Pasi Mustonen ennakoi puolivälieräottelua: "Tšekillä on pari laadukasta kenttää, jotka pelaavat hyvää lätkää. He ymmärtävät, miten peliä pelataan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Pasi Mustonen: "Tämä on älyttömän kuluttava turnaus noille naisille, kun pelataan seitsemän peliä yhteentoista päivään."
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Suomi ei kamppaillut tiistaina voitosta Kanadaa vastaan. Loukkaantumisten lista kasvoi, ja puolivälierän kokoonpano on vielä aavistuksen epävarma. Pasi Mustonen näkee Tšekillä olevan kaksi vahvaa kenttää, joiden varaan he voivat rakentaa.

Suomen joukkue kärsi tiistai-iltana selvän 1–6-tappion Kanadalle. Päävalmentaja Pasi Mustonen ei tietenkään ollut tyytyväinen otteluun, mutta odotteli luottavaisin mielin puolivälieräottelua Tšekkiä vastaan.

Hän näki saman kuin vajaa viisituhatta katsojaa hallissa ja TV-katsojat. Kanada oli parempi joukkue jäällä ja ansaitsi voiton.

– Ei ollut ylilatausta. Kaveri oli noin paljon parempi. Piste ja loppu. Pitää parantaa paljon, jos meinaa voittaa ne tällä viikolla, totesi Mustonen

Yleisurheilutermein Suomi jäi telineisiin. Peli pyöri lähes kaksi erää Noora Rädyn vartioiman maalin läheisyydessä. Naisleijonat ei saanut hyökkäyksiä käynnistettyä.

– Vastustaja liikkui paremmin, oli vahvempi, voitti kaksinkamppailuja. Ei jaksettu hyökätä. Se on tuon näköistä, Mustonen harmitteli.

Pelissä näkyi paljon parannettavaa. Näistä Mustosella oli selvät teesit.

– Kaksinkamppailut pitää voittaa, jos haluaa pärjätä lätkäpeleissä. Jos ne hävitään, niin joudutaan vaan puolustamaan. Mehän puolustettiin pätkittäin omaa aluetta hyvin. Kun ei voitettu kaksinkamppailuja, niin ei päästy alueelta ulos. Kun lopulta päästiin, niin ei ollut jalkaa, millä hyökätä.

Mustonen kaivoi myös toisen syyn siihen, ettei Suomi päässyt omalta alueeltaan ulos.

– Ekan erän aloitukset hävittiin 2-10. Paljonkohan ne olivat toisessa erässä? Kun hävitään aloitukset, niin jäädään heti jumiin.

Kolmannessa erässä Suomi pääsi peliin mukaan, voitti jopa kaksinkamppailuja ja pääsi useasti hyökkäysalueelle luoden maalipaikkoja.

– Pikkasen tempo painoi kaverillakin. Kun ne olivat tulleet lujaa kaksi erää, tuli pieni herpaantuminen. Siihen päästiin iskemään, niin peli tasoittui välittömästi. Ei voi jäädä tuollaisen jyrän alle 40 minuutiksi.

Suomen ja Kanadan välinen ottelu oli fyysinen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Joukkueen pelisuunnitelma ei ollut muuttunut avauspelistä Yhdysvaltoja vastaan. Kanadaa vastaan oma peli ei kuitenkaan lähtenyt liikkeelle suunnitellusti.

– Peliin lähdettiin vastaavasti kuin jenkkipeliinkin, mutta jäätiin jalkoihin. Jenkkipelissä päästiin peliin kiinni heti alussa ja pelistä tuli luonteeltaan toisenlainen. Peli on aina suhteessa vastustajaan. Westerlundin Erkan legendaarinen sanonta pitää edelleen paikkansa.

Torstain puolivälierässä Suomea vastaan tulee Tšekki.

– Tšekki, mitä olen nähnyt, on parempi kuin Sveitsi. Siellä on pari laadukasta kenttää, jotka pelaavat hyvää lätkää. Ne ymmärtävät, miten peliä pelataan. Toivotaan, että ei ole riittävän leveä joukkue meitä vastaan.

Suomi on kohdannut Tšekin jo aiemmin kaudella, mutta EHT-turnauksen Tšekkiä on turha verrata tähän MM-kisojen joukkueeseen.

– EHT-peleissä oli pitkä jono pelaajia Pohjois-Amerikassa, jotka eivät pelanneet. Niiden kärkipelaajat olivat poissa silloin, Mustonen muistutti.

Mustonen summasi alkulohkon sujuneen osittain hyvin.

– Kolme hyvää, tasapainoista peliä, pois lukien jenkkipelin viimeinen erä. Hyvä fiilis ryhmässä. Tänään ei kamppailtu voitosta. Turnaus alkaa torstaina. Tämä on ollut matka siihen. Hyvä kutina joukkueen sisällä. Kyllä mä luottavaisin mielin lähden torstaita kohti.

Sveitsiä vastaan loukkaantunut Sanni Hakala ei varmaankaan pelaa enää tässä turnauksessa. Muutamien muiden pelaajien kohdalla tilannetta tarkkaillaan, mutta Kanada-ottelussa iskuja saaneiden Annina Rajahuhdan ja Michelle Karvisen pitäisi olla pelikunnossa torstaina. Myös Räty on iskussa.

– Jos pelaaja saa aivotärähdyksen, niin pitäisi olla minimissään viikon huili. Sehän on aivovamma. En ole lääkäri. En haluaisi ottaa vastuuta hänen peluuttamisestaan, kommentoi Mustonen Hakalan tilannetta.

Puolivälierän kokoonpanoon on loukkaantumisten vuoksi kysymysmerkkejä ilmassa.

– Mielellään halutaan kuusi pakkia ja 12 hyökkääjää kokoonpanoon.

Mustonen on huolellinen valmistautuja. Mitään ei tehdä sattuman oikusta. Turnauksen tärkeimmät pelit ovat vasta tulossa.

– Tämä on älyttömän kuluttava turnaus noille naisille, kun pelataan seitsemän peliä yhteentoista päivään. Kuudennessa ja/tai seitsemännessä pelissä saattaa tulla yllättäviä käänteitä. Mun arvaus on, että joku joukkue siellä katkeaa. Siihen olemme pyrkineet valmistautumaan peluuttamisellakin koko ajan, Mustonen kertoi.

– Olemme käyneet niin paljon etukäteen läpi, mikä tämä turnaus on. Tämä on neljän pelin matka siihen ensimmäiseen raakaan pudotuspeliin. Formaatti on mikä on, tiivisti Mustonen.

– On ihan sama, miten loistava olet. Se vitospeli on kuitenkin voitettava. Sen tietää kaikki etukäteen. Olemme olleet neljä kertaa siinä tilanteessa valmennuskaudellani. Tässä on kolme nuorta pelaajaa, jotka eivät ole ikinä olleet matkassa. Valtaosa on ollut mukana. Jollain tavalla he ovat pystyneet neljä kertaa peräkkäin valmistautumaan siihen ensimmäiseen kohtalon peliin hyvin. Henkisesti tuo ryhmä on hyvä niissä paikoissa, sanoi Mustonen luottavaisesti.

Joukkue valmistautuu puolivälierään lepäillen.

– Nukkumista, syömistä ja energian keräämistä. Ei varmasti harjoitella. Pikkaisen on päiväohjelmaa keskiviikkona, että päästään irti lätkästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle