Päävalmentaja Terhi Mertanen uskoo TPS:n pelin paranevan kauden aikana

Naisten Liiga / Haastattelu
Terhi Mertanen valmentaa toista kauttaan TPS:n naisia.
Kuva © Timo Savela

TPS pelasi viime kaudella hienosti sijoittuen lopulta neljänneksi, häviten pronssiottelun Kärpille. Joukkuetta on pyritty vahvistamaan kesän aikana. Viime kaudella Palloseurassa loistaneet Maija Otamo ja Estelle Duvin siirtyivät ammattilaisiksi Sveitsiin.

– Meillä on aika nuori joukkue tällä kaudella, mutta pelaajien suunnalta kiinnostusta siirtyä meille pelaamaan on ollut ihan eri tavalla kuin aikaisemmin.

TPS on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten, kun täksi kaudeksi seuraan on siirtynyt pelaajia Ranskasta, Tšekistä ja Iso-Britanniasta. Työt ja opiskelut houkuttelevat pelaamisen ohella nuoria naisia Turkuun. 

Naisten Liigasta on tullut enemmän nuorten pelaajien kehitysalusta. Yhä useammat suomalaiset pelaajat siirtyvät Ruotsiin pelaamaan, kun pelaaminen ammattilaisena on mahdollista. Ruotsissa monet naisjoukkueet pelaavat suoraan emoseuran alla, kun Suomessa muun muassa TPS:n naisten joukkue pelaa juniorijääkiekko ry:n alaisuudessa.

– Nautin nuorten pelaajien valmentamisesta. Meillä on kasvamassa tulevaisuuden huippupelaajia, kuten Pauliina Salonen ja Nella Berg.

– Vaikka pelaammekin juniorijääkiekon alla niin HC TPS tukee meidän toimintaa monella tavalla. Esimerkiksi itse olen HC TPS:n päävalmentajien palavereissa mukana, mikä auttaa kehittymään itseäni valmentajana. Siellä on kovia tekijöitä urheilupuolella tällä hetkellä.

Pauliina Salonen on yksi TPS:n tulevaisuuden tähdistä.
Kuva © Timo Savela

Mertanen toimii tällä hetkellä TPS:n joukkueen päätoimisena päävalmentajana. Muu valmennusryhmä toimii vapaaehtoisena.

– On iso asia, että saan tehdä tätä päätoimisena. Joukkueen valmentaminen ja staffissa toimiminen on aikaa vievää hommaa, niin arvostan heitä, jotka ovat mukana toiminnassa oman työn ohella.

Toimintaa on muutenkin pyritty kehittämään. TPS on saanut naisille oman akatemiajoukkueen, joka lähtee pelaamaan Mestis-karsintoja.

"SUOMESSA PITÄISI PYRKIÄ KEHITTÄMÄÄN MARKKINOINTIA, MYYNTIÄ, VARAINKERUUTA JA OTTELUTAPAHTUMIA HUOMATTAVASTI."

TPS haluaa lähteä parantamaan viime kaudesta sijoitustaan. Joukkueessa on tapahtunut isoja muutoksia, mutta Mertanen uskoo silti, että peli saadaan hyvälle tasolle kauden aikana.

Avausviikonloppu on Palloseuralle kova, sillä se kohtaa heti sarjan ennakkosuosikki HIFK:n sekä Kuortaneen.

– Avauksessa tulee heti vastaan kovin mahdollinen vastustaja. HIFK on vahvistunut kesän aikana eniten, joten siitä tulee haastava ottelu. Uskon kuitenkin, että pystymme haastamaan heidät.

– En usko, että peli on lähelläkään valmista, mutta lähdemme parantamaan sitä pikku hiljaa.

Naisten Liigaa tulisi viedä eteenpäin

Naisten Liigan runkosarjaa uudistettiin tähän kauteen. Aikaisemmin joukkueet jaettiin alempaan ja ylempään jatkosarjaan. Jatkossa pelataan kymmenen joukkueen nelinkertainen sarja. Naisten Liigan toiminta vaatisi muutakin kehitystä.

Näkyvyyttä pitäisi saada lisää.  Monet seurat pyrkivät hankkimaan sitä itse. Tästä esimerkkinä HIFK on järjestänyt nettiin katsottavaksi laadukkaita monikameralähetyksiä omista peleistään. Naisten Liigan pelit näkyvät leijonat.tv:n kautta, mutta lähetysten laatu on herättänyt paljon kritiikkiä. 

– Suomessa pitäisi pyrkiä kehittämään markkinointia, myyntiä, varainkeruuta ja ottelutapahtumia huomattavasti. Nekin toimivat pääasiassa vapaaehtoisvoimin, jos toimivat, niin ne jää helposti tekemättä.

Ruotsissa naiset pystyvät pelaamaan ammattilaisena toisin kuin Suomessa. Kiinnostava kysymys on se, voisimmeko me oppia heiltä jotain?

– Ainakin yleisöä siellä on enemmän. Pudotuspeleissä hallit ovat täynnä. On selvää, että se tuo hyvin rahaa seuraan.

– Ruotsissa pelaa paljon pelaajia ulkomailta, joten voiko se vaikuttaa omien nuorten pelaajien kehittymiseen. Maajoukkue on pelannut pitkään B-lohkossa, joten se antaa pientä osviittaa siihen.

Mertanen on työlleen omistautunut valmentaja ja hänellä on paljon hyviä ajatuksia jääkiekon kehittämistä. Naisten arvokisoja seuraavat ovat saaneet kuulla häntä televisiossa kommentaattorina. Tulevaisuuden suunnitelmia hän ei silti halua avata. Isoimmat unelmat hänellä liittyvät perhe-elämään ja hyvinvointiin.

– Haluan jatkaa töitä jääkiekon parissa. Minulla on vielä tämä kausi sopimusta TPS:n kanssa, joten keskityn täysillä siihen.

–Toivon, että saisin tulevaisuudessa elää tasapainoista elämää. Siihen sisältyy muun muassa perhe-elämä, työ ja terveys.

» Lähetä palautetta toimitukselle