Pekka Tirkkonen lähtee uudistamaan JYPiä askel kerrallaan: "Pitää pystyä pelaamaan nopeammin"

LIIGA / Haastattelu
Pekka Tirkkonen jakaa ohjeita ensi syksystä lähtien JYPin penkin takana.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
JYP tiedotti kiinnittäneensä Pekka Tirkkosen päävalmentajakseen kahden vuoden sopimuksella. Kolmen vuoden tauon jälkeen Liigaan palaava Tirkkonen kertoi mietteitään tuoreeltaan sopimuksen julkaisun jälkeen.

Lokakuusta lähtien ilman valmentajapaikkaa ollut 50-vuotias Pekka Tirkkonen palasi Liigaan ja joukkueeksi valikoitui JYP. Tirkkonen paljasti, että sopimus JYPin kanssa syntyi jo hyvissä ajoin.

– Noin kuukausi sitten, helmikuun puolenvälin jälkeen otettiin yhteyttä. JYP oli ensimmäinen seura, joka esitti kiinnostustaan.

– Suomeen palaaminen oli ykkösvaihtoehto, Tirkkonen totesi yksiselitteisesti.

Tirkkonen aikookin lähteä jatkamaan seuran perinteistä työteliästä ideologiaa.

– Hyvillä mielin tulen JYPiin. Olen oikein nälkäinen ja halukas tekemään Jyväskylässä töitä. Perinteinen seura ja JYPiläistä ideologiaa halutaan jatkaa. Varmasti tuodaan jotain omaakin tänne.

Tirkkonen kertoi seuranneensa Liigan tapahtumia aktiivisesti viimeisimmän valmentajapestin päättymisen jälkeen.

"Jalan pitää liikkua, pitää olla nopea hyökkäämään ja nopea puolustamaan"

– Loppukaudesta olen aktiivisesti seurannut Liigan tapahtumia. Helsingissä asustelen tällä hetkellä perheen kanssa, ja siellä näin muutaman JYPin ottelun kauden aikana.

Tirkkosen mukaan pelinopeus on ehdoton edellytys menestymiseen.

– Pitää pystyä pelaamaan nopeammin, kiekon liikuttaminen tekee sen temmon siihen peliin. Jalan pitää liikkua, pitää olla nopea hyökkäämään ja nopea puolustamaan.

Mutta herättääkö JYPin edelleen iäkäs ja raskasjalkainen pelaajarunko huolta Tirkkosessa?

– Ei herätä tällä hetkellä. Siellä on nuoria pelaajia tulossa, jotka puskevat myös vanhempia pelaajia eteenpäin.

Sveitsin opit alkavat vaikuttaa JYPissä

Keväällä 2016 päättyneen SaiPa-pestinsä jälkeen Tirkkonen suuntasi Sveitsiin talousvaikeuksissa rypineen EHC Klotenin päävalmentajaksi, ja sieltä päättyneelle kaudelle Saksan liigan Wolfsburgiin, jossa työt päättyivät potkuihin lokakuussa.

"Santasen kanssa SaiPassa panostettiin paljon luisteluun harjoittelussa, kuten tullaan nytkin panostamaan"

– Jääkiekko on todella iso juttu Sveitsissä. Keski-Eurooppassa mennään aika tunteella pelissä, niin kaukalossa kuin seurajohdossa verrattuna Suomeen.

Tirkkosen mukaan eräs Sveitsissä korostunut asia tulee näkymään JYPin tekemisessä.

– Sveitsissä tehdään paljon hyviä asioita, se on todellinen luisteluliiga. (AriSantasen kanssa SaiPassa panostettiin paljon luisteluun harjoittelussa, kuten tullaan nytkin panostamaan.

Tirkkosen mielestä JYPin uudistusprosessi tulee ottamaan aikansa. Työmäärässä ei kuitenkaan voi antaa tasoitusta.

– Yhdessä tehdään hyvin töitä ja saadaan siten yhtenäinen joukkue kasaan, niin meillä on varmasti mahdollisuudet siinä missä muillakin.

– JYPin koko seura hakee uudistumista, joten kyllä se varmaan muutaman vuoden vie ennen kuin täysin päästään uudistumisprojektissa maaliin. Kaikkea ei voi muuttaa yhdellä kertaa, ja se vie jonkun verran aikaa, Tirkkonen tuumaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle