Pelicansin lentokapteeni Hannes Björninen alkaa olla tuttu näky myös maajoukkueen lennoilla

LIIGA / Haastattelu
Hannes Björninen on Pelicansin kapteeni.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)
Lahden Pelicansin kapteeni Hannes Björninen alkaa olla vakiokasvoja Suomen maajoukkueessa EHT-turnauksissa. 25-vuotias hyökkääjä summaa Pelicansin alkukautta ja omaa pelaamistaan. Hän kertoo myös, miksi hän on Liigan paras aloittaja.

Koko Liiga-kauden isoimpia puheenaiheita on ollut Lahden Pelicans ja heidän vahva sarja-aloituksensa. Joukkueen kapteeni Hannes Björninen pelaa myös henkilökohtaisesti erittäin vahvaa kautta. 25-vuotias keskushyökkääjä kantaa joukkueessaan kultaista kypärää ja johtaa joukkuettaan esimerkillään.

Lahtelaiset kävivät hiljattain jopa Lukon kanssa tasapisteissä sarjakärjessä. Pelicansin vahvaan alkukauteen syyt löytyvätkin heti alusta, vaikka ensimmäiset pelit eivät vielä pistesaraketta liikaa kartuttaneet.

– Meillä oli tosi hyvä meininki joukkueessa siinä vaiheessa, kun saatiin kaikki ukot kasaan ja päästiin harjoittelemaan. Luotettiin tekemiseen.

– Yksi isoimmista tekijöistä alkukaudella oli varmasti tehokas ylivoima. Pystyimme kääntämään tiukkoja pelejä ylivoiman turvin voitoiksi. Sitä kautta saatiin hyvä jakso siihen siinä vaiheessa kautta, Björninen summaa vahvaa alkukautta.

Pelicansin ylivoima oli totisesti Liigan eliittiä alkukaudesta. Olihan sitä pyörittämässä joukko erinomaisia pelimiehiä, kuten Rudolf Červený, Iikka Kangasniemi, Ryan Lasch ja kumppanit. Pelicans teki ylivoimalla tehokasta jälkeä ja syykin siihen oli lopulta kohtuullisen selkeä.

– Totta kai se lähtee siitä, että on hyviä pelaajia. Meillä kemia löytyi. Kaikki toivat siihen omia näkemyksiään ja käytiin sitä hommaa yhdessä lävitse. Tietysti onnistumiset ruokkivat niitä lisää. Samalla kasvaa myös luottamus siihen, että onnistutaan. Sitä kautta ylivoima on toiminut.

"Tehokkuus ja maalinteko on vain hieman tökkinyt. Siten ne tiukat pelit ovat kääntyneet vastustajalle."

Nyt viime aikoina Pelicansin meno on puolestaan ollut hieman takkuista. Viimeisistä kahdeksasta ottelusta lahtelaiset ovat voittaneet ainoastaan yhden. Nyt joukkue onkin tällä hetkellä neljän ottelun mittaisessa tappioputkessa. Lento on nyt ainakin hetkeksi katkennut, mutta lahtelaisjoukkueessa riittää vielä uskoa, että kelkka kääntyy.

– Pitkälti on ollut hyvää viidellä viittä vastaan pelaamista. Ollaan pystytty hallitsemaan otteluita. Riittävästi ollaan myös pystytty luomaan paikkoja. Tiukkoja pelejä on ollut. Tehokkuus ja maalinteko on vain hieman tökkinyt. Siten ne tiukat pelit ovat kääntyneet vastustajalle.

– Vaikka tuloksellisesti on ollut vaikeaa, niin meidän pitää pystyä nyt keskittyä itse suoritukseen ja yrittää parantaa sitä. Pitää luottaa, että sitä kautta se tehokkuuskin paranee ja pystytään kääntämään niitä hyviä pelejä vielä voitoiksi. Sellainen usko ja luottamus pitää säilyttää, joka on ollut meillä koko kauden. Varmasti siitä se on kiinni.

Tuttu näky tällä kaudella. Pelicans on jälleen iskenyt yhden ylivoimamaalin lisää.
Kuva © Juuso Koro

Kohti uransa parasta kautta

Björninen on siis pisteiden valossa menossa kohti uransa tehokkainta kautta. Kiekkoreippaan kasvatti on tehnyt 32 otteluun yhtä monta tehopistettä. Kuitenkaan hän ei ole vielä omien sanojensa mukaan saavuttanut lähellekään omaa potentiaaliaan. 25-vuotiaalla pelaajalla on kuitenkin palava halu kehittyä entistäkin paremmaksi.

– On ollut tavoitteena, että pystyy taas ottamaan askelia pelaajana eteenpäin ja kehittymään joka päivä. Siihen minä pelkästään keskityn. Näen itselläkin vielä paljon kehitettävää, vaikka on tullut tulosta ja pisteitä. Vielä on tosi paljon parannettavaa. Pystyn pelaamaan vieläkin paremmin ja sitä kautta pystyn auttaa joukkuetta pelaamaan paremmin. En ole vielä äärirajoilla sen suhteen.

– Ihan tietysti urheilijana haluan mennä kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Minun mielestäni se on urheilijan lähtökohta, että haluaa olla parempi ja päivittäinen työ on sitä. Jos miettii yksittäisiä asioita, niin tehokkuus on ollut tällä kaudella hyvää, mutta haluan kehittää omaa kiekollista peliäni ja sitä kautta saada lisää tehojakin.

Jo kauden ensimmäisistä päivistä lähtien samojen ketjukavereiden kanssa

Tällä kaudella Björninen on päässyt pelaamaan samojen ketjukavereiden, Waltteri Merelän ja Iikka Kangasniemen, kanssa. Kapteeni onkin tykännyt pelata kaksikon kanssa ja näkeekin paljon hyvää siinä, että kolmikko on päässyt pelaamaan pidempään yhdessä.

– Tosi hyviä pelimiehiä ovat kumpikin. Merelä on todella vahva ja iso pelaaja. Vahva kulmissa ja maalinedustoilla. Iikka on puolestaan kiekon kanssa vahva, tosin hieman eri tavalla kuin Merelä. Iikka tykkää pitää kiekkoa ja luoda sitä kautta tilanteita.

– Periaatteessa olemme pelanneet ja treenanneet yhdessä kauden ensimmäistä treeniviikoista alkaen. Kyllä se aina helpottaa, kun saa yhteisiä kokemuksia. Oppii tuntemaan, miten toinen pelaa kiekolla ja kiekottomana. Tietää vähän, missä kukin liikkuu ja mitä kukin tykkää tehdä eri tilanteissa.

Jokainen, joka vähänkin seuraa Liigan tv-lähetyksiä, on kuullut tämän jo: Hannes Björninen on aloituksissa aivan Liigan eliittiä.

"Näen, että se on sekä taito- että kamppailu-kysymys. Molempia täytyy olla yhtä paljon."

Pelaaja itse ei näe yhtä syytä sille, miksi hän on Liigan paras aloittaja. Hän näkee kuitenkin, että mitä enemmän pääsee ottamaan aloituksia, sitä paremmaksi kehittyy. Aika yksinkertaista se Björnisen mukaan loppujen lopuksi on.

– Ei ole yksittäistä syytä siihen. Varmasti siinä kokemus auttaa, kun tulee enemmän pelejä ja aloituksia. Totta kai kehittyy koko ajan siinä. Näen, että se on sekä taito- että kamppailukysymys. Molempia täytyy olla yhtä paljon.

– Aloitustaito itsestään, oikea-aikaisuus sekä halu kamppailla ja voittaa se kiekko. Näitä tarvitaan yhtä paljon, jotta voi voittaa aloituksia.

Björninen on nyt kolmatta kauttaan Pelicansin kapteenina. Björnisestä tuli 23-vuotiaana ensimmäistä kertaa lahtelaisjoukkueen kapteeniksi. Hän lukeutuu Ilveksen Eemeli Suomen ohella Liigan nuorimpiin kapteeneihin. Paljon liigapelejä nuoruudessa katsonut Björninen onkin aidosti ylpeä, että saa kantaa kapteenin viittaa Pelicansissa.

