Peliareenat kasvavat, mutta Nuorten Leijonien läheiset pysyvät kaukalon laidalla

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tanusten, Nousiaisten ja Seppälöiden kotiväki on lähtenyt kannustamaan poikiaan nuorten kisoihin.
Kuva © Satu Pitkänen
Nuorten MM-kisat ovat pelaajille heidän junioriuransa kohokohta. Aivan yhtä merkittävä, ja kenties jopa merkittävämpi, asia junioriuran kuvainnollinen päätös on pelaajien lähiomaisille, jotka ovat kulkeneet mukana alusta asti ja nähneet poikiensa nousun ammattilaistasolle läheltä.

Tanukset

Suomen kakkosketjun keskellä hyökkäävän Kristian Tanuksen sukujuuret eivät ole aivan tavanomaisen tamperelaisen vastaavat. Äiti Sari Tanus on kuopiolaissyntyinen erikoislääkäri, joka toimii nykyään toista kauttaan kansanedustajana Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmässä. Isä Michel Tanus taas on syntyisin Haifasta, Israelista, mistä muutti Suomeen vuonna 1991. Hän toimii urheiluvammojen erikoislääkärinä ja Tapparan Liiga-joukkueen lääkärinä.

Michelin ja Sarin kolmesta pojasta kaksi pelaa jääkiekkoa ammatikseen. 1995 syntynyt Jonatan Tanus oli juniori-ikäluokassaan joidenkin mielestä jopa lupaavampi kuin ikätoverinsa Aleksander Barkov. Ammattilaisura ei lähtenyt aivan odotetunlaisesti käyntiin ja Jonatan pelaa nykyään Liigaa Pelicansin riveissä maltillisilla tehoilla. Jonatanilla on myös Israelin kansalaisuus, kuten isällään.

Nuorin pojista, 2000-syntynyt Kristian, on Tapparan sopimuspelaaja, joka pelaa Liigaa lainalla Jukureissa. Meneillään olevat nuorten MM-kisat ovat hänelle ensimmäiset laatuaan. 2018 hän kuului U18-ikäluokan mestarijoukkueen kapteenistoon.

− Kiva katsoa oman pojan pelaamista ja muitakin poikia. Hyvältä on näyttänyt, mutta hän pystyy parempaan vielä. Liikkumista ja maalintekoa voi parantaa. Patrik Puistolan kanssa ovat hyvä tutkapari ja he ovat pelanneet jo junioreissa yhdessä, Kazakstan-ottelussa tavoitettu Michel-isä kertoo.

Arvoturnaukset ovat Tanuksille erityisiä matkoja, vaikka omakustanteisesti reissut tehdäänkin. Kisamatka ei ole Tanuksille ensimmäinen laatuaan, sillä he olivat seuraamassa Kristianin otteita jo hänen U18-kisoissaan Tšeljabinskissa keväällä 2018. Uskoa vastaavaan menestykseen on U20-tasollakin. 

− Jos vähän parantavat peliä, niin pääsevät vielä pitkälle, uskoo uudeksivuodeksi Suomeen palannut Michel Tanus.

Nousiaiset

Leppävirralta lähtöisin olevan Kim Nousiaisen urapolku jääkiekon parissa on kulkenut KalPan junioreista Mestiksen kautta Liigaan vakiorooliin. Äiti Tiina Nousiainen on tukenut pojan matkaa ensimmäisistä luistimenpiirroista asti.

− Kim on ponnistanut erittäin pieneltä paikkakunnalta, Leppävirralta. Hän aloitti neljävuotiaana jääkiekon pelaamisen ja pienestä pitäen on kova halu ollut päästä hallille. Ammattilaisena pelaaminen on ollut haave, ja se on saavutettukin, kun Liigassa pelaa, Tiina-äiti kertoo.

Paljon Suomen nuorten pelejä nähnyt Tiina ei ole vielä huolissaan Nuorten Leijonien pelistä, mutta löytää parannettavaa. Paljon yhdessä pelanneen Leijona-ryhmän suurimmaksi vahvuudeksi hän kokee vahvan yhteishengen.

− Hyvältä on peli näyttänyt. Joukkue on petrannut peliään koko ajan, pelannut paremmin ja paremmin. Kovempia joukkueita kun tulee vastaan, niin viisikkopelaamista pitäisi parantaa. Puolustetaan yhdessä ja hyökätään yhdessä, Tiina Nousiainen esittää lääkkeeksi.

Äidin lisäksi Kimiä on lähtenyt kannustamaan tämän täti, Tuula Ruuskanen. Nousiaisenkaan kotijoukot eivät ole ensimmäistä kertaa kisamatkalla, vaan olivat samoissa kevään 2018 poikien kisoissa kuin Tanukset.

− Hyvin käy Suomelle turnauksessa, mennään päätyyn asti! uskoo Nousiainen.

Juttua muokattu 1.52: Kuvatekstiä tarkennettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle