Pelicans-luotsi Niemelä sivuutti kysymykset seurajohdon luottamuksesta – "Ei hyvänen aika meillä mitään hätää ole"

LIIGA / Haastattelu
Tommi Niemelä oli melko vaitonainen Pelicansin keskiviikon palaverin sisällöstä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Huhut Tommi Niemelän potkuista alkoivat levitä keskiviikkona, kun koko Pelicansin joukkue seurajohtoineen piti pitkän palaverin Isku-areenalla. Niemelän mukaan luottamus on kuitenkin kunnossa, eikä hätää ole, vaikka joukkue kyntääkin.

Lahden Pelicans piti keskiviikkona-iltana pitkän palaverin Isku-areenan uumenissa. Paikalle oli kutsuttu koko pelaajisto ja seurajohto. Paikalle astelivat myös toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen, omistaja Pasi Nurminen ja urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen.

Illan agendasta kysyttäessä päävalmentaja Tommi Niemelä oli lopulta melko vaitonainen. Niemelän mukaan tällaisia palavereja on pidetty myös aiemmin.

– Tämän joukkueen tekemisen parantaminen, Niemelä tiivisti palaverin perimmäistä syytä.

Hämeen Sanomat uutisoi aiemmin Pelicansin kutsuneen pelaajiston paikalle. Heikosti alkaneen kauden johdosta spekuloitiin Niemelän lähtöpasseilla. Valmentajan mukaan seurajohdon luottamus edelleen hänellä on.

– Ainakin minun käsitykseni mukaan luottamus päävalmentajan ja seurajohdon välillä on täydet 100 prosenttia. Meillä on ollut tällaisia palavereja aiemminkin, mutta tieto ei ole ennen tällä tavalla levinnyt.

Omituisinta asiassa varmasti oli se, että myös seurajohto oli myös paikalla. Se ei varsinaisesti viesti liikaa luottamusta joukkueen valmennusta ja pelaajistoa kohtaan. MTV:n uutisten haastattelussa Laukkanen vastasi erittäin mystisesti Niemelän jatkosta.

– He välittävät kovasti siitä, että miten joukkueemme pelaa. Ennen kaikkea, että joukkue pystyisi parantamaan pelaamistaan, Niemelä kommentoi.

Niemelän mukaan kyseessä ei ollut kriisipalaveri

Pelicansin pelaaminen tulosten valossa on ollut todella nihkeää. Muutosta varmasti haluavat niin valmennus kuin seurajohtokin. Palaverissa käytiin näitä asioita päävalmentajan mukaan läpi.

– Varmasti sitä, että pelattaisiin ja pystyttäisiin suoriutumaan peleistä paremmin. Peli antaa meille paljon parempaa, mitä tulos antaa myöden. Päivästä toiseen sitä pyritään parantamaan.

Varsinaisesti kriisi- tai hätäpalaveriksi Niemelä ei illan tuokiota kutsunut, vaan omaan tyyliinsä hymyissä suin suostui toteamaan, että joukkueella riittää töitä, mutta hätään ei ole vielä aihetta. Toki vääjäämättä tiimalasissa aika alkaa myös lahtelaisilla huveta.

– Ei hyvänen aika meillä mitään hätää ole. Meillä kaikki jäällä olevat pelaajat ovat terveitä. Sitä kautta meillä on mahdollisuus parantaa pelamistamme. Luulen, että hätä on jossain muualla päin maailmaa tällä hetkellä.

Palaverilla oli myös selkeästi tarkoitus myös herätellä joukkuetta, joka alisuorittaa tällä hetkellä pahasti.

– Aina välillä pitää vähän erilaisilla signaaleilla herätellä jätkiä. Saamaan jonkinlaista vaikutusta erilailla näkyviin joukkueeseen. Tänään oli tällainen palaveri ja huomenna jatketaan hommia.

Tietojen vuotaminen medioille on myös signaali, että joukkueessa asiat eivät ole tällä hetkellä täysin kunnossa.

– Se kertoo, ettei kaikki ole ollut aina täysin rehellistä. Hyvä, että päästin pelaajien kanssa juttelemaan lisää ja nimenomaan siitä rehellisyydestä ja avoimuudesta, että millä tavalla voitaisiin parantaa.

Kiistää ensi kauden Ilves-sopimuksen olemassaolon

Pelicansin heikot tulokset ovat aiheuttaneet myös Niemelälle itsetutkistelua, kuten tässä tilanteessa olevan joukkueen päävalmentajan pitää tuntea. Valmentaja onkin tarkastellut omia hommiaan kriittisesti.

– Todella kriittisesti. Sanoin tuossa avoimesti joukkueen edessä, että koen todella kovaa tuskaa siitä, ettemme valmennuksessa onnistuneet saamaan joukkueelle viestiämme eteenpäin. Me ei olla onnistuttu siinä. Ennen kaikkea se on minun heikkoa toimintaa, koska ei olla pelattu niin hyvin kuin ollaan haluttu.

Heikko alkukausi ei kuitenkaan valmentajan sanoin ole kuitenkaan suuremmin vaikuttanut joukkueen henkeen.

– Koen itse joukkuehengen olevan hyvä. Siellä on edelleen halua kehittyä ja tulla paremmaksi. Toki se ilmenee tietyllä tapaa peleissä. Me ollan siinä epäonnistuttu, josta joukkueen kanssa keskusteltiin. Tulos ohjaa liikaa meidän tekemistämme. Se viesti ollaan epäonnistuttu viemään joukkueelle eli että on halu keskittyä tekemiseen eikä tulokseen.

Niemelän ympärillä on vellonut myös huhu, että valmentaja olisi tehnyt sopimuksen Tampereen Ilveksen kanssa ensi kaudesta alkaen. Siitä kertoi ensimmäisenä Iltalehti, mutta tähän uutisointiin liittyen Niemelä ei halunnut kommentoida hirveästi.

– Minulla sopimus voimassa tämän kauden loppuun. Ei ole olemassa mitään toista työpaikkaa. Mielestäni kukaan ei ole uutisoinut mitään virallista.

» Lähetä palautetta toimitukselle