Peliittojen Markus Lahtinen luottaa Hurja-Hanneksen pelikirjaan: “Uskon, että tästä tulee hyvä juttu”

MESTIS / Haastattelu
Markus Lahtinen näkee Heinolan hyväksi paikaksi kehittyä.
Kuva © Jarno Hietanen
Viime kaudella komean läpimurtokauden Mestiksessä pelannut Markus Lahtinen aloittaa toisen kautensa Peliitoissa. Paljon töitä harjoituskaudella paiskinut hyökkääjä odottaa vesi kielellä torstain sarja-avausta, mutta myös runkosarjan keskeltä löytyy pelejä, joita erityisesti odottaa.

Hyvän viime kauden Heinolan Peliitoissa pelannut 23-vuotias hyökkääjä Markus Lahtinen on täyttä intoa sarja-avauksen kynnyksellä. Tyytyväisyyttä herättää nousujohteinen harjoituskausi.

– Meillä on aika hyvä nippu. Peli on kehittynyt ja mennyt koko ajan eteenpäin. Innolla tässä odottaa tosipelien alkua.

EPS-kasvatilla on alkamassa kolmas Mestis-kausi. Ensimmäinen kausi K-Vantaassa jäi vielä vajavaiseksi, mutta opetti paljon. Siirto Heinolaan osoittautui hyväksi peliliikkeeksi.

– Peliitoissa oli hyvä kausi ja vähän sellainen kasvun paikka miesten peleihin, kun se ensimmäinen kauteni K-Vantaassa oli hieman vaikea. Oli loukkaantumista ja sitten tulin junnuna miesten peleihin. Se on kuitenkin aina iso harppaus. Siinä oppi kärsivällisyyttä ja malttia, että kaikki ei tapahdu hetkessä.

Koronatilanteen luoman epätietoisuuden johdosta Peliitat lähti edelliskauteen todellisella säästöliekillä. Valmentaja Vesa Petäjällä ei ollut montaa pelimerkkiä käytettävissä, joten värväyksissä piti luottaa mahdollisiin nouseviin kykyihin. Se tarjosi mahdollisuuden myös Lahtiselle, joka kiitti luottamuksesta takomalla 8+11 tehopistettä 26 otteluun.

– Oli hienoa päästä tänne ja isoon rooliin onnistuen siinä. Viime kausi kehitti paljon myös ihmisenä. Uskon, että kaikki se työ mitä on viime kaudella ja kesän aikana tehty kantaa hedelmää myös tälle kaudelle. Kovasti tässä on koko ajan tehty töitä, että menisi eteenpäin ja kehittyisi.

Lahtinen tykästyi Heinolaan ja Peliittojen tapaan toimia. Myös uusi päävalmentaja sai miehen vakuuttuneeksi, että jatkaminen Peliitoissa on paras vaihtoehto.

– Tykkäsin jäädä tänne ja täällä on hyvät puitteet. Valmentaja Hannes Hyvösen kanssa keväällä juteltiin ja hän sai vakuuttuneeksi, että täällä on hyvät mahdollisuudet kehittyä pelaajana. Uskon, että tämä on minulle tähän hetkeen paras mahdollinen paikka pelata. Tietää vähän miten hommat toimii täällä ja tutut puitteet, niin se oli se pääsyy.

Lahtisella on vain hyvää sanottavaa "Hurja-Hannekseksi" tituleeratusta Hyvösestä ja viime kaudella valmentaneesta Petäjästä. Hyvösellä on kovat meriitit pelaajauraltaan, joka näkyy myös valmentajan lähestymisessä pelaajiin.

– Hannes on hyvä pelaajaläheinen valmentaja, nykyaikainen valmentaja. Petäjän Vesku oli hänkin hyvä valmentaja. Vähän erilaisia kumpikin. Vesku oli itseni kannalta hyvä, että sain ison roolin ja pääsin kehittymään.

– Uskon, että Hanneksen kanssa jokainen pelaaja menee eteenpäin. Hänellä on pitkä peliura takana ja tietää pelaajienkin näkökulmasta paljon asioita. Kyllä uskon, että tästä tulee hyvä juttu.

Peliitoissa nähdään tällä kaudella ulkomaalaisväriä, joista nimekkäimpiä ovat toissa kaudella OHL-liigassa 61 peliin 70 pistettä tehoillut Kanadan ja Venäjän passilla pelaava hyökkääjä Sergey Popov ja aiemmin IPK:n paidasta tuttu karhun kokoinen venäläispuolustaja Damir Galin. Lisäksi sopimuksen sai Haukoissa Suomi-sarjaa aiemmin pelannut voimahyökkääjä Nikita Kotšubeinik. Lahtinen vinkkaa pitämään silmällä Popovia.

– Pelimiehiä on kaikki nämä ulkomaan vahvistukset. Sergei on erittäin taitava etenkin hyökkäys-suuntaan ja erittäin viihdyttävä pelaaja, sen yleisö tulee huomaamaan tässä kauden aikana. Galin on taas loistava puolustava puolustaja. Pelaa kuten puolustajan kuuluukin. Kentän ulkopuolella mukavia kavereita molemmat. Tulleet hyvin joukkueeseen sisään.

Muukalaiset ovat muiden pelaajien tavoin tulleet pukukopissa hyvin toimeen ja sitä Lahtinen pitää todella tärkeänä.

– Meillä on hyvä koppihenki ja se onkin tärkeä juttu tässä koko hommassa, kun joka päivä ollaan kuitenkin yhdessä jäällä ja salilla hommissa, että on hyvä henki, niin se ajaa meitä jokaista eteenpäin.

Sivunvaihto
Lahtisen tavoitteena on monien muiden tavoin pyrkiä urallaan eteenpäin, joka on kasvattajasarja Mestiksen tarkoituskin.

– Tietenkin olisi tavoite päästä urallaan eteenpäin, kuten varmasti kaikilla meillä täällä. Tuskin kenellekään se Mestis on se päätepysäkki, etenkään näin nuorella kaverilla. Haluaa nähdä kuinka hyväksi pelaajaksi voi tulla ja mitata itsestään kaiken irti katsoen mihin se riittää.

Lahtinen uskoo, että Peliitoilla on kasassa paras joukkue moneen vuoteen, mikä ainakin nimilistan perusteella pitää hyvin paikkansa. Varsinaista tavoitetta joukkue ei ole vielä lukkoon lyönyt.

– Ei olla sinänsä vielä. Kyllä meille on tärkeää, että päästäisiin pudotuspeleihin ja mitä korkeammalla runkosarjassa ollaan, niin sen parempi. Tärkeintä on, että ollaan kärsivällisiä koko ajan. Meillä on nuoria pelaajia kehittymässä, joten meidän täytyy olla kärsivällisiä. Uskotaan siihen omaan tekemiseen. Meillä on hyvä joukkue. Uskon, että meillä on kasassa yksi parhaista Peliitta-joukkueista mitä täällä on ollut muutamaan vuoteen.

Runkosarjasta nousee esiin muutama tavallista merkityksellisempi ottelu. Espoolaislähtöinen hyökkääjä odottaa erityisesti kohtaamisia pääkaupunkiseudun joukkueita vastaan.

– Kyllä tietenkin pelejä K-Vantaata ja Kiekko-Espoota vastaan odottaa. Itse Espoosta kotoisin ja siellä pelasin koko junnu-uran aikuisiin asti. Se on sellainen peli, joka sytyttää. Siellä on myös paljon vanhoja kavereita. Lemetyisen Oskarikin siirtyi täältä nyt sinne. A-junnuista paljon tuttuja. Sinne on hieno mennä pelaamaan. K-Vantaa kanssa, kun siellä pelasi kauden. Sinne on kiva mennä näyttämään osaamistaan.

Viime kaudella pelattiin runkosarjaa vain alueellisissa lohkoissa, joten pohjoisen joukkueita Peliitat ei kohdannut kauden aikana kertaakaan. Lahtinen odottaa pääsevänsä reissaamaan Rovaniemelle ja valottaa matkan syvintä olemusta.

– RoKi on aina kiva, kun Rovaniemellä on hyvä halli ja aina hyvä tunnelma. Se on sellainen vähän eksoottisempi paikka pohjoisessa. Reissu sinne hitsaa hyvin joukkueen yhteen.

Peliittojen vahvuudet nousevat Lahtisen mielestä esiin luistelu ja kamppailuvoiman muodossa. Harjoituksissa hyökkääjät ovat päässeet painimaan järkälemäisiä puolustajia vastaan.

– Kova työnteko, hyvä luisteluvoima. Ollaan kamppailuvoimainen joukkue. Uskoisin, että ollaan viihdyttävä joukkue. Pystytään tekemään paikoista ne maalit. Nykyaikainen jääkiekko on luistelua ja kamppailua. Kulmissa kaksinkamppailujen voittaminen avaa paljon tiloja. Meillä on isot pakit, joita vastaan voi treeneissä vääntää. Se ajaa meidän hyökkääjiä eteenpäin. Kun voitetaan paljon kaksinkamppailuja, niin pelin virtaus pysyy meillä koko ajan.

Heikkouksien luettelu osoittautuu sen sijaan astetta vaikeammaksi.

– Heikkouksista en osaa sanoa, se on helpompi sanoa vaan nuo vahvuudet, Lahtinen nauraa.

Viime kaudella iso osa kaudesta pelattiin ilman yleisöä koronarajoitusten vuoksi. Nyt yleisö pääsee taas halliin sisään.

– On se hienoa, että hallissa on yleisöä. On se ihan eri asia pelata kotiyleisön edessä tyhjien katsomoiden sijaan, siitä jää vähän ontto fiilis. Toivottavasti mahdollisimman paljon nähtäisiin yleisöä tuolla katsomossa. Se sytyttää meitä ja ajaa meitä eteenpäin, Lahtinen lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle