Pentti Lindegren täyttää tänään 80 vuotta − 90-luvulla Scotty Bowman muisti "Linkun" hylkäämän NHL-sopimuksen vielä 30 vuoden jälkeenkin

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Haastattelu
Pentti Lindegren käy edelleen säännöllisesti Helsingin jäähallissa. Hän toimi HIFK:n kapteenina kaudella 1964−1965.
Puolustajana Suomessa, Ruotsissa ja Italiassa pelannut Pentti "Linkku" Lindegren täyttää tänään 80 vuotta. 1990-luvulla MTV3:n jääkiekkoselostajanakin toiminut Lindegren seuraa ja pelaa jääkiekkoa edelleen aktiivisesti.

Tänään 80 vuotta täyttävä Pentti Lindegren on tuttu hahmo suomalaisille jääkiekon seuraajille. Hän pelasi pelaajauransa (1958−1980) aikana kolmessa helsinkiläisessä pääsarjajoukkueessa (HJK, HIFK ja Karhu-Kissat). Ulkomailla hän kiekkoili seitsemän kauden ajan Ruotsissa ja yhtenä vuonna myös Italiassa.

Lindegren seuraa edelleen tiiviisti suomalaista jääkiekkoa. Hän on edelleen tuttu näky HIFK:n ja Jokerien kotiotteluissa. Lindegren iloitsee tämän kauden Liigan myönteisistä ilmiöistä.

− On ollut positiivista, että vähän nimettömättömät joukkueet, kuten Jukurit, pystyvät pelaamaan Liigassa hyvin, vaikka heidän otteitaan ennen kautta epäiltiinkin. Lisäksi etukäteissuosikit Kärpät ja Tappara ovat edelleen kuvassa mukana, analysoi Lindegren.

− Vanhana IFK:n kapteenina (1964−1965) ilahduttaa, että IFK on ollut yllättävän hyvin mukana. Huippujoukkueilla, kuten JYPillä, on ollut paljon menetyksiä eivätkä ne ole nousseet sille tasolle kuin olin odottanut.

Tulevaa Liiga-mestaria Lindegren ei lähde vielä veikkaamaan.

− Uskon, että nähdään vielä paljon yllätyksiä ja tulee erittäin tasainen sarjan loppu. Mikä on hienoa, niin paljon uusia nuoria pelaajia lyö läpi!

"Ehkä maalivahtipuolella kotoinen Liiga kärsii siitä, että meillä on runsaasti hyviä maalivahteja maailmalla"

Lindegren oli Suomen maajoukkeessa mukana Tampereen MM-kisoissa 1965. Myös Leijonia hän seuraa edelleen tiiviisti.

− EHT-turnauksessa oli paljon uusia pelaajia. He ovat onnistuneet erittäin hyvin. Suomi lähtee hyvistä asemista kevään MM-kisoihin. Leijonat taistelee maailmanmestaruudesta kuten muutkin ryhmät.

− Ikuinen kysymys on, miten Pohjois-Amerikasta saadaan pelaajia mukaan, mutta Suomessa ja muualla Euroopassa pelaavilla pelaajillakin saadaan hyvä ryhmä kokoon, uskoo Lindegren.

Lindgrenin mielestä Leijonilla on myönteinen maalivahtiongelma.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Lindegren pohdiskelee myös pienen maamme myönteistä maalivahtiongelmaa. Liigasta on vaikea nousta MM-kisoihin, vaikka olisikin erinomainen maalivahti.

− Se, mikä on yllättävää on, että meillä on runsaasti hyviä maalivahteja maailmalla. Ehkä maalivahtipuolella kotoinen Liiga kärsii siitä. Uskon, että nuorista kuten Justus Annusesta tulee vielä Leijonien maalivahti, vaikkei nyt pääsekään kisoihin. En ole siinä suhteessa maalivahdeista yhtään huolissani.

− Koska jääkiekko on meidän ykkösurheilulajimme, kansa odottaa, että kun Leijonat jäälle luistelee, niin menestystä tulee. Onnittelut tässä samassa myös miesten jalkapallomaajoukkueelle EM-kisapaikasta!

Lindegren raivasi helsinkiläisten tietä maajoukkueeseen

Kevään 1965 MM-kisojen aikaan Tampereen kolme seuraa (Ilves, Tappara ja KOO-VEE) dominoivat Suomen jääkiekkoilua. Lindegren muistelee, että hän oli ainoa pääkaupunkiseudun pelaaja MM-kisajoukkueessa.

− Tampereen ulkopuolelta ei ollut paljon muita kuin Raumalta ja Porista Raimo Kilpiö ja Matti Keinonen sekä Turusta Juhani Wahlsten ja Ilkka Mesikämmen. Se oli siinä mielessä vähän erikoista aikaa. Sain joka tapauksessa hienoja elinikäisiä ystäviä niiltä vuosilta.

MM-kisaedustus herätti mielenkiintoa ulkomaisissa seuroissa. Lindegren lähti sanojensa mukaan ensimmäisenä suomalaisena Ruotsin liigaan pelaamaan. Ruotsissa hän vietti kaikkiaan seitsemän kautta. Maajoukkueessa hän ei kuitenkaan enää pelannut.

− Muistan, kun Ruotsiin lähdöstä oli puheita, silloinen maajoukkueen joukkueenjohtaja Aarne Honkavaara sanoi, että "sen jälkeen ei enää koskaan tarvitse pelata maajoukkueessa". Eikä tarvinnutkaan, vaikka omasta mielestäni pelasin AIK-kautenani (1966−1967) urani parasta jääkiekkoa.

− Nämä asiat ovat historiaa, mutta erittäin hyvällä muistelen niitä vuosia.

Tryout-sopimus St. Louis Bluesiin, jonka Scotty Bowman muisti vielä 30 vuotta myöhemminkin

Pentti Lindegren toimi 1990-luvulla myös MTV3:n selostajana. Hän selosti sekä Liigan että NHL:n otteluita. Ikimuistoisin hetki selostusajalta ajoittuu 1990-luvun lopun Detroitiin. Se tarina on pitkä, mutta sitäkin erikoisempi.

− Olin Ruotsissa AIK:ssa 1966−1967 pelaamassa, kun sellainen herra kuin Scotty Bowman oli rakentamassa NHL:ään mukaan tullutta St. Louis Bluesia ja haki pelaajia Euroopasta.

− Oli hyvä onni, että täällä pelannut kanadalainen Dan Malone tunsi Bowmanin ja oli hänelle oppaana Ruotsissa. Malone kehui minua Bowmanille, joka sanoi minulle, että "jos olet niin hyvä, niin tehdään sinulle tryout-sopimus".

Sen ajan tryout-sopimuksen mukaan amatööripelaaja sai pelata neljä ottelua NHL:ssä ammattilaisena ilman, että menettää amatöörioikeutensa ja siten sai edelleen pelata MM-kisoissa ja vastaavissa.

− Panin nimeni Bowmanin paperiin. Se ei kuitenkaan johtanut yhtään mihinkään.

1990-luvun lopulla Lindegren törmäsikin jälleen Bowmaniin Detroitin Joe Louis Arenan käytävällä, kun hän oli selostamassa Stanley Cup -finaaleja.

− Bowman tuli vastaan ja hän osoitti minua sormella: "Hi, you never came over" (Et koskaan tullut tänne). Oli uskomatonta, että siitä sopimuksestani oli "muutamia vuosia" kulunut ja silti hän muisti minut. Hänellä oli kuulemma erinomainen kasvomuisti!

− Kerroin Bowmanille, että tein sellaisen ratkaisun, että menin naimisiin ja jäin Suomeen.

− Huikeita vuosia nämä MTV3:n Hockey Night -vuodet. En sieltäkään päivääkään vaihtaisi pois.

Scotty Bowman (oikealla) on voittanut Stanley Cupin valmentajana peräti yhdeksän kertaa ja muuna toimihenkilönäkin viisi kertaa.
Kuva © Getty Images

80-vuotias Lindegren harrastaa yhä jääkiekkoa ja aikookin mennä torstaiaamuna jälleen jäälle.

− Täysillä mennään! Seuraavan kerran huomisaamuna mennään jäälle Hartwall Arenalla Jääkiekkoliiton yhteistyökumppaneiden kanssa.

− Putki kulkee edelleen − ei ehkä niin kuin parhaina päivinä, mutta kyllä se kulkee ihan mukavasti!

» Lähetä palautetta toimitukselle