– Todella hieno kunnia. Upea juttu kaikkiaan. Täällä olen lapsuuden ja nuoruuden kasvanut ja olen Kiekkoreippaan kasvatti vieläpä. On tullut pikkupojasta lähtien katsottua liigapelejä Lahdessa. Täällä on ollut tosi hienoja kapteeneja aiemmin. Niin mahtava juttu, että on itse päässyt saanut C-kirjaimen pelipaitaansa.

Nuoret marssimassa Pelicansin kokoonpanoon

Pelicansin kokoonpanoon on murtautunut paljon uusia ja lupaavia nuoria pelimiehiä. Björninen näkeekin lahtelaisen jääkiekkoilun tulevaisuuden kirkkaana. Nuoret on selkeästi joukkueessa otettu erinomaisesti vastaan, ja he ovat myös itse lunastaneet hyvillä otteillaan pelipaikkojaan.

– Tosi hyviä nuoria pelaajia on kyllä tullut liigaryhmään. Heillä on tosi hyvä tekemisen meininki. Sellainen aito halu kehittyä ja tulla paremmaksi. Se on erittäin hyvä pohja lähteä rakentamaan joukkuetta. Monet nuoret ovat olleet jo aika isossa vastuussa ja hienosti he ovat pelanneet ja ottaneet sitä roolia. Siinä mielessä on hyvä tilanne.

– Muutenkin meillä on hyvä ja avoin ilmapiiri. Jokainen pystyy olemaan oma itsensä ja tuomaan oman persoonansa ja parhaan itsensä peliin. Siinä mielessä on sama minkä ikäinen pelaaja on. Ei ole väliä, onko 35-vuotias tai 17-vuotias. Kaikki ovat samanarvoisia.

Hannes Björniselle Suomen maajoukkueen paita alkaa olla jo tuttu asu.
Kuva © Samppa Toivonen - https://www.samppas.net

Björninen noussut jo tutuksi kasvoksi maajoukkueessakin

Lahtelaisen taidot noteerattu muuallakin kuin Lahdessa. Myös maajoukkueessa Pelicans-kapteeni alkaakin olla jo tuttu näky. Tälläkin kaudella Björninen on osallistunut kahteen EHT-turnaukseen. Viimeksi viime viikolla oli vuorossa Ruotsin EHT-turnaus, johon Björninen kutsuttiin maajoukkuetehtäviin.

– Tosi hyvältä tuntui. Maajoukkuekutsukin on aina mahtava kunnia. Maaottelut ovat kovia kansainvälisiä pelejä. Siellä vaatimustaso kasvaa. Sitä kautta pystyy tuomaan lisää omaan arkeen, kun tietää, mitä vaatii pelaaminen Euroopan huipulla.

Paluu liigaotteluihin viivästyi, kun Suomen joukkueessa todettiin koronatartunta. Täten kaikki Suomessa pelaavat pelaajat joutuivat 14 päivän karanteeniin. Samalla Pelicans menetti kahdeksi viikoksi lisää joukkueensa ykkössentterin ja kultakypärän. Kapteeni itse otti kuitenkin asian rauhallisesti.

– Totta kai se harmittaa. Ikävä juttu kaikkiaan, mutta siihen ei voi sinänsä itse muuten vaikuttaa, kun tehdä asiat ohjeiden mukaan ja toimia sen mukaan. Ei sitä kannata liikaa harmitella, kun tilanne on nyt tämä. Pitää tehdä asiat siten, että on valmiina takaisin peleihin, kun se on mahdollista.

Hannes Björninen tunnetaan siitä, että hän antaa pelikentällä kaikkensa. Kun oman uran tavoitteet otetaan puheeksi, nousee tämä lausahdus selkeästi esiin.

– Yritän saavuttaa sen maksimin omalla uralla, mikä vain on mahdollista. Sitten toivottavasti pitkän uran jälkeen voin katsoa tyytyväisenä, että pystyn olemaan iloinen ja ylpeä omasta urastaan. Ja että voisin taputtaa itseäni selkään, että hienosti meni – oli se mikä vaan, kaikkesi annoit ja pystyit mittaamaan kaiken irti eikä jäänyt mitään jossiteltavaa. Se on minun tavoitteeni ja sillä tiellä olen.

» Lähetä palautetta toimitukselle