Päivän fani: Helsinkiläistyneet tšekit kannattavat vuoroin molempia kotimaitaan

Muut Sarjat / Haastattelu
Milos Jerabek ja Jaroslava Jerabkova menevät aina katsomaan, kun Tšekki pelaa pääkaupunkiseudulla.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Pariskunta istuu seuraamassa Ruotsin ja Tšekin välistä MM-kisojen alkusarjan ottelua. Toisella on kaulassaan Tšekin, toisella Suomen fanihuivi ja viereisille penkeille on levitetty Tšekin lippu.

– Näitä käytämme silloin kun Tšekki pelaa, kertoo Jaroslava Jerabkova, viitaten lippuun ja omaan sinisen ja punaisen sävyiseen huiviinsa.

– Ja tuota sitten Suomen peleissä, hän jatkaa osoittaen puolisonsa Milos Jerabekin kaulassa olevaa sinivalkoista asustetta.

Tšekkiläispariskunta on asunut ja työskennellyt Suomessa jo useita vuosia, ja he pitävät Helsinkiä toisena kotinaan. Kisakatsomoon pariskunnan on tuonut rakkaus jääkiekkoon, Jerabek kertoo.

– On hienoa, että MM-kisat, vaikka sitten naisten, järjestetään näin lähellä. Yritämme aina päästä katsomaan, kun Tšekin maajoukkue pelaa Helsingissä tai lähialueella.

Pariskunta on käynyt katsomassa useat miesten MM-kisat, esimerkiksi vuonna 2010 Saksassa ja Helsingissä 2012 ja 2013. Myös Karjala-turnaus kuuluu säännöllisesti ohjelmaan.

Kokeneet kisakävijät harmittelevat että Metro Areenalla on varsin tyhjää. Nyt ollaan kuitenkin vasta päivän ensimmäisessä pelissä ja he uskovat tunnelman muuttuvan seuraavassa ottelussa, jossa Suomi kohtaa Venäjän, sillä halli on loppuunmyyty.

– Isoissa turnauksissa on usein paljon yleisöä ja kannustusta. Olen vähän pahoillani naisten puolesta, että täällä on näinkin vähän faneja paikalla. Toivottavasti seuraavassa pelissä on parempi tunnelma, Jerabek sanoo.

Naisten kiekko ei ole pariskunnalle entuudestaan kovinkaan tuttua. He ovat molemmat nyt ensimmäistä kertaa katsomassa naisten jääkiekkoa paikan päällä.

– Ok, olen aikaisemmin nähnyt televisiosta, mutta sitä ei nyt lasketa, Jerabkova lisää.

Ensivaikutelma on joka tapauksessa positiivinen:

– Minulla ei ollut oikeastaan mitään ennakko-odotuksia etukäteen, mutta on ollut oikein mukavaa. Naisten kiekko on nopeaa, ei nyt ehkä aivan koko ajan, mutta joka tapauksessa mukavaa katsottavaa.

Myös Jerabek on näkemäänsä tyytyväinen:

– Naisten peli on hyvinkin verrattavissa joihinkin juniorien peleihin, paljon teknisempää ja toisaalta vähemmän fyysistä. Pelaajat tulevat keskialueen yli todella vauhdikkaasti, Jerabek ihastelee.

Jerabek on tutustunut ennakkoon jonkin verran Tšekin naisten maajoukkueen tilanteeseen.

– Tiesin mitä odottaa, tiesin että he eivät ole aivan korkeimmalla tasolla, eivätkä he ole niin hyviä kuin esimerkiksi suomalaiset tai amerikkalaiset. Mutta tänään olen itse asiassa positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka he pärjäävät ja kuinka hyvin he pystyvät pistämään Ruotsille kampoihin. Se on aina hyvä asia.

Odotukset Tšekin sijoituksesta turnauksessa ovat realistiset.

– Kahdeksas, arvelee Jerabek.

Jerabkova pistää hieman paremmaksi:

– Olen positiivinen ihminen, joten veikkaan kuudetta sijaa.

Jerabkovan optimismi osoittautuu perustelluksi, sillä voitettuaan alkusarjan B-lohkon puhtaalla pelillä Tšekki on vähintään kuudes, ellei Japani tee jättiyllätystä voittamalla Yhdysvallat tai Kanada häviä Saksalle. Mikäli Tšekki mielii päästä kisoissa pitemmälle, on sen voitettava Suomi tänään illalla pelattavassa puolivälieräottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle