Pelaajatarkkailija Sasu Hovi tuo uutta näkökulmaa Krakenille − "Jos minulla ei sitä olisi, en olisi niin vahva tässä työssä"

MAAJOUKKUE, NHL / Haastattelu
Sasu Hovi on silmä tarkkana kisakatsomossa. Hän etsii pelaajia Seattle Krakeniin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Sasu Hovi hyppäsi täysipäiväisen yrittäjän pallilta NHL-pelaajatarkkailun pyörteisiin uunituoreeseen Seattle Krakeniin. Entinen huippumaalivahti kertoo, millaista työ taalajäiden tulokasorganisaatiossa on ja mihin seura tähtää.

Sasu Hovi on kiireinen mies maailmanmestaruusturnauksen aikana. Mies matkustaa Helsingin ja Tampereen väliä ja tapaa paljon ihmisiä. Hovi pysähtyi Jatkoajan juttusille hektisen arkipäivän keskellä.

− Kiva katsoa MM-lätkää kotikaupungissa Tampereella! Täällä on hieno uusi halli, jota on hienoa esitellä tutuille. Heitä on tullut paljon ulkomailtakin. Kisat ovat onnistuneet tähän mennessä hienosti.

NHL:n tulokasseura Seattle Krakenille työskentelevä Hovi tarkkailee MM-jäillä nuoria kiekkoilijoita.

− Heinäkuun varaustilaisuutta ajatellen täällä on hyvä määrä sen ikäisiä pelaajia ja he ovat saaneet hyvin peliaikaa. Siinä mielessä nämä ovat ammattimielessäkin olleet hyödylliset kisat.

Yksi kenties näkyvimmistä varausikäisistä pelaajista on TPS:n slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovský.

− Hänhän pelaa hyvin ikäisekseen. Hän on pelannut jo olympialaisissa ja painanut sielläkin maaleja reippaasti. Nyt hän pystyy pelaamaan täälläkin ja pelasi myös Liigan finaalit tänä vuonna. Hienoa, että nuoret pelaajat ovat noin hyviä. Heitä on mukava katsoa.

Juraj Slafkovský on Sasu Hovinkin tarkkailevan silmän alla.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Slovakian joukkueessa pelaavat myös Adam Sýkora ja Šimon Nemec, joista odotetaan kärkipään varauksia tämän vuoden varaustilaisuuteen. Marco Kasper on puolestaan itävaltalainen superlupaus.

Pelkästään NHL:ään varattavissa olevia pelaajia Hovi ei tarkkaile, vaan hän pitää silmällä myös kokeneempia kiekkoilijoita.

− Katson myös vapaita agentteja. Tietysti täällä on myös meidän Kraken-pelaajia, joten näen heidänkin pelejään. Kaikkia katsotaan ja jos jotain löytyy, pistän nimiä eteenpäin, Hovi sanoo.

Kraken etenee vakaalla pohjalla, monipuolisuutta vaalien

Hovi on työskennellyt seattlelaisorganisaatiossa nyt kaksi täyttä NHL-kautta. Ennen pelaajatarkkailijauraansa hän pyöritti harjoituskeskus HDC Finlandia sekä peliasuja ja muita urheilutuotteita valmistavan Jersey53:n Suomen toimipistettä.

− Tämänhetkinen pomoni Robert Kron kysyi, haluaisinko lähteä tekemään tätä hommaa. Olin tuolloin melko työllistetty kahden yritykseni kautta, mutta sain sovittua, että teen puolipäiväisenä ensimmäisen vuoden.

Tarkkailu vei mennessään.

− Rupesin tykkäämään tästä niin paljon ja firmoissa jätkät ottivat vastuuta, joten minulla oli mahdollisuus alkaa tehdä tätä kokopäiväisesti. Olen nauttinut siitä, että saan tehdä riittävän määrän työtä ollakseni oikeasti hyvä varaustilaisuudessa. Voin ylpeänä sanoa, että osaan työni, kun pääsen tarpeeksi sitä tekemään, Hovi tokaisee.

Hovi teki pitkän ja etenkin Tšekissä sekä Slovakiassa menestyksekkään maalivahdin uran. Hän kiekkoili Liigassa Tapparassa ennen ulkomaille lähtöään. Vuodet 2005−14 toivat muun muassa kaksi Slovakian mestaruutta ja kulttiaseman maassa.

