Päävalmentaja Mira Kuisma suuntaa levollisin mielin Kanada-haasteen kimppuun − "Testattiin oikein olan takaa, että onko sitä luottamusta toiseen"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mira Kuisma sai tuulettaa Suomen penkin takana MM-puolivälierässä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Suomi valmistautuu MM-välierän kovaan haasteeseen. Kaiken on osuttava kohdalleen, mikäli Tyttöleijonat mielii kaataa Kanadan. Päävalmentaja Mira Kuisma kertoo, että keinot yllätykseen ovat olemassa.

Suomi päihitti Tšekin tyttöjen MM-kisojen puolivälierässä 3−2 ja eteni välieriin. Tyttöleijonien valmennuksessa oltiin syystäkin iloisella mielellä. Päävalmentaja Mira Kuisma kiitteli joukkuetta siitä, miten se suoritti tiukassa paikassa.

− Tuntuu hyvältä ja helpottavaltakin. On ollut vaikea turnaus tähän asti, joten onneksi löysimme keinot voittaa. Varsinkin, kun oli noin tiukka peli, niin tässä joukkuetta testattiin oikein olan takaa, että onko sitä luottamusta toiseen. Kyllä on.

Mira Kuisma iloitsi siitä, että pelaajien luottamus toisiinsa toi voiton tärkeällä hetkellä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tyttöjen MM-kisojen sarjasysteemi on hieman poikkeuksellinen. Kahdesta lohkosta A-lohkossa pelaavat joukkueet ovat varmuudella vähintään puolivälierävaiheessa, kun taas B-lohkosta jatkopeleihin pääsee vain kaksi maata.

Siinä, missä Suomi hävisi kaikki kolme alkusarjaotteluaan suurinumeroisesti, pystyi joukkue muuttamaan peli-ilmettään pudotuspelien alkuun. 

− Olen tyytyväinen kaikkien esiintymiseen (pelipäivän) aamusta lähtien. Osalle pelaajista tuli isoa kuormaa ja toisille vähän vähemmän, mutta kaikki olivat kuitenkin mukana siinä jutussa. Sen se vaatii, päävalmentaja Kuisma kertoi puolivälierän jälkeen.

Tunteet pelissä

Nuorten pelaajien turnauksissa tunteet näyttelevät isoa roolia. Voittoja, maaleja ja onnistumisia juhlitaan riemulla ja tappioihin sekä muihin vastoinkäymisiin suhtaudutaan liki musertavalla surulla. Leijonavalmennuksessa tunteiden hallintaan on keskitytty alusta lähtien.

− Se on iso osa tätä. Kuten sanoin, niin alkuturnaus oli vaikea. Nuoren mieli tahtoo juuttua yksittäiseen tulokseen ehkä vähän liikaa ja pyrimme myös tässä samalla vähän opettamaan sekä kasvattamaan isompiin, aikuisten arvokisoihin. Olemme pystyneet selättämään hyviä vastoinkäymisiä, Kuisma avasi.

Puolivälierätappio otti koville Tšekin joukkueessa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomi kohtaa lauantain välierässä suuren ennakkosuosikin Kanadan. Ensimmäinen MM-kohtaaminen Östersundissa päättyi alkulohkossa vaahteralehtipaitojen tylyyn 8−0-voittoon.

Tyttöleijonat on toistaiseksi pystynyt kukistamaankin hallitsevan mestarin muutamaan otteeseen lähimenneisyydessä. Edellisestä harjoitusottelun voitosta ei ole kuin reilu viikko aikaa.

− Viisikkopelin on toimittava alusta loppuun ja erikoistilanteiden on toimittava molempiin suuntiin. Lisäksi maalivahtipeli on erittäin isossa roolissa, päävalmentaja Kuisma painotti.

Kiekko tippuu Östersund Arenan jäähän Suomen aikaa kello 21, kun Tyttöleijonat ja Kanada tavoittelevat paikkaa MM-finaalissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle