Päävalmentaja Olli Salo on helpottunut KooKoon kuukauden kurimuksen päättymisestä – "Kyllä tätä on odotettu, että päästäisiin pelaamaan"

LIIGA / Haastattelu
Olli Salon ensimmäinen kausi KooKoon penkin takana on alkanut lupauksia herättävästi.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti
KooKoon lähes kuukauteen venynyt pelitauko alkaa olla ohitse, kun joukkue pelaa tiistaina vierasottelun Hämeenlinnassa. Jatkoaika haastatteli päävalmentaja Olli Saloa joukkueen nykyvireestä.

Kouvolan KooKoon viimeisestä sarjapelistä on vierähtänyt tovi. Joukkue asetettiin karanteeniin 5. tammikuuta. Viimeisimmän ottelunsa kouvolalaiset pelasivat 30. joulukuuta, kun joukkue hävisi kotonaan Tapparalle 0–3 -numeroin.

Joukkueen päävalmentajaksi täksi kaudeksi saapunut Olli Salon äänestä kuuli, että Kouvolassa on odotettu tiistain ottelua vesi kielellä.

– Kyllä tätä on odotettu, että päästäisiin pelaamaan. Paljon on ehtinyt tässä tapahtua. Todella pitkä on ollut tauko viime pelistä. Innolla odotetaan sitä, päävalmentaja kertoo.

38-vuotias Salo valmentaa ensimmäistä kauttaan KooKoota. Salo valmensi viime kaudella Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa Löwen Frankfurtia.

KooKoo aloitti kautensa mallikkaasti ja kipusi sarjataulukosta aina piikkipaikalle asti. Joulukuussa kouvolalaisten pelivire katosi tyystin, ja joukkueen viimeisestä seitsemästä ottelusta peräti kuusi on päättynyt tappioon. KooKoo on valahtanut tappioiden myötä sarjataulukossa kuuden joukosta ulos.

Salo myöntää, että joukkueessa alkoi hieman näkymään henkistä ja fyysistä väsymystä.

– Meillä vähän rupesi tiiviys ja pelirohkeus häviämään. Emme olleet täysin läsnä niissä otteluissa. Ei pystytty puristaa itsestämme irti lähellekään sitä parasta, mitä vaaditaan tässä sarjassa, jos halutaan kamppailla voitosta.

KooKoon ongelmat ovat viime aikoina olleet viisikkotasolla kentän molemmissa päädyissä. Joukkue ei ole puolustanut riittävän laadukkaasti, ja samalla joukkue on hukannut energiansa puolustamiseen, eivätkä maaliverkot heilu silloin myöskään toisessa päädyssä. Lisää KooKoon pelillistä asioista voit lukea Jatkoajan analyysistä.

Edellisissä otteluissaan KooKoolla on ollut ongelmia myös kamppailupelaamisessa. Päävalmentaja ei ole ollut tyytyväinen joukkueensa fyysiseen pelaamiseen.

– Peli perustuu kamppailupelaamiseen. Kyllä me molemmissa päädyissä vähän liian heikosti kamppailtiin. Hyökkäysalueella ei pystytty pysymään kiekossa, ja puolustusalueella ei taas taas pystytty irrottamaan ja pysäyttämään vastustajan hyökkäyksiä.

Ylivoimaonnistumiset ovat olleet harvinaista herkkua Kouvolassa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Erikoistilanteet sakkaavat pahasti

Hyvät alkukauden otteet antavat kuitenkin uskoa joukkueelle, että parhaimmillaan KooKoo pystyy taistelemaana kärkisijoituksista. Samalla päävalmentaja nosti joukkueen suurimman parannuskohteen selkeästi esille.

– Olemme näyttäneet, että kun saamme homman raiteilleen, pystymme pelaamaan hyvää jääkiekkoa ja olemaan vahva ryhmä. Kyllä meillä on paljon töitä vielä edessä. Ehkä isompana (kehityskohteena) on kuitenkin erikoistilannepelaaminen, sen pitää kohentua.

Erikoistilannepelaaminen on ollut murheenkryyni Kouvolassa tällä kaudella. Tilastoissa joukkueen alivoima sekä ylivoima löytyvät sarjan häntäpäästä.

Ylivoima on pyörinyt kauden aikana hieman alle 15 prosentin tehokkuudella, jolla irtoaa sarjassa tällä hetkellä kahdestoista sija. Alivoima ei ole toiminut senkään vertaa. Alivoimatehokkuudessa kouvolalaiset tulevat vasta sijalla kolmetoista, kun takanaan ovat ainoastaan Ässät ja Sport.

– Kun ylivoimassa ei ole tullut onnistumisia, siitä tulee väkinäistä. Siitä puuttuu tempo, se menee hitaaksi. Alivoimalla tulee sellaisia hetkiä, ettei uskalleta antaa painetta ja vähän passivoidutaan. Sitä kautta tulee pari maalia vastustajalle otteluun. Olemme pelanneet myös alivoimalla vahvoja jaksoja, mutta sitten se on vähän kellahtanut. Ei olla pystytty löytämään siihen tasaisuutta.

KooKoon pitkä tauko päättyy tiistain kierroksella, kun joukkue kohtaa kovassa vireessä olevan HPK:n. Salo tietää, että helpolla pisteitä ei Hämeenlinnasta haeta, vaan joukkue pyrkii pelaamaan yksinkertaista peliä. Odotukset iltaan ovat maltilliset.

– Nyt kun kausi rupeaa kääntymään kevättä kohti, jokainen piste on todella iso. Me menemme tällä hetkellä päivä kerrallaan ja elämme hetkessä.

– Tiistaina on iso koitos Hämeenlinnassa. Siellä on erittäin hyvin puolustava joukkue vastassa, joka on myös kamppailuvoimainen. Siihen meidän pitää pystyä vastaamaan. Meidän pitää pystyä tuottamaan liikettä, ja sitä kautta toivottavasti saadaan pelistä otetta itselle.

Hyvässä vireessä olevan HPK:n haastaminen on vaikeaa. Varsinkin, kun harjoitukset ovat jääneet viime aikoina todella vähiin joukkueella.

– Ei me paljoa ikävä kyllä olla päästy treenaamaan. Viime viikolla tuli muutama harjoitus. On ollut aika rikkonainen tämä meidän vuoden alkupuoli. Omaan kiekolliseen ja tiiviseen pelaamiseen ollaan painotettu harjoituksissa.

Nuorukainen irti Hämeenlinnassa?

Kuten Jatkoaika ennakoi, KooKoon riveissä piti viime viikolla debytoida vasta 16-vuotias oma kasvatti Jesse Nurmi. Salo ei vielä luvannut nuorelle lupaukselle paikkaa kokoonpanosta, muttei kuitenkaan tyrmännyt, ettei nuorukaista nähtäisi Hämeenlinnassa askissa.

Potentiaalin on päävalmentaja selkeästi nuorukaisessa nähnyt.

– Hän on kiekollisesti erittäin taitava, hyökkäysorientoitunut pelaaja. Paljon on pojalla potentiaalia kaikin puolin. Kokonaisvaltaisuudessa ja fysiikassa on vielä paljon tekemistä. Se on nyt sanottamattakin selvää.

Kouvolalaiset kuitenkin saavat HPK:ta vastaan täyden nipun kentälle, vaikka joukkuetta on koetellut loukkaantumiset ja koronatartunnat.

– Sillain ihan ok tilanne. Kyllä me neljä kenttää saadaan jalkeille, Salo summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle