Peliittojen lainapelaajat ovatkin sopimuspelaajia - "Sitä on pitänyt selventää"

MESTIS / Haastattelu
Joakim Kukkosella oli jo sopimus Kiekko-Vantaan kanssa, kunnes hän teki Pelicansin kanssa koeaikasopimuksen. Nyt hänestä on tullut Peliittojen omaisuutta.
Kuva © Riku Laukkanen
Heinolan Peliitat on hiljattain tehnyt kolme pelaajasopimusta pelaajille, joiden alunperin ajateltiin olevan liigalainoja. Peliittojen urheilutoimenjohtaja Pekka Saittakari avasi Jääkiekkoliittoakin kiinnostaneen sopimustilanteen Jatkoajalle.

Mestis on alkanut profiloitumaan yhä enemmän farmisarjaksi. TUTOa ja SaPKoa lukuun ottamatta kaikilla joukkueilla on virallinen yhteistyöseura ylemmällä sarjatasolla. TUTOlla ja SaPKolla on kummallakin kuitenkin pitkä- ja lyhytaikaisia pelaajalainoja liigajoukkueista, nimellistä yhteistyösopimusta ei vain löydy.

Jääkiekkoliitto muutti kokoonpanosääntöjä, koska seurojen omaa identiteettiä halutaan tuoda enemmän esille. Nykyisin yhdellä Mestis-joukkueella saa olla enimmillään viisi lainakenttäpelaajaa yhtäaikaisesti kokoonpanossa.

Mestiksessä viime kausina pahinta lainarulettia ovat pyörittäneet LeKi ja 2017 lopetettu JYP-Akatemia. Ulkopuoliselle näytti jo hetken, että Peliitat ottaisi tämän kyseenalaisen kunnian täksi kaudeksi, mutta taustalla on onnistuttu välttämään sääntörike.

Lauantain Ketterä-ottelussa Peliittojen kokoonpanossa luultiin olevan lainakenttäpelaajana kaikkiaan seitsemän pelaajaa: Toni Hannukkala, Joakim Kukkonen, Niklas Salo, Roope Mäkitalo, Jarkko Pynnönen, Severi Lahtinen ja Mikko Laine. Peliitat oli kuitenkin tehnyt kaikessa hiljaisuudessa pelaajasopimukset Hannukkalalle, Kukkoselle ja yhdelle pelaajalle.

− He ovat meidän pelaajia. Kukkonen on meidän, ja Hannukkala on meidän, ja yksi muukin oli vielä. Sitä en pysty tarkistamaan nyt. Toki he ovat harjoitelleet molempien joukkueiden reeneissä, mutta siellä on myös toistepäin, Peliittojen pelaajia on käynyt Pelicansin reeneissä. Oikein se on kuitenkin mennyt. Kyllä sitä on muutkin ihmetellyt ja sitä on pitänyt selventää. Siinä me ollaan vähän huonosti informoitu asiasta, Peliittojen urheilutoimenjohtaja Pekka Saittakari valaisi pelaajakuvioita.

Siirto Pelicansiin ja muihin liigajoukkueisiin on kuitenkin mahdollista pelaajilla, mikäli heidän pelitasonsa yltää Mestistä korkeammalle.

− Meidän sopimuksissahan suurimmassa osassa on purkupykälä tietyn summan maksamalla. Me ei olla kenenkään tiellä, jos pelaaja pärjää oikein hyvin ja hän saa liigasopimuksen. Meidän maksamat korvaukset on niin alhaisia, että ei me voida ketään estää harjoittamasta ammattiaan. Jos joku liigaseura maksaa sen summan mikä meidän sopimuksessa on, niin silloin hän pystyy siirtymään esimerkiksi Pelicansiin tai muuhun liigaseuraan.

Myös Jääkiekkoliitto kiinnostui oletettujen lainapelaajien sopimuskuvioista pitkälti huonon tiedottamisen takia.

− Liiton kanssa on keskusteltu. Piti selventää asia sinne päin, ei sen kummallisempaa, Saittakari totesi lyhyesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle