Pekka Virta piiskaa suojattejaan nöyryyden puutteesta: "Jos kärkijoukkueilta ei ota pistettäkään, ei ole kärkijoukkue"

LIIGA / Haastattelu
Pekka Virta on Lukon peräsimessä kolmatta kautta putkeen.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Lukko on saanut mitattua tasoaan maajoukkuetauon ympärillä kärkijoukkueita vastaan. Pekka Virran mukaan vahva alkukausi on harhauttanut nuorten pelaajien ajatusmaailmaa.

Lukko palasi maajoukkuetauolta häviämällä 2−5 JYPille Jyväskylässä. Vanhan viisauden mukaan vahva puolustus heijastuu myös vahvaan hyökkäämiseen, ja kun raumalaisten puolustaminen oli retuperällä, myös hyökkäyspeli jäi vaatimattomaksi.

Päävalmentaja Pekka Virta ei niinkään halunnut puhua puutteellisesta taitotasosta tai puutteellisesta pelitavasta, vaan mentaalipuolen asiosta.

− Nöyryys syntyy, kun kohdataan totuudet, eikä kuunnella höpinöitä ja haaveilla. JYP oli paljon parempi pelin ja vastustajan kunnioittamisessa. Joukkueen eteen pelaamisessa meillä on paljon opittavaa.

Virta tuttuun tyyliinsä heijasti ottelua enemmän isoon kuvaan kuin ajatteli tapahtumaa yksittäisenä, irrallisena otteluna. Hänen mukaansa Lukon pelissä oli tuloksesta huolimatta myös paljon positiivista.

Varsinkin isommassa kuvassa positiivisuuteen on syytä, sillä Lukko on sarjataulukossa sijalla kuusi, tasapisteissä neljäntenä olevan Ilveksen ja viidennen sijan KooKoon kanssa.

Ero terävimpään kärkeen on kuitenkin ollut nähtävillä viime aikoina. JYP-tappion lisäksi Lukko on tuoreeltaan hävinnyt myös Kärpille ja Tapparalle. 

− Kyse on toiselle tekemisestä, ja tällä hetkellä jotkut haluavat sen mukavan olon omasta tekemisestään, Virta aloittaa.

− Mutta niin kauan kuin joukkue häviää, kellään ei ole mukavaa. Siihen täytyy pääpaino laittaa.

Haihattelun ajan pitää päättyä

Kolme tappiota kolmesta kärkijoukkueen kohtaamisesta on oletettavasti tuonut Lukolle tujauksen realismia.

− Totuus tulee tuloksista. Jos et ota pistettäkään kärkijoukkueelta, et ole kärkijoukkue, luotsi kiteyttää.

Vaikka Lukon projekti on kahdella edellisellä kaudella ollut selvästi eteenpäin menevä, ei kolmanteen kauteen lähdetty sellaisella maineella, missä nyt ollaan. Taistelu paikasta kuuden joukkoon oli realismia, mutta kun joukkueeseen liittyivät vielä Ilkka Heikkinen ja Ville Heinola, joukkuetta nostettiin jopa mestaruustaistoon.

Hyvät tulokset ovat nostattaneet niin ulkopuolisten kuin myös Lukon joukkueen odotuksia. Virta näkee odotusten ja itseluottamuksen nousemisen joukkueen sisällä hyvänä asiana, mutta se ei saa tapahtua perusasioiden kustannuksella. Se on tällä hetkellä Lukon ongelma.

− Olimme kovin nöyriä kauden alussa; valmiita taistelemaan, noudattamaan taktiikkaa ja päälle saimme vielä hyvän maalivahtipelin. Voittavassa jääkiekossa ensimmäisenä tulee oman maalin suojelu ja valinta, ettei omaan päähän tule maaleja. Meillä se on nyt muuttunut intoiluksi, miten saisi tehtyä enemmän maaleja, Virta summaa.

Mistä valmentajana ammennat joukkueellesi nöyryyttä?

− Totuudesta se on 15 vuotta kaivettu, ei se siitä mihinkään ole muuttunut. Pelilliset valinnat eivät ole 30 vuoden aikana muuttuneet. Kummalla puolella ja kenen eteen kukakin pelaa, ne asiat näkyvät nauhalta.

Virta muistuttaa myös siitä, että useat Lukon avainpelaajat pelaavat suuremmassa roolissa kuin mihin he ovat aiemmin tottuneet. Päävalmentaja itse ei mainitse pelaajia nimeltä, mutta esimerkiksi Heinola oli vielä vuosi sitten rinkiin liittynyt tulokas, nyt NHL-vahvistus. Myös esimerkiksi Westerholmien veljesten Pathrikin ja Ponthuksen rooli on aiempaa suurempi.

− Tilanne on monelle hieman outo ja uusi. Silloin vahvuudet unohtuvat herkästi, päävalmentaja kiteyttää.

Vanhan kiekkoviisauden mukaan vastoinkäymiset kasvattavat joukkuetta. Myös 50-vuotias päävalmentaja näkee hopeareunuksen joukkueen vastoinkäymisissä. Niiden kautta parhaiten ymmärtää, mistä pelissä on jo pitkään ollut kyse.

− Mitkä asiat ovat olleet keskiössä jo 100 tai 50 vuotta. Ei tarvitse olla kiekkonero ymmärtääkseen, että neljä tai viisi maalia päästämällä illasta toiseen voittaminen menee vaikeaksi, Virta analysoi.

− Vastoinkäymisillä ymmärrämme, miten joka päivä pitää pelata. Loppuviimein se tuottaa voittavan pelin ja se on se tarkoitus.

» Lähetä palautetta toimitukselle