Päävalmentaja Antti Pennanen oli pettynyt tappiosta, mutta jakoi vuolaasti kiitosta ja kehuja Suomen peli-ilmeelle

MAAJOUKKUE / Haastattelu
USA-peli päättyi pettymykseen.
Kuva © Getty Images
Suomi pelasi alle 20-vuotaiden MM-turnauksen parhaan pelinsä välierässä USA:ta vastaan. Se ei kuitenkaan riittänyt finaalipaikkaan ja tappion karvas kalkki oli selvästi nähtävissä myös päävalmentaja Antti Pennasen kasvoilta.

Päävalmentaja Antti Pennanen oli ylpeä Nuorten Leijonien suorituksesta USA-pelissä. Vaikka toisen erän lopussa näytti todella synkältä, Suomi ei lannistunut.

− Harmittaa kyllä todella paljon, vitsi miten hyvin pelasimme. Täytyy muistaa, että meillä ei ollut mitään harjoitusleirejä tai muita. Pelimme on kehittynyt hyvin ja saimme parhaan pelimme siihen kohtaan, mihin piti tulla. Tämä oli vielä parempi peli kuin Ruotsia vastaan.

− Pystyimme pitämään kiekkoa ja rytmittämään kiekollista peliä ja myös oikeissa hetkissä puolustamaan tiiviisti matalalta. USA sitten kuljetti siihen meidän trappiimme ja meni ihan suunnitelmien mukaan, Pennanen kertasi.

Suomen helmasyntinä muutamassa ottelussa oli ollut heikko alku, joista vastustaja oli päässyt rokottamaan maalien muodossa. Sen varalle Suomen valmennusjohto oli keksinyt aivan oman poppakonstinsa.

− Kuuntelimme Metallican Enter Sandmania vuodelta 1991 Moskovasta. Se soi ottelupalaverissa, ja rupesimme pelaamaan. Oli kyllä hyvä alku, siinä vain vähän pyörähti yksittäisellä pelaajalla. Muuten lähdimme erinomaisesti liikkeelle.

− Toisen erän lopussa meillä oli muutama huono valinta, mutta todella pienestä oli kiinni. Kyllähän USA oli erinomaisen tehokas omissa paikoissaan.

USA:n kaksi pikamaalia eivät kaataneet Suomea

USA iski toisen erän lopussa reilussa minuutissa kaksi maalia ja moni ehti jo varmasti ajatella, että Suomi ei siitä enää nouse. Tasoitusta saatiinkin odottaa päätöserän loppupuolelle saakka, kunnes Nuoret Leijonat osui kahdesti reilussa neljässä minuutissa ja oli taas pelissä mukana.

− Olen todella ylpeä tuosta joukkueesta. Vielä ne hittolainen 3−1:stä kaivoivat itsensä 3−3:een ja tekivät kovasti töitä yhdessä.

USA kuitenkin iski vielä kertaalleen reilu minuutti ennen loppua.

− Rankka tapa hävitä, nyt saatiin tuta se, että oli meidän vuoromme. Miten paljon pelaajat antoivat tänään ja tämän matkan aikana ja miten paljon he ovat kehittyneet tämän matkan aikana, ja miten me olemme kehittyneet tämän matkan aikana. Kuten sanoin, jostakin he kaivoivat vielä voiman nousta 3−3:een. Sitten tuli lopussa USA:lle vähän ilmainen maali, rankkaa se on, Pennanen harmitteli.

Tappio veti mielet maahan Suomen riveissä ja tunnelma oli sen mukainen pukukopissa.

− Tunnelma kopissa on erittäin surullinen, pettynyt ja hiljainen. Katsotaan ja kuten sanoin, on kova työ saada huomiseksi vielä kaivettua se. Mitalista pelataan, kyllä uskon, että pystymme kaivamaan. Pettynyttähän siellä on. Kiitin joukkuetta ja kiitin tuosta työmäärästä ja yrityksestä, jonka he tänään taas antoivat. On kyllä huikeita jätkiä.

Olisiko lopun voinut pelata jotenkin toisella tavalla?

Pennaselta kysyttiin ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa, että pelasiko Suomi päätöserän lopun järkevällä tavalla, koska USA pääsi tekemään voittomaalin. Päävalmentaja puolusti joukkueen ratkaisuja.

− Mielestäni tilanne oli ihan balanssissa, kiekko oli kulmassa ja kaikki oli ihan hyvin. Jos tuollaisessa tilanteessa yrittäisi liikaa, maali tulisi todennäköisesti suorahyökkäyksestä, joku hukannut kiekon tai puolustaja ajanut vastaan tai niin poispäin. Sellaista oloa ei ollut tuossa, se oli vain pieni merkkivirhe ja sitten USA pääsi siitä rokottamaan.

− Halusimme olla aktiivisia ja pelata aktiivisesti. Jos olisimme halunneet liikaa, maalipaikka olisi tullut suorahyökkäystilanteessa. Nyt se tuli tuollaisesta pappipainin ja pappikäännön ja laitakamppailun jälkeen. Vähän muut syyt siinä olivat. Näin minä sen koen ja näen, mies totesi.

Kohti haastavaa pronssiottelua

Suomi saa vastaansa keskiviikon pronssiottelussa Kanadalle hävinneen Venäjän. Pronssiotteluissa on aina omat haasteensa, mutta Pennanen luottaa joukkueeseensa.

− Varmaan paras tapa on hyväksyä se olotila, joka nyt on ja olla sen kanssa niin kauan kuin pitää olla. Yleensä se auttaa aika monessa muussakin elämäntilanteessa. Hyväksyy sen, mikä on nyt ja yleensä sen merkitys vähitellen laimenee ja huomenna sitten täytyisi yrittää sen kaksi ja puoli tuntia täysillä. Uskon, että se sieltä tulee, Pennanen kertoi valmistautumisesta.

Lopuksi päävalmentaja antoi vielä päivän viimeiset kehut Suomen pelille.

− 50−55 minuuttia oli parasta jääkiekkoa, mitä tältä joukkueelta on hetkeen nähty. Se toisen erän loppu oli vähän heikko ja siinä USA sai vähän halvalla ne maalit. Sen muun ajan olimme erittäin hyviä ja hallitsimme kiekkoa ja pelasimme yhdessä. Tuo tempo on äärimmäisen kova, vaihtoaitiossakin mennään todella kovaa.

− Taitavia pelaajia on vastassa, saimme sen heidän taitavuudensakin viidellä viittä vastaan -pelissä jollain tavalla kuriin, mutta kyllä olimme asialla ja saimme parhaan pelin siihen kohtaan, mihin se piti saada. Se nyt ei vain riittänyt voittoon. Tässä ei tyylipisteitä jaeta ja olemme tämän asian kanssa, emme tehneet riittävästi maaleja ja annoimme yhden liikaa. Se on joskus semmoista. Tyytyväinen olen moneen asiaan, Pennanen arvioi.

» Lähetä palautetta toimitukselle