Petäjän Peliitat valmiina puolustamaan sarjapaikkaa: "Se on meille iso mittari ettemme lähde luulemaan mitään"

MESTIS / Haastattelu
Petäjän piirtämä pelikirja on kevään bestseller.
Kuva © Jarno Hietanen
Peliittojen valmentajaksi helmikuussa värvätyn Vesa Petäjän työn jälki on ollut vakuuttavaa. Jälkimmäisen maaottelutauon jälkeen lasketulla pistekeskiarvolla mitaten Peliitat oli Mestiksen kuntopuntarin kakkonen. Siitä huolimatta Heinolassa pelataan karsintoja.

Mestiksen runkosarja päättyi Heinolassa pettymykseen. Kotikammonsa selättänyt ja hyvään vireeseen äitynyt itähämäläisjoukkue ei onnistunut kovasta taistelusta huolimatta nousemaan pois karsijan paikalta.

Päävalmentaja Vesa Petäjän mukaan tilanne on joukkueen kannalta erikoinen, sillä yleensä karsintoihin ajaudutaan tappioiden siivittämänä tai vähintään itseluottamuksen menettäneenä.

– Karsijana ollaan sikäli poikkeuksellisessa tilanteessa, että yksittäisillä pelaajilla on varmaan kohtuu hyvä fiilis omasta ja joukkueen tekemisestä. Tunne on parempi mitä yleensä karsintoihin joutuvalla joukkueella. Sikäli erittäin positiivinen asia.

– Tietysti pienestä se jäi kiinni, että oltaisiin säästytty karsinnoilta. Ehkä se saattoi joidenkin mieltä painaa tuossa runkosarjan lopussa, mutta eiköhän me päästä siitä yli.

Hyvin sujuneet pelit ja henkilökohtaiset onnistumiset ovat auttaneet pitämään yllä jo ennestään hyvää ilmapiiriä pukukopissa.

– Kopissa on ollut koko kauden äärettömän hyvä fiilis. Pelaajat tulevat tosi hyvin toimeen toistensa kanssa ja sitä kautta lähtevät varmasti yhdessä taas taistelemaan.

Petäjä vakuuttaa joukkueen olevan kunnossa niin henkisesti kuin fyysisestikin

– Hyvä isku ja terveystilanne. Taitaa olla valmentaja, joka on tässä eniten flunssassa, mutta se vähiten haittaa pelisuoritusta.

Valmentajan mukaan pelkkä asenne ei kevään tärkeimmissä peleissä yksistään riitä.

– Pelkällä asenteella ei pärjää. Se, että pystyy mennä tekemään omaa suoritusta ja pitämään omaa tempoa yllä. Sitä samaa hyvää hyökkäyspeliä mitä loppukaudesta nähtiin ja hyvää viisikkohyökkäämistä.

33-vuotiaalle kokemattomalle valmentajalle kovat karsintapelit on haastava paikka. Petäjä luottaa kuitenkin omaan tekemiseensä täysin.

– En ainakaan itselleni mitään paineita tästä ota. Ei ole tapana lähestyä otteluihin ulkoisten asioiden kautta. Olen nyt katsonut viisi Huntersin peliä videolta ja poiminut sieltä tietyt asiat mitä katsottiin ja harjoiteltiin tuossa. Uskon, että ollaan valmiina lauantaina kun kiekko putoaa jäähän.

Tulevaan vastustajaansa Petäjä on perehtynyt huolella. Hunters valikoitui Peliittojen ottelupariksi vasta tiistai-iltana. Sen jälkeen videot ovat olleet ahkerassa käytössä.

– Olen katsonut nuo muutamat Huntersin pelit, mutta ei ole muuten kokemuspohjaa Suomi-sarjaan. Varmasti siinä jonkinlainen tasoero on ja meidän tehtävä on varmaan tuoda se nyt esiin. Voidaan sitten tarkemmin sarjan jälkeen pohtia mikä se tasoero on.

Videonauhalta tekemistään huomioista Petäjä ei lähde hiiskumaan julkisuuteen.

– On havaittu kaikenlaisia asioita. Palataan ehkä vähän myöhemmin niihin, Petäjä nauraa.

– On ihan syynsä miksi Hunters on tuossa asemassa missä on. Selkeästi työteliäs joukkue. Kun Porvooseen mennään niin siellä on innostunut ja työteliäs joukkue vastassa, joka varmasti painaa sen yhteisen jutun eteen hommia hyvin. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen. Se on meille iso mittari ettemme lähde luulemaan mitään, vaan painamme täysillä hommia.

Hunters eroaa Suomi-sarjajoukkueena Mestis-joukkueiden pelityyleistä, joka tuo hieman uusia näkökulmia otteluun valmistautumisessa.

– Se on kauttaaltaan vähän erilaista, kun Suomi-sarjajoukkue pelaa toista saman sarjan joukkuetta vastaan. Nähtäväksi jää miten ne asiat tulevat esiin Mestis-joukkuetta vastaan pelatessa.

Peliitoille karsintapelit ovat tuttua kauraa viime keväältä. Petäjän mukaan karsinnoissa mukana olleiden pelaajien kokemuksesta on hieman hyötyä myös tämän kevään peleissä.

– Tietää ainakin sen tilanteen ja paineen mikä siitä saattaa tulla. Enemmän painottaisin kuitenkin sitä, kuinka valmistaudumme näihin tuleviin peleihin. Yritetään pitää huoli, ettei täällä tarvitsisi jatkossa paljoa karsintoja pelailla.

Maalivahtivalinta ottelusarjaan on ollut selvillä jo pitkään.

Sami Suni on meidän maalivahti. Se oli oikeastaan selvä siitä lähtien kun tänne tulin.

» Lähetä palautetta toimitukselle