Peliitat kauteen kokemattomalla joukkueella – Petäjä loihti joukkueen tyhjästä

MESTIS / Haastattelu
Kesä on ollut Peliittojen päävalmentajalle hikinen muustakin kuin helteestä. Töitä joukkueen rakentamisessa on piisannut.
Kuva © Jarno Hietanen
Tulevan kauden piti olla jatko-osa edelliskauteen Heinolan Peliittojen päävalmentaja Vesa Petäjälle, mutta hartaasti rakennetut pohjatyöt valuivat koronakevään myötä kankkulan kaivoon. Nyt käsissä on uusi, haastava, mutta mielenkiintoinen rakennusprojekti.

Peliittojen penkin päähän toissa keväänä kesken kauden hypänneelle Vesa Petäjälle tulevan syksyn piti olla sadonkorjuukausi. Intohimoinen 34-vuotias valmentaja sisään ajoi nuoria pelaajia joukkueeseen toissa kevään ja koko viime kauden. Nyt olisi ollut aika tehdä tulosta tuolla nipulla.

Koronakeväänä Heinolassa mietittiin koko seuran jatkamista Mestiksessä. Epätietoisuuden vuoksi pelaajasopimukset olivat jäissä. Tämän myötä viime kauden avainpelaajat siirtyivät yksi toisensa jälkeen muualle.

Kevään ja kesän aikana Petäjän piti aloittaa ensi kauden joukkueen kasaaminen kokonaan alusta, sillä viime kauden joukkueesta on jäljellä vain muutama pelaaja.

– Vaihtuvuus on ollut suurta. Suuri vaihtuvuus avaa erinomaisen mahdollisuuden uudenlaisen harjoituskulttuurin vahvistamiseen. Toimintamme on ollut arjessa energistä ja kehittymiseen tähtäävää. Kun pystymme myös sarjan alkaessa ylläpitämään tätä intoa kehittymiseen, uskon myös tuloksen tulevan, Petäjä vakuuttaa.

Rajallisten resurssien vuoksi tehtävä ei ole ollut helppo, mutta työ on myös kantanut hedelmää.

– Pelaajabudjettimme asetti tietenkin melko tiukat rajat joukkueen kokoamisessa. Olen erittäin tyytyväinen siihen, millaisia pelaajia olemme saaneet tälle kaudelle Heinolaan kehittymään.

Rahaa ei Heinolassa ole ylen määrin leviteltäväksi. Sen sijaan Peliitat tarjoaa nuorille ja nälkäisille läpimurtoaan hakeville pelaajille erinomaisen näyttöpaikan. Tie Liigaan on mahdollista Peliittojen ja Pelicansin läheisen yhteistyön turvin.

– Fakta on, että olemme palkanmaksajana sarjan häntäpäätä. Alkavalla kaudella pelaajabudjettimme on melkoisella varmuudella sarjan pienin. Uskon kuitenkin, että urallaan eteenpäin haluavat pelaajat näkevät rahan lisäksi mahdollisuuden kehittyä uudelle tasolle.

– Tästä meillä on esimerkiksi viime kaudeltakin vaikkapa Sakke Hämäläisen, Leevi Tukiaisen, Matias Mustosen ja monen muunkin osalta hyvää näyttöä. Olosuhteet urheilemiselle ovat Heinolassa kunnossa. Toivottavasti pystymme oikaisemaan seuran taloutta niin, että tulevilla kausilla pystymme tarjoamaan meille kehittymään tuleville nuorille pelaajille vielä parempaa taloudellista tukea.

Lahtelaisluotsi pitää tärkeänä, että pelaajilta löytyy valmentajansa tavoin intoa, itsensä kehittämistä ja intohimoa lajia kohtaan. Pelaajamarkkinoilta on pyritty etsimään läpimurron kynnyksellä olevia lupauksia. Yksittäisiä pelaajia Petäjä ei tahdo nostaa jalustalle.

– Positiivisin asia on että meillä on joukkueellinen innokkaita ja kehityshaluisia pelaajia. Pyrimme löytämään pelaajia, joilla on esimerkiksi nuorten sarjoissa osoitettua potentiaalia nousta aiempaa isompaan ruutuun Mestiksessä.

– Harjoituspelien perusteella olemme onnistuneet siinä melko hyvin. Matka on kuitenkin pitkä ja paljon töitä on vielä edessä. Yksittäisten nimien esiin nostaminen tässä vaiheessa ei ole mielestäni tarpeen - olihan viime kauden paras pistemiehemmekin vielä sarja-avauksessa 13. hyökkääjä.

Tulevan kauden suhteen Petäjä odottaa ennen kaikkea paluuta takaisin tosipelien ääreen. Muutoin toiveissa on joukkueen hitsaantuminen mahdollisimman pian yhteen. Viime kausina syksyt ovat olleet Heinolassa vaikeita. Nyt tilanne on syksyn suhteen vieläpä tavallista haastavampi.

– Ensimmäinen odotus tulevalle kaudelle on, että pääsemme pelaamaan. Sen jälkeen tähtäämme kevääseen asti jatkuvaan kehitysprosessiin, jossa mahdollisimman moni pelaaja nostaa kauden aikana selkeästi tasoaan ja meistä kuoriutuu saumattomasti yhteistyöllä pelaava joukkue. Se, missä aikataulussa tähän pääsemme, määrittää hyvin paljon, mistä sijoista sarjataulukossa taistelemme.

Vaikka joukkue on vaihtunut, ei pelitapaan ole luvassa mullistavia muutoksia

– Pieniä viilauksia on tehty hyökkäysriskin vähentämiseksi puolustusalueella. Pyrimme kuitenkin edelleen pelaamaan monirytmisesti ja tiiviillä viisikolla molempiin suuntiin, eli ei isompia muutoksia ainakaan tässä vaiheessa. Pelitavan osalta pyrimme myös koko kauden mittaiseen kehitysprosessiin, johon haluamme pelaajat aktiivisesti mukaan.

Harjoitusotteluissa pelit menivät tuloksellisesti ehkä jopa yllättävänkin hyvin Peliittojen voittaessa neljä ensimmäistä harjoitusotteluaan ja häviten pari seuraavaa ottelua niukasti ennen vihkoon mennyttä kenraaliharjoitusta Kokkolassa. Parannettavaa riittää vielä kosolti, mutta ylivoimapeli näyttää tälläkin kaudella olevan Peliittojen lyömäase.

– Viisikkopelaamisessa on kauttaaltaan parannettavaa, niin hyökkäys -kuin puolustussuuntaankin. Ylivoima on ollut harjoituskaudella tehokasta ja pyrimme luomaan siitä meille vahvuuden myös sarjakaudelle.

Tulevan kauden pelaajakuvioita on yhteistyöjoukkue Pelicansin kanssa mietitty, mutta koronarajoitteet Liigan puolella ovat muuttaneet suunnitelmia.

– Yhteistyökuviomme Pelicansin kanssa toimii hyvin. Koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvät pelaajaliikennerajoitukset Liiga-seuroissa aiheuttavat tällä hetkellä vähän muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin. Uskon kuitenkin, että tällä kaudella tulemme ottamaan kehitysaskeleita aiempaan nähden myös seurayhteistyössämme Pelicansin kanssa.

Peliitat pelaa samassa välisarjalohkossa Ketterän, Kiekko-Poikien, SaPKon ja KeuPa HT:n kanssa. Petäjä lyö menestyspaineet itärajan suuntaan.

– Omassa "alkulohkossamme" Ketterä ja Kiekko-Pojat ovat varmasti ennakkosuosikkeja. Uskoisin myös Kiekko-Espoon ja Kiekko-Vantaan kuuluvan ennakkoasetelmissa sarjan kärkipäähän. Antaa pelien kuitenkin näyttää, miten käy.

Peliittojen pelit alkavat perjantaina hallitsevan Mestis-mestari Ketterän kotiluolassa Imatralla. Heinolalaisjoukkueen pukukopissa tosipelien käynnistymistä odotellaan vesi kielellä, mutta tavoitteet on asetettu pitkäjänteisesti.

– Tunnelmat ovat odottavat. Toivottavasti päästään ajallaan pelaamaan. Rakennamme kehitystarinaamme vähän pidemmällä kaarella, joten meillä ei kaikki kulminoidu siihen hetkeen, kun ensimmäisen kerran kiekko tippuu jäähän. Pyrimme päivittäin kehittymään ja saamaan peliämme parempaan kuosiin. Kiva päästä mittaamaan tasoamme tosipeleissä.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

» Lähetä palautetta toimitukselle