee pelaamaan täyden Isomäen edessä.

27-vuotiaan hyökkääjän ura on tällä hetkellä nosteessa, ja tulevaisuuden tavoitteet ovat sen mukaiset.

– MM-hopea jäi kaivelemaan niin paljon, että sen haluan kyllä kirkastaa kullaksi, jos vielä pääsen Leijoniin mukaan. Ulkomailla haluaisin myös pelata ja katsoa sen kortin. Ja totta kai olisi hienoa voittaa mestaruus Ässien kanssa. Siinä kolme isoa tavoitetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle