Päävalmentaja Juuso Toivola haluaa Naisleijonien ottavan MM-jäillä kuskin paikan − "Jatkuvaa peliotetta ja luistelua"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Juuso Toivola luotsaa Naisleijonia kohti MM-kisoja.
Suomi aloittaa tämän kevään MM-kisat B-lohkosta ennakolta heikompia vastustajia vastaan, joten lähtöasetelma on totutusta poikkeava. Päävalmentaja Toivola luottaa siihen, että joukkue on valmis viemään pelejä.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola oli paikan päällä seuraamassa Naisten Liigan kolmatta ja lopulta mestaruuden HIFK:lle ratkaissutta finaalia Helsingin jäähallissa. Hän avasi kauden kulkua, nimetyn MM-joukkueen kasausprosessia sekä sitä, millaisen ryhmän hän haluaa Kanadan turnauksessa nähdä.

− Meillä on ollut kolme EHT-tapahtumaa ja niiden kokemusten perusteella sekä kaikkia sarjoja seuraamalla puntaroimme ja muodostimme kokonaisuuden.

− Halusimme painottaa meidän pelitapaamme, jatkuvaa peliotetta ja luistelua. Tietysti omalta osaltaan myös kokemusta, koska MM-kisoissa siitä on hyötyä. Myös nuoruuden intoa tarvitaan. Ketjuihin tarvitsemme roolitusta. Halusimme aidon, rehellisen ja heittäytyvän joukkueen, Toivola listasi.

Välittömästi ratin taakse

Naisten MM-kisat käynnistyvät Kanadan Bramptonissa 5. huhtikuuta. Nyt nimetty joukkue muotoutui harkittua polkua pitkin.

− Meillä oli valinnoissa hyvä ongelma. Jokaisen pelipaikan osalta kävimme keskusteluja niin pitkin kautta kuin viime metreilläkin. Se on hyvä juttu niin Naisten Liigassa kuin ulkomailla pelaavienkin kannalta. Jouduimme pähkäilemään valintoja, kertasi Toivola.

Osa Naisleijoniin valituista pelaajista on ollut kautensa lopettaneena jo hyvän tovin. Viimeiset pääsivät huoahtamaan haastattelupäivän iltana Suomen mestaruuden ratkettua. Tai tietysti HIFK:n edustajat Siiri Yrjölä, Julia Liikala, Sanni Vanhanen ja Emilia Vesa aloittivat kultajuhlansa. Maajoukkue kutsuu piakkoin heitäkin.

− Olemme organisoineet niiden pelaajien harjoittelua omilla paikkakunnillaan, joiden kausi on päättynyt aikaisemmin. Tästä on nyt viikko, kunnes kokoonnumme. Henkinen huili ja sopiva harjoittelu yhdistyvät, Toivola totesi tiistain kamppailun alla.

Suomi kohtaa vielä ennen varsinaisen MM-turnauksen alkua harjoitusottelussa Kanadan. Alkulohkonsa Naisleijonat pelaa edellisten MM-kisojen pettymystuloksen vuoksi B-lohkossa.

− Haluamme, että joukkue ottaa kuskin paikan. Jokainen alkusarjan peli on sellainen, että on oltava valmiina alusta asti jatkamaan siitä, miten olemme EHT-turnauksissa esiintyneet. Maalipaikoissa pitää pystyä tehokkuuteen ja meidän on vietävä peliä. Ranskaa ja Unkaria vastaan olemme pelanneet useampia kertoja. Saksa ja Ruotsi ovat tulleet tutuiksi. Joukkueella on halu ottaa kuskin paikka alusta asti, Toivola lupasi.

Uudistunut Naisten Liiga oikealla tiellä

Suomen naisten pääsarja muuttui täksi kaudeksi ja Naisten Liigassa luovuttiin ylemmästä ja alemmasta jatkosarjasta. Kauden kulku selkeytyi, mutta toi omat ilmiönsä näkyviin.

− Nelinkertainen sarja kymmenellä joukkueella on tuonut tietyllä tapaa muutamia kevyempiä pelejä kaudelle, mutta varsinkin välierissä kohdanneet joukkueet ovat esittäneet erittäin hyviä otteita. Vauhdikasta kiekkoa ja luistelua, josta olemme puhuneet paljon ja mikä on meidän teemamme jatkossa. Haluamme korostaa pelin vauhtia ja havainnointia.

Jokaisessa Naisten Liigan joukkueessa on päävalmentaja Toivolan mukaan hyviä kiekkoilijoita.

− Olemme nähneet myös paljon hyviä onnistumisia yksittäisiltä pelaajilta. En lähde joukkueiden taktiikoihin sen syvemmin, mutta onnistumisia on tullut kevyempien pelien lisäksi. Työtä on vielä tehtävänä, mutta uskomme parempaan tulevaan kauteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle