Peliään tuskaileva mutta elämässään onnellinen Oskar Osala: "Ensimmäisen kerran nautin elämästä sitten teinivuosien"

LIIGA / Haastattelu
Kuvassa Osala on tekemässä kotidebyyttiään Kärpissä. Jälleen on HIFK vastassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kovalla itseluottamuksella ja pelillisellä johtajuudella Kärppiin viime marraskuussa saapuneen 31-vuotiaan Oskar Osalan kevätkausi Kärpissä on ollut vaikea. Jääkiekko ei kuitenkaan määrittele enää Osalaa kokonaan. Oulussa on ollut hyvä olla.

Viime perjantaina Kärppien ja HIFK:n välinen viides pudotuspeli oli tiukka ja ratkesi vasta jatkoerässä oululaisjoukkueen hyväksi. Kärpät oli muuttanut ennen ottelua ketjukoostumuksiaan. Oskar Osala oli laitettu tämän kauden nuorten maailmanmestarien Aleksi Heponiemen ja Rasmus Kuparin kanssa samaan ketjuun. Osalan pelaamista yritettiin saada tällä tavoin paremmaksi.

– Vähän on ollut ruosteista oma pelaaminen, mutta koko ajan tuntuu paremmalta. Perjantain pelissä tuli taas pieni askel oikeaan suuntaan. Olen pelannut tosi vähän pelejä viimeisten 7–8 viikon aikana, Osala selvitti.

Keväällä suurin osa jääkiekkoilijoista on parhaassa pelikunnossa. Osala loukkaantui helmikuun lopulla, eikä isokokoinen pelaaja ole sen jälkeen päässyt vireeseen. On jopa epäilty, että joku vamma voisi haitata Osalan pelaamista. Vammoista ei pudotuspelien aikaan ole tapana puhua, mutta nyt puhutaan.

– Ei minulla ole yhtään vammoja, runkosarjan lopussa tuli vamma, mutta se ei vaivaa enää.

Vastausta annettaessa Osala köhii, Kärppien joukkueessa on ollut jonkinlaista flunssaa liikkeellä, puolustuksen johtotähti Teemu Kivihalme oli aiemmasta pelistä sen takia yhdestä pelistä poiskin.

Kärppien valmentaja Mikko Manner kertoi viime viikolla Osalan olevan niin empaattinen pelaaja, että pelaaja potee huonoa omatuntoa, kun hyviä pelikavereita istuu jopa katsomossa ottelujen aikaan, eikä hän tällä hetkellä itse pysty tarpeeksi hyvin auttamaan joukkuettaan.

– Kyllä varmasti sellaistakin on havaittavissa, että koen, etten voi auttaa tarpeeksi joukkuetta ja hyviä jätkiä jää sitten jopa ilman peliaikaa. Silti kokeneena pelaajana pitäisi loukkaantumisen jälkeen tulla takaisin parempana pelaajana, mutta se on helpommin sanottu, kuin tehty.

HIFK ei anna mitään ilmaiseksi

Paluuta huippuvireeseen eivät ole helpottaneet HIFK:n hyvät peliotteet.

– HIFK:lla on tosi aktiivinen ja aggressiivinen peliote, kaikki kunnia heille. He puskevat meitä äärirajoille, siellä ei ole helppoa löytää omaa parasta pelitasoaan.

HIFK näyttää saavan pelistään vapautuneemmin kaikki irti, Kärppien pelaamisessa näkyy arkuus ja jopa pelko tappiosta. HIFK ui runkosarjassa syvissäkin vesissä, se vaihtoi tammikuussa valmentajaa kesken kauden.

– Se voi olla psykologistakin hommaa, vastustajalla on ollut aika monivaiheinen kausi, he ovat kokeneet vaikeuksiakin, me kohdataan niitä vasta nyt.

Oulu on tuonut tasapainon elämään

Osalan elämää ei nykyään enää määrittele pelkkä jääkiekkoilu. Kärppiin tullessaan hän kertoi, että haluaa nykyään kokea muutakin elämää kuin jääkiekkomaailmaa. 

– Hienoa arkea olen elänyt Oulussa. Ensimmäisen kerran pelin ulkopuolinen elämä on ollut todella kivaa sitten teinivuosien. Vaikka Venäjällä oli hienoja vuosia, niin nyt aika Oulussa on ollut hienoa ja tasapainoista arkielämää. Oulussa olen saanut nauttia enemmän ihmissuhteista ja pelin ulkopuolisista virikkeistä. Tosi paljon on käynyt kavereita kylässä ja vierashuoneellani on ollut käyttöä. Täällä on myös kaikenlaista kulttuuria tarjolla.

Kulttuurielämä Oulussa? Siihen tarvitaan tarkennusta.

– Esimerkiksi Sunrise Avenuen ja Raappanan keikoilla olen käynyt, stand up -keikoillakin olen viihtynyt. Torniossa kävin Suurpilkkikisoissa, kalaa ei tosin tullut yhtään, Osala virnisti.

Voimahyökkääjä Osalan elämässä asiat ovat siis saaneet uuden tärkeysjärjestyksen. Enää ei mennä pelkästään jääkiekkoa ajatellen, muutakin sisältöä on oltava.

Mutta vaikka peli välillä kulkee ja toisinaan ei, kulttuurielämää voi harrastaa, niin joskus tämäkin on kysyttävä. Paljonko voimanpesällä nykyään nousee penkistä? 

– En ole viime aikoina maksimeja kokeillut, mutta muutama päivä sitten nostin 140 kg harjoituksen lopuksi, kun olin jo siinä alemmilla painoilla pitkän treenin tehnyt. Varmaan 150 kg voisi mennä, hymyili elämästään nauttiva Osala.

» Lähetä palautetta toimitukselle