Päävalmentajatulokas Hannes Hyvönen aikoo viedä Peliitat pudotuspeleihin – "Sitