Turkuun Lara Escuderon (vas.) and Estelle Duvinin (oik) toi jääkiekko. Turussa pelaajat paikasta toiseen vie polkypyörä.
Kuva © Timo Savela

Pakettidiili: Estelle Duvin ja Lara Escudero tulivat Suomeen kehittyäkseen pelaajina

Haastattelu
Estelle Duvin, 23, ja Lara Escudero, 27, muuttivat Ranskasta Suomeen kehittyäkseen pelaajina. He valitsivat TPS:n, koska joukkue oli valmis tekemään sopimukset kummankin pelaajan kanssa. Ranskan maajoukkuepelaajat ovat olleet tyytyväisiä harjoitusolosuhteisiin ja Naisten Liigan tasoon. He ovat tottuneet elämään ulkomailla ja vaikuttavat nauttivan uudesta elinympäristöstään, polkupyöräillen ympäri kaupunkia mummopyörillään.

Estelle Duvin, 23, ja Lara Escudero, 27, päätyivät jääkiekon pariin alle kymmenvuotiaina. Kumpikin heistä jäi saman tien koukkuun lajiin nähtyään muita pelaamassa. Pelaamaan pääseminen vaati heiltä kuitenkin hieman vanhempien taivuttelua.

– Aloitin pelaamaan neljän ikäisenä. Veljeni pelasi jääkiekkoa ja olin jäähallilla kaiken aikaa. Kysyin vanhemmiltani voisinko pelata, mutta he sanoivat, että jääkiekko on poikien laji. He halusivat, että aloittaisin taitoluistelun, mutta en halunnut sitä. Muistutin heitä tästä asiasta tasaisin väliajoin, kunnes sain heiltä luvan pelata, sanoi Duvin.

– Aloitin yhdeksän ikäisenä. Siskoni harrasti muodostelmaluistelua. Vietin paljon aikaa aikaa jäähallilla. Näin poikia pelaamassa ja kysyin äidiltäni voisinko minäkin pelata. Hän vastasi minulle kieltävästi. Minun piti odottaa vuoden verran, että hän päästi minut pelaamaan, totesi Escudero.

"Muistutin heitä tästä asiasta tasaisin väliajoin, kunnes sain heiltä luvan pelata"

Duvin ja Escudero aloittivat jääkiekon parissa kotipaikkakunnillaan Pohjois-Ranskassa, josta he muuttivat pelaamaan kansalliseen naisten jääkiekon harjoittelukeskukseen (Pôle France Féminin), joka tuolloin sijaitsi Chambéryssa, lähellä Alppeja Kaakkois-Ranskassa. Duvin muutti myöhemmin Oronoon, Yhdysvaltoihin, päästyään opiskelemaan Mainen yliopistoon. Hän joutui kuitenkin etsimään itselleen uuden joukkueen Ranskan ja Yhdysvaltain koulutusjärjestelmien eroista johtuneista epäyhdenmukaisuuksista.

– Pelasin neljävuotiaasta viisitoistavuotiaaksi poikien kanssa Dunkerquessa, josta olen kotoisin. Kävin lukiota sinä aikana, kun pelasin kansallisen naisten jääkiekon harjoittelukeskuksen joukkueessa. Tämän jälkeen muutin Yhdysvaltoihin pelaamaan yliopistosarjaa Mainen yliopistoon. Olin siellä vain vuoden. En saanut pelata yliopiston joukkueessa, ainoastaan harjoitella. Sitten muutin Kanadaan, pelatakseni Montrealin yliopiston joukkueessa. Valmistuin sosiologian ja psykologian kandidaatiksi pelatessani siellä, selitti Duvin.

– En pelannut Mainen yliopiston joukkueessa, koska sisäänpääsyvaatimukset ovat erilaiset kuin Ranskassa. Yhdysvalloissa kaikki lukiokurssit pitää olla suoritettu hyväksytysti. Ranskassa taas on mahdollista suorittaa lukio hyväksytysti, vaikka jokin kursseista olisikin hylätty, kunhan kurssien arvosanojen keskiarvo pysyy riittävän korkeana. Minun oli helpompaa muuttaa Montrealiin ja puhua ranskaa. Heidän koulutusjärjestelmänsä on lähempänä Ranskan järjestelmää, selvensi Duvin.

Duvin (vas.) ja Escudero (oik.) pyrkivät haastamaan itsensä jäällä ollessaan.
Kuva © Timo Savela

Escudero oli myös aikeissa pelata Pohjois-Amerikassa, mutta hän muutti takaisin Eurooppaan vietettyään vain kauden Kanadassa. Hän päätti opiskella Ranskassa ja pelata Sveitsissä.

– Aloitin Valenciennesissä, Pohjois-Ranskassa. Muutin pelatakseni kansallisessa naisten harjoittelukeskuksen joukkueessa samalla kun suoritin yliopistotutkintoa. Vietin neljä vuotta siellä. Sieltä muutin Montrealiin, Kanadaan, pelatakseni yliopistosarjaan valmistelevan koulun joukkueessa. Palasin takaisin Eurooppaan yhden kauden jälkeen, sillä en saanut kaikkia lukukausimaksuja kattavaa yliopistostipendiä seuraaville kausille. Vanhempani olivat valmiit kattamaan kustannukset, mutta se vaadittu rahasumma olisi ollut mielestäni liian suuri. Siksi palasin Eurooppaan, selitti Escudero.

– Asuin Ranskassa lähellä Sveitsin vastaista rajaa, joten sen sijaan, että pelaisin Ranskassa, päätin pelata Sveitsissä. Vietin viikot Ranskassa, opiskellen ja harjoitellen kansallisessa harjoittelukeskuksessa, mutta viikonloppuisin kävin pelaamassa Sveitsin naisten liigaa [SWHL A:ta EV Bomo Thunin riveissä]. Tätä kesti kaksi vuotta. Valmistuttuani kandidaatiksi kirjanpidossa, valmentajani [Steve Huard] kysyi minulta haluaisinko muuttaa Luganoon pelaamaan hänen uudessa joukkueessa. Kausi Luganossa oli omalta osaltani onnistunut, koska pystyin keskittymään pelkästään jääkiekon pelaamiseen, lisäsi Escudero.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut täydellisesti Sveitsissä. Kolmen Sveitsissä pelatun kauden jälkeen Escudero päätyi työn ja harjoittelun lisäksi pelaamaan Ranskan puolella rajaa. Tämä järjestely oli kuitenkin vain väliaikainen, sillä hän halusi jatkaa pelaamista ulkomailla.

– Päätin muuttaa takaisin Ranskaan sen jälkeen, kun kävi ilmi, että sopimuksessani oli joitain epäselvyyksiä. Työskentelin täyspäiväisesti kirjanpitoyrityksessä vuoden verran, samalla kun harjoittelin ja pelasin poikien ja tyttöjen joukkueissa [Hockey Club 74:ssä]. Se oli vaikea vuosi minulle, koska työskentelin täyspäiväisesti. Se oli mielestäni myös hieman outoa aikaa, sillä olin 26-vuotias nainen, joka pelasi alle 17-vuotiaiden poikien kanssa. Siinä on enemmän isosisko heille kuin joukkuetoveri, huomautti Escudero.

– Samalla kun työskentelin, etsin pelipaikkaa ulkomailta, pääasiassa Suomesta ja Venäjältä. Puhuin Matin [TPS-valmentaja Matti Tähkäpää] kanssa ja päätin tulla tänne Turkuun, selvensi Escudero tilannetta.

Uusi kausi, uusi joukkue

Joukkueen löytäminen ulkomailta osoittautui hankalaksi Duvinille ja Escuderolle. Koronavirus teki suunnittelusta vaikeaa, ei pelkästään heille, vaan myös niille joukkueille, joihin he olivat yhteydessä. Kaksikolla oli muitakin vaihtoehtoja TPS:n lisäksi, mutta he päätyivät lopulta valitsemaan pelit Turussa, sillä se oli heistä kokonaisvaltaisesti paras ratkaisu.

– Neuvottelimme ruotsalaisen joukkueen kanssa, mutta koronaviruksen takia kesän aikana oli hankala tehdä mitään päätöksiä. Valmentajat eivät silloin osanneet sanoa juuri mitään, eivät edes sitä alkaako kausi ollenkaan. Odottelun sijaan meidän kannalta oli helpompaa valita pelit täällä Turussa, koska tiesimme, että tilanne ei ole kovin huono Suomessa. Tiesimme, että Suomessa kausi todennäköisesti alkaa normaalisti, selitti Duvin.

– Etsimme joukkuetta yhdessä. Meillä oli joitakin vaihtoehtoja, muttei ollut helppoa saada sopimusta kahdelle ranskalaispelaajalle. Esimerkiksi monet ruotsalaisjoukkueet etsivät amerikkalaisia ja kanadalaisia pelaajia riveihinsä. Neuvottelimme myös venäläisen joukkueen kanssa, mutta he ilmoittivat pian meille, etteivät he tee sopimusta ulkomaalaisten kanssa täksi kaudeksi. TPS ilmoitti meille haluavansa meidät molemmat, joten heidän sopimustarjous oli meille hyvä vaihtoehto, lisäsi Escudero.

TPS tarjoaa Ranskan maajoukkueen pelaajille runsaasti harjoitusaikaa.
Kuva © Timo Savela

Duvinille ja Escuderolle on tärkeää, että harjoittelu- ja peliolosuhteet vastaavat heidän vaatimustasoaan, sillä molemmat haluavat kehittyä pelaajina.

– Ranskan maajoukkue ottaa osaa olympiakarsintoihin ensi kesänä. Tämä on todennäköisesti viimeinen mahdollisuuteni päästä olympialaisiin, joten oli keskeistä löytää joukkue, jossa olosuhteet ovat kohdillaan ja jääaikaa on tarjolla runsaasti. Tarkastelimme TPS:n tilannetta viime kaudella ja vertailimme sitä siihen, mitä valmennus on kehittänyt täksi kaudeksi. Harjoitteluolosuhteet ovat hyvät ja uskon, että kausi Turussa tulee olemaan osaltamme hyvä, totesi Escudero.

"meidän on todella mahdollista keskittyä pienten asioiden hiomiseen"

Olosuhteet Turussa vastaavat tasoa, johon kaksikko on tottunut. Osin olosuhteet ovat jopa paremmat kuin mihin he ovat tottuneet. Tarjolla on runsaasti jääharjoittelua, mikä mahdollistaa usean eri osa-alueen kehittämisen sen sijaan, että joukkue keskittyisi vain pakollisiin kuvioihin.

– En ole aiemmin ollut jäällä näin paljon, ehkä kolmesti viikossa harjoituksissa ja kahdesti peleissä viikonloppuisin. Nyt olemme jäällä neljästi viikossa joukkueen kanssa, sekä teemme kaksi kertaa viikossa erillisiä luistelu- tai laukomisharjoituksia. Pelatessani Sveitsissä, harjoittelimme kahdeksan ja yhdeksän välillä illalla, eli varsin myöhään. Täällä kaikki on jo valmista ennen yhdeksää, totesi Escudero.

– Mielestäni olosuhteet ovat kehityksemme kannalta täydelliset täällä. Tarjolla on runsaasti jääaikaa ja erityisharjoitteita, kuten luistelua ja laukomista. Tämä vastaan suunnilleen sitä, mihin totuin pelatessani yliopistossa. Olimme jäällä joka päivä. Ero aiempaan on erityisharjoittelun määrässä. Montrealissa harjoittelimme luistelua erikseen kerran viikossa, mutta emme laukomista, lisäsi Duvin.

Kumpikin pelaaja arvostaa sitä, että Turussa kiinnitetään huomiota pieniin asioihin. Heidän mielestään joukkueen valmennuksen jatkuva läsnäolo tukee tätä.

– Aamuharjoituksissa meitä pelaajia on ehkä kuusi tai seitsemän samaan aikaan jäällä yhtä valmentajaa kohden, joten meidän on todella mahdollista keskittyä pienten asioiden hiomiseen. Kommunikaatio on erittäin tärkeää, varsinkin valmentajien ja pelaajien välillä, huomautti Escudero.

– Meillä on hyvä valmennus, on luisteluvalmentaja, laukomisvalmentaja, maalivahtivalmentaja, paljon väkeä jäällä, sanoi Duvin.

Kumpikin pelaaja arvostaa heille tarjottuja mahdollisuuksia kehittää yksilötaitojaan harjoituksissa.
Kuva © Timo Savela

Myös joukkueen muiden toimihenkilöiden läsnäolo on tärkeää, ei pelkästään valmennuksen läsnäolo. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys naisten jääkiekossa.

– Kaikki joukkueessa näyttää ammattimaiselta. Meillä on hyvää väkeä taustalla tukenamme. Juffe [huoltaja Juho Lehtisalo] on mukanamme vieraspeleissä. Meillä ei ollut huoltajia mukanamme vieraspeleissä, kun pelasin Sveitsissä. Meidän ei esim. ollut mahdollista terotuttaa luistimiamme vieraspelireissuilla, totesi Escudero.

Duvin ja Escudero aloittivat kautensa vahvasti Naisten Liigassa, pelaten TPS:n ykkösketjussa Pauliina Salosen rinnalla. Duvin laukoi kaksi maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä viiden ensimmäisen pelin aikana. Escudero puolestaan teki neljä maalia ja antoi yhden maalin johtaneen syötön samaisissa viidessä pelissä.

– En odottanut sarjatason olevan näin hyvä. Viime kaudella pärjäsin osassa peleissä kävelyvauhdilla, mutta täällä taso on melko hyvä. Täällä vastaan asettuu joitain erittäin hyviä joukkueita, mikä pitää pelin mielenkiintoisena, sanoi Escudero.

– Suurin ero aiempaan on, että täällä pelaamme kymmentä eri joukkuetta vastaan. Kanadassa vastaan asettui neljä joukkuetta samasta provinssista viisinkertaisessa sarjassa. Se alkoi hieman toistamaan itseään, huomautti Duvin.

Pelin ja harjoitusten välinen aika

Harjoittelu on harjoittelua ja pelaaminen on pelaamista, mutta näiden lisäksi pelaajien arkeen kuuluu paljon muutakin. Duvin ja Escudero ovat tyytyväisiä uuteen ympäristöönsä. Molemmat ovat kotoisin pieniltä paikkakunnilta, joten he kokevat mukautumisen elämään Turussa helpoksi.

– Kaupunki on kiva ja täällä on paljon kaikenlaista tekemistä. Kaupunki on iso, mutta ihmiset eivät vaikuta yhtä stressaantuneilta kuin Ranskassa. Kaikki täällä myös puhuvat edes hieman englantia, mikä helpottaa elämäämme, sanoi Escudero.

– En pidä miljoonakaupungeista. Pidän pienemmistä kaupungeista, koska olen kotoisin pienestä kaupungista. Täällä ihmiset eivät puhu paljoa, mutta he ovat kuitenkin halukkaita auttamaan tarvittaessa, totesi Duvin hyväksyvästi.

Kaksikon arki kuluu töitä tehden tai kotona aikaa viettäen. TPS on järjestänyt Duvinille työpaikan, josta hän vaikuttaa olevan kiitollinen. Escudero puolestaan etsii töitä, vaikka hän onkin tietoinen siitä, että kielivaatimukset hankaloittavat työn saamista merkittävästi.

– Olen töissä Sormatilla, heidän tehtaallaan Ruskolla. Työ on kokoonpanoa ja pakkaamista. Siinä ei tarvitse osata suomea. Olen hieman väsynyt viikon päätteeksi, mutta koen työnteon mielekkääksi, koska saan tehdä jotain muutakin kuin pelata jääkiekkoa. Välillä on ihan mukava viettää aikaa kotona, mutta mielestäni aikaa pitää viettää kodin ulkopuolella, tehdä jotain, nähdä ihmisiä, muuten tulee mökkihöperöksi, totesi Duvin.

– En työskele tällä hetkellä, mutta saa nähdä. Ehkä myöhemmin. Olisi hienoa päästä tekemään työtä osa-aikaisesti. Voisin tehdä hieman töitä, mutta niin, että aika kuitenkin riittäisi harjoitteluun ja lepoon. Ranskassa on erittäin vaikea saada osa-aikatyötä, mutta tilanne vaikuttaa paremmalta täällä. Olen kuitenkin hyvin tietoinen siitä, että Suomessa on vaikea saada töitä ellei osaa suomea, sanoi Escudero.

Tähän asti peli on kulkenut hyvin. Duvin ja Escudero ovat tehneet vaikutuksen Turussa.
Kuva © Timo Savela

Kaksikko käyttää työn, harjoittelun ja pelien ulkopuolelle jäävän ajan uuteen ympäristöön tutustumiseen. Turku ja sen lähiympäristö kiinnostavat heitä. Luonto, tai oikeastaan sen läheisyys ja läsnäolo kiehtovat kumpaakin.

– Täällä on paljon metsää ja järviä. Luonto on kaunis, totesi Duvin.

– Itseasiassa asumme aivan metsän vieressä, huomautti Escudero.

Turun ja sen lähiympäristön pyörätieverkosto kerää kiitoksia molemmilta. Paikalliset, haastattelija mukaanlukien, pitävät sitä itsestäänselvyytenä, mutta ranskalaiskaksikko ei osaa olla hehkuttamatta sitä.

– Ostimme polkupyörät. Meitä ei enää voi erottaa paikallisista. Olemme jo pyöräilleet Ruissaloon ja Naantaliin, sanoi Duvin innoissaan.

– Pääsemme kaikkialle pyörillä. Pyöräteitä on kaikkialla. Aivan täydellistä. Hienoa, varsinkin kesällä, lisäsi Escudero.

Kaikki vaikuttaa olevan kohdillaan kaksikon mielestä. Mikään ei vaikuta vaivaavan Ranskan maajoukkuepelaajia, paitsi kaksi asiaa: paljon puhuttu pimeys ja vesisade.

– Suomi on kaunis maa ja Turku on kaunis kaupunki. Ensimmäiset kaksi viikkoa täällä oli pelkkää auringonpaistetta. Kaunista. Nyt kelit ovat yhtä sadetta, totesi Duvin naurun saattelemana.

– Ystävämme [Marion Allemoz ja Lore Baudrit], jotka pelaavat MODOssa, Örnskölsvikissä, Pohjois-Ruotsissa, ovat kertoneet meille, että pimeyteen on vaikea tottua. He ovat kuitenkin selvinneet siitä ja ovat sitä mieltä, että mekin selviämme siitä, lisäsi Escudero.

» Lähetä palautetta toimitukselle