Pekka Rinne oppii uutta Nuorten Leijonien matkassa – "Toivottavasti olen jotain pystynyt antamaankin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Hyväntuulinen Pekka Rinne on pitänyt valmentajan töistä.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Pekka Rinne nimettiin heinäkuussa ensimmäiseen valmentajan tehtäväänsä, kun hän liittyi luotsaamaan Nuorten Leijonien maalivahteja. Rinne on nauttinut työstään ja saanut ennen turnausta sekä turnauksen aikana paljon oppia valmentajana olosta.

– Mahtavaa on ollut olla tässä mukana. Paljon olen saanut oppia ja toivottavasti olen jotain pystynyt antamaankin, Rinne hehkuttaa.

Suomalainen maalivahtilegenda tietää kokeneena arvokisakävijänä, minkälainen harjoittelu kisojen aikana on hyvästä. Hän painottaa maalivahtien kohdalla, että lyhyen turnauksen aikana tärkeintä on henkinen tila.

– Paljon ollaan menty fiilispohjalta. Ollaan keskitytty valmistamaan kehoa jäälle, jotta sieltä saa kaiken hyödyn irti.

– Etenkin tällaisessa tapahtumassa on tärkeää, ettei henkinen tila mene missään vaiheessa liian ylös tai liian alas, Rinne järkeilee.

Pään sisäisten asioiden lisäksi Rinne tietää, että pelin luonne muuttuu myös maalivahtien osalta siirryttäessä pieneen kaukaloon. Kun lähdetään tarkastelemaan maalivahdin pelaamista kapeammassa kaukalossa, saattaa Rinteen 15 vuoden NHL-kokemuksesta olla jotain hyötyä.

– On tietysti joitain teknisiä asioita, jotka minä koen tärkeiksi kapeammassa kaukalossa. Esimerkiksi kiekonkäsittelyt ja rännikiekko- sekä tolpilla pelaaminen. Lisäksi laukauksien tulokulmat muuttuvat kaukalon koon myötä, Rinne kertoo.

Tasaista peluutusta

Turnauksessa on mukana paljon lahjakkaita maalivahteja, joita Rinne on tarkkaavaisesti seurannut. Hän nostaa esiin Suomea vastaan puolivälierissä luistelevan Ruotsin Carl Lindbomin sekä Tšekin Tomáš Suchánekin.

Nuorten Leijonien maalivahdeista turnauksessa on tähän mennessä pelannut Jani Lampinen ja Aku Koskenvuo. Niklas Kokko on ainoa, jolla ei ole otteluita alla.

Monen yllätykseksi otteluun Yhdysvaltoja vastaan valmennus laittoi maaliin Koskenvuon eikä huippuvireistä Lampista. Rinteen mukaan molempiin heistä on täysi luotto.

– Meillä on molempiin sataprosenttinen luotto. Kyseessä oli kuitenkin vielä alkusarjan ottelu ja halusimme saada molemmille otteluita alle. Se oli päätöksen takana.

Jani Lampinen onnistui alkusarjassa Aku Koskenvuota paremmin.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Koskenvuo piti Suomea ensimmäisen erän pelissä mukana, mutta ottelun edetessä Suomen otteiden myötä myös Koskenvuolle meni helpohkoja maaleja, jotka hän olisi varmasti halunnut takaisin.

– Aku piti meidät mukana ottelussa ja oli mielestäni meidän tärkein pelaaja avauserässä. Ottelun edetessä joukkueellakin karkasi ottelu vähän käsistä. Harmittava tappio, vastustaja oli hyvä.

– En lähde nyt analysoimaan maaleja. Tästä eteenpäinkin meillä on sataprosenttinen luotto Akuun, Rinne toteaa.

Rinne ei omien sanojensa mukaan voisi pyytää parempaa maalivahtikolmikkoa valmennettavakseen.

Miten valmentajan työt jatkuvat tästä eteenpäin?

– Ei ole valmennuksen osalta vielä mitään suunnitelmia. Nyt yritetään tehdä tämä homma niin hyvin kuin pystyy ja menestyä täällä joukkueena. Sitten mietin jatkoa, Rinne hymähtää.

» Lähetä palautetta toimitukselle