Hovi teki aluevaltauksen rullakiekonkin puolelle uransa aikana.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Hovi hankki itselleen pelaajatarkkailijalle tärkeitä ominaisuuksia tutussa ympäristössä.

− Kouluttauduin HDC Finlandin kautta pelaajien taitopuolelle niin, että pystyn analysoimaan laukauksen ja luistelun tosi tarkastikin ja olen siinä asiantuntija. Ehkä, jos minulla ei sitä (taitoa) olisi, en olisi niin vahva tässä työssä. Vahvuuteni on se, että pystyn katsomaan sekä maalivahdit että kenttäpelaajat, Hovi pohti.

Maalivahtitausta antaa Hoville myös näkemystä nykyiseen työhön. Hän katsoo tarkkailtaviaan omasta, erilaisesta näkökulmastaan.

− Haemme seuralle informaatiota monesta kulmasta. Eri pelaajatarkkailijat näkevät pelin eri tavoilla, joten kaikki eri mielipiteet ovat hyödyllisiä päätöksenteossa. Lähden purkamaan tarkkailua puolustuksen kautta. Katson nyt jo kaikki osa-alueet, mutta olen katsonut peliä eri suunnasta kuin muut pelaajatarkkailijat. Se tuo tietynlaista erilaisuutta meidän raportteihimme.

Kraken on ollut NHL-kartalla vasta lyhyen tovin. Seuraa alettiin rakentaa hitaasti, mutta varmasti.

− Meillä on uusi organisaatio ja sitä on lähdetty tekemään arvopohjalle. Arvojen lisäksi tärkeää on yhteisö. Sen myötä raporteissamme pelaajakaraktääri on todella tärkeä osa-alue. Katsomme ihmislähtöisesti pelaajaa, emmekä vain jääkiekkoaspektia.

Työssään Hovi tapaa paljon ihmisiä ja esittäytyy tietysti NHL:n tuoreen organisaation edustajana. Kraken on saanut jääkiekkopiireissä positiivisen vastaanoton.

− Mielestäni olemme tykätty organisaatio. Isoin syy on juuri arvopohja. Henkilöstössämme on paljon erilaisia ihmisiä, emmekä ole todellakaan homogeeninen ihmismassa. Meiltä löytyy juuri siksi näkemystä, että meillä on niin paljon erilaisia tyyppejä: miehiä, naisia ja eri vähemmistöjen edustajia. Se on voimavaramme, että olemme rakentaneet organisaatiomme fiksusti, Hovi näkee.

Hovi pelasi Kajaanin Hokissa ennen lähtöään ulkomaille.

Kesällä 2021 Kraken varasi oman joukkueensa NHL:n laajennusvaraustilaisuudessa.

− Meillä on yksi kausi takana, niin on vähän säkästä kiinni. Pystyimme ostamaan keskivertojoukkueen, joten pudotuspeleihin pääsy vaatii sen, että pelaajat kehittyvät kauden aikana. Kehitys voi tulla myös seuraavalla kaudella tai sitä seuraavalla, Hovi totesi.

Käynnissä olevalla NHL-kaudella Kraken ei yltänyt pudotuspeleihin, mutta seura tiedostaa realiteetit.

− Kautemme oli hyvä. Halli oli täynnä ja meillä oli hyvä meininki koko ajan. Ensimmäisenä vuonna on vaikea saada menestystä. Sen näkee varausvuorojemme määrässäkin, että lähdemme rakentamaan pohjaa. Olemme kärsivällisiä ja alkuun ei ole hirveää painetta.

Seattle on Hovin näkemyksen mukaan intohimoisesti uuden seuransa takana.

− Näin kaukaa katsoessa oli vähän yllätys, että kannattajapohja on ollut siellä ja sinne on jo kauan haluttu NHL-joukkuetta. Oli tiedossa, että homma alkaa toimia heti alusta asti.

− Nyt, kun olen seurannut tarkemmin, niin onhan se ihan huikea urheilukaupunki. Jääkiekko on sellainen laji, josta ihmiset tykkäävät. Ensimmäisestä päivästä lähtien halli oli täynnä ja 80 prosentilla ihmisistä oli fanipaidat päällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle