Päivän fani: Minnesotasta maailmalle

Muut Sarjat / Haastattelu
Marilyn Decker (vas.), Therese Cameranesi ja Robb Stecklein matkustavat tyttäriään kannustamassa ja maailmaa näkemässä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Perheet ovat vahvasti läsnä Yhdysvaltain joukkueen kisamatkoilla. Yhdysvaltain ja Venäjän välieräottelua seuraavat pelaajien vanhemmat Marilyn Decker, Therese Cameranesi ja Robb Stecklein arvioivat, että noin kolmella neljänneksellä pelaajista on Espoossa katsomossa vähintään joku perheenjäsen, joillakin useampia.

Pitkäaikaisten maajoukkuepelaajien perheet ovat ehtineet tulla kisamatkoilla keskenään tutuiksi, joten kansainväliset turnaukset tarjoavat mainion tilaisuuden myös taustajoukkojen kokoontumiselle.

– On hienoa nähdä, kuinka he ovat kehittyneet juniorivuosista tähän päivään. Eivätkä vain omat tyttäremme, vaan naisten jääkiekko kokonaisuudessaan myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. On hienoa olla näkemässä, miten naiset ympäri maailmaa kokoontuvat yhteen pelaamaan rakastamaansa lajia, Cameranesi sanoo.

Äitien rooli turnauksissa on toimia lähinnä taustatukena ja kannustajina joukkueelle. Samalla matka tarjoaa tilaisuuden tutustua uusiin paikkoihin.

– Olemme olleet useissa IIHF:n turnauksissa mukana. Paitsi että tietenkin olemme joukkueelle tukena, saamme samalla nauttia eri maiden kulttuureista, tutkia nähtävyyksiä ja tutustua siihen, mitä muilla mailla on tarjottavanaan. Kotona Yhdysvalloissa on kuitenkin varsin erilaista kuin ulkomailla. On ollut mukavaa aikaa ja nähty siistejä juttuja, Decker sanoo.

– Matkustaminen on ollut hienoa. Olemme nähneet millainen Suomi on, millainen kulttuuri on, on ollut mahtavaa nähdä historia ympärillämme, Cameranesi sanoo.

Suomen historiallinen eteneminen finaaliin oli ilahduttava uutinen.

– Rehellisesti sanottuna Suomen voitto oli iso askel naisten jääkiekolle. Oli upeaa katsoa, se miten fanit olivat mukana ja kaikki, se oli mahtavaa nähdä, Cameranesi iloitsee.

– Huomisen pelissä on varmasti mahtava tunnelma. Halli on täynnä, ja olen varma että molemmat joukkueet tulevat nauttimaan siitä. On siistiä saada yhteisöltä tukea, Decker sanoo ja jatkaa:

– Täytyy sanoa, että Suomen päävalmentajan reaktio välieräottelun jälkeen, se oli priceless. Oli uskomatonta nähdä sellaista, katsoimme peliä kaupungilla ravintolassa televisiosta ja hän oli uskomaton.

Kotikonnuilla Minnesotassa pelanneet suomalaiset eivät ole jääneet huomaamatta.

– Rakastamme Noora Rätyä. Hän pelasi Minnesotassa, samassa joukkueessa tyttäreni kanssa ja on hieno tyyppi, Stecklein sanoo.

– Kuten myös Mira Jalosuo, hänkin oli Gophersin joukkueessa. He molemmat ovat mahtavia tyyppejä. Nautimme varmasti finaalista.

Kolmikolla on selvä näkemys tulevista maailmanmestareista.

– Yhdysvallat voittaa mestaruuden, ei epäilystäkään, Decker näkee.

– Joukkue, joka tekee enemmän maaleja, voittaa, Stecklein analysoi.

– Suomi lähestulkoon voitti mestaruuden lauantaina. Se oli mestaruuspeli, Decker myöntää.

– Ja se voisi tapahtua uudelleen sunnuntaina, Stecklein huomauttaa.

– No voisi, mutta Yhdysvallat silti voittaa, Decker nauraa ja jatkaa:

– Mutta Räty on lahjakas. Ja olen kuullut, että joukkueessa on monia pelaajia, jotka ovat pelanneet Kanadan liigassa tai Yhdysvalloissa college-joukkueissa, joten he ovat kehittyneitä ja vahvoja pelaajia. Siitä tulee kilpailu.

Suomen ja Yhdysvaltain finaalikamppailu alkaa sunnuntaina kello 20.

» Lähetä palautetta toimitukselle