Pasi Mustonen: "Jännitin vasta 37 sekuntia ennen loppua"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Pasi Mustonen oli vapautunut välierävoiton jälkeen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen uskoi joukkueeseensa koko Kanada-pelin ajan. Vaikka välierässä varsinkin alku oli hankala, hieno loppupeli vahvisti uskoa onnistumisesta.

Suomen päävalmentaja Pasi Mustosen usko välierän voittoon oli koetuksella vasta aivan ottelun lopussa.

− Aika rauhallisena olin, ei minua oikeastaan edes jännittänyt ennen kuin 37 sekuntia ennen loppua. Silloin kävi mielessä, että onko edes teoreettisesti mahdollista tulla tasoihin. Pompin ympäriinsä, sinkoilin ja annoin joka suuntaan ohjeita jokaiselle pelaajalle, ketkä lähtevät. Sekoitin apuvalmentajien pakkaa.

− Siinä vaiheessa rupesi jännittämään, se on ihan korni tunne, kun toisilla tulee se, että nyt tämä on voitettu. Sitten tajusi, että nythän se on siinä, ei se voi enää kadota, Mustonen naureskeli pelin jälkeen.

Pelin toinen jännittävä hetki nähtiin muutamaa minuuttia aiemmin, kun Kanada riemuitsi jo 3−3-tasoitusmaalia. Päätuomari levitti kätensä välittömästi maalin hylkäämisen merkiksi ja Suomen joukkue tuijotti toisiaan lähinnä pöllämystyneenä. Vaihtopenkillä ei ollut kuitenkaan epäilystäkään maalin todellisesta tilasta.

− Meille tuli parvelta koko ajan tietoa, että kiekko ei ole maalissa. Heillä näkyvät samat kamerat kuin videotuomareilla. Haastothan ovat sääntökirjoissa, mutta meille on ilmoitettu, että älkää käyttäkö niitä, koska kaikki maalit katsotaan. Olimme valmistautuneet haastoon, jos maalia ei hylätä.

"Olin päättänyt, että jos joskus menemme finaaliin, käyn pussaamassa jäätä"

− Emme tienneet, mitä he tarkistavat, kun katsovat maalia. Mietimme, millä syyllä haastamme, mikäli tuomarit tuomitsevat maalin. Parvi sanoi meille, että kiekko ei mennyt ikinä maaliin, se tieto tuli korvanappiin, Mustonen kertasi tilannetta.

Kanada painoi hylkäyksenkin jälkeen herkeämättä päälle ja Suomella meinasi olla välillä kuumat paikat. Mustonen rauhoitti tilannetta ottamalla aikalisän vähän ennen loppua. Miehen mukaan kyseessä oli pakkorako.

− Tiesin, että mainoskatko on tulossa. Maali roikkui ilmassa kuitenkin pahasti. Olin ottaa aikalisän jo edellisellä katkolla. Sitten päätettiin, että mennään yksi vaihto. Olisi niin sanotusti ottanut pannuun, jos en olisi ottanut aikalisää ja odottanut mainoskatkoa ja sitten olisi soinut. Halusimme kaksi katkoa loppuun. Minun mielestäni tämä oli hyvä ratkaisu.

Finaalia kohti

Mustonen hauskuutti yleisöä pelin päätyttyä polvistumalla suutelemaan Metro Areenan jäätä. Lehdistötilaisuudessa tilanne kummastutti paikallaolijoita, mutta Mustosella oli tempulleen looginen selitys.

− Olin päättänyt, että jos joskus menemme finaaliin, käyn pussaamassa jäätä. Se on päätetty kauan aikaa sitten ja siitä tuli hyvä fiilis. Ei se sen kummempaa ole. Jos jotain kiusaa, niin ilmoittakaa, Mustonen virnuili.

Nyt Suomella on edessään vielä turnauksen huippuhetki - MM-finaali kotiyleisön edessä. Areena on jo loppuunvarattu ja joukkueellakin on tunnelma tapissa. Mustonen käänsi lopuksi fokuksena jo kohti finaalivalmistautumista.

− Jokainen saa nauttia tässä aikansa. Luulen, että kokoamme ryhmän illan ja yön aikana ja suuntaamme ajatukset sunnuntaihin. Pyrimme jollain tavalla nollaamaan ja hyödyntämään tämän valtavan nosteen. Tässä varmaan alkaa intensiivinen tunti valmentajilla, mietitään missä mennään ja mietitään eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle