Päävalmentaja Juuso Toivola oli tyytyväinen Naisleijonien peli-ilmeeseen – "Olimme todella hyvällä jalalla liikkeellä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Päävalmentaja Juuso Toivola (oik.) oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen Sveitsiä vastaan.

Naisleijonat avasi Suomessa pelattavan viiden maan turnauksen vakuuttavalla 4–0-voitolla Sveitsistä. Suomi hallitsi Vierumäellä pelattua ottelua eikä päästänyt Sveitsiä kunnon maalipaikoille. Näennäisesti tiukkana säilynyt ottelu ratkesi kolmannessa erässä Suomen viimeisteltyä kolme osumaa kärkipelaajiensa johdolla.

Sveitsi-ottelu antoi viitteitä tulevasta

Joukkueen päävalmentaja Juuso Toivola oli tyytyväinen näkemäänsä, vaikka parannettavaakin pelistä löytyy yhä. Kiitosta päävalmentajalta sai erityisesti joukkueen peli-ilme.

– Rima on asetettu uudelle tulevalle ilmeen, liikkeen ja yhteispelin kautta. Siellä on asioita, karvauspelaaminen, hyökkäyksiin lähtö, joita me voimme viilata varmaan loputtomiinkin. Mutta se, millä ilmeellä tuo joukkue tuli: voitto ensinnäkin ja neljä maalia ja nollapeli meille, kommentoi Toivola ottelun jälkeen.

– Onnistumisia tuli mukavasti niin maalien, tehopisteiden kuin muiden pelillisten asioiden osalta. Oli kiva seurata peliä, päävalmentaja jatkoi.

Suomen pelissä oli päävalmentajan mukaan paljon hyvää. Muun muassa joukkueen liike ja karvauspelaaminen miellyttivät Toivolaa.

– Me karvasimme hyvin: tulimme hyökkäysalueella pelin alle, pelin sisälle ja saimme riistettyä kiekkoa. Se oli todella hyvää. Me olimme todella hyvällä jalalla liikkeellä, kehui Toivola.

Vaikka pelissä oli paljon hyviä elementtejä, myös kehitettävää löytyy, minkä myös päävalmentaja tiedostaa. Päällimmäisenä mielessä ovat kuitenkin ne asiat, jotka toteutuivat sovitusti.

– Oli siellä varmasti hetkiä, joita pitää vielä hioa ja katsoa videolta, mutta lähitukeen, puolustuspelaamiseen ja takakarvaukseen olen todella tyytyväinen, totesi Toivola joukkueensa peli-esityksestä.

Tiia Pajarinen ja Ada Eronen pelasivat ensimmäiset ottelunsa naisten maajoukkueessa. Myös heidän otteensa saivat tunnustusta Toivolalta sekä koko muulta joukkueelta.

– Molemmat saivat kopissa joukkueen sisäiset huomionosoitukset. Se kertokoon – hyvä ensiesiintyminen maaottelussa, olen tyytyväinen heidän esityksiinsä, kommentoi päävalmentaja Toivola.

Maalitehokkuus, liike ja viisikkopeli pelitavan keskiössä

Kesken olympiaturnauksen naisten maajoukkueen päävalmentajaksi noussut Toivola pääsee nyt pahimpien sisäisten kohujen jälkeen ajamaan joukkueelle haluamaansa pelitapaa. Valmennus toivoo näkevänsä myös jatkossa Suomen pelissä samoja asioita kuin Sveitsi-ottelussa.

– Tuo liike ja ilme, miten me pelaamme yhdessä viisikkona, kyllä me sitä haluamme nähdä, Toivola kertoo.

Toivolan mukaan pelissä on asioita, joita tulee vielä kehittää, mutta isot pelitavalliset teemat ovat selkeät. Joukkueen pelitavassa painottuvat maalitehokkuus, yhtenäinen viisikkopeli ja vahva liike.

– Kuten sanoin, pelillisiä asioita voimme viilata: kuinka hyvin lähdemme omista, kuinka hyvin ylitämme siniviivan ja kuinka päätämme hyökkäykset, niitä voimme viilata. Mutta vastaus kysymykseen: maalitilanteista maalitehokkuuteen ja sitten sellainen viisikkona pelaaminen, ja tuo ilme ja liike, niitä odotamme joukkueelta, Toivola linjaa.

Suomen seuraavana vastustajana Ruotsi

Sveitsi-ottelussa kokoonpanon ulkopuolella olivat maalivahti Anni Keisala sekä puolustajat Adalmiina Makkonen ja Siiri Yrjölä. Lisäksi viime hetkellä joukkueeseen liittynyt Jenna Kaila oli Sveitsi-ottelussa ylimääräinen hyökkääjä ja varamaalivahtina toimi Emilia Kyrkkö. Päävalmentaja Toivola ei vielä paljastanut, tullaanko kokoonpanoon tekemään muutoksia torstaina Turussa pelattavaan Ruotsi-otteluun.

– Katsotaan nyt, mitä tämä peli toi tullessaan. Julkaisemme sitten mahdollisimman nopeasti [kokoonpanon].

– Puolustajat, siellä osa varmaankin vaihtuu. Meillä on yhdeksän puolustajaa mukana, niin saamme peliaikaa kaikille. Ja kolmastoista hyökkääjä, katsotaan, miten saamme hänet peliin mukaan, Toivola päätti.

Suomessa pelattava naisten viiden maan turnaus jatkuu keskiviikkona Ruotsin ja Tšekin sekä Sveitsin ja Saksan välisillä kohtaamisilla. Suomen seuraava ottelu on vuorossa torstaina, jolloin Turussa pelattavassa ottelussa vastaan asettuu naapurimaa Ruotsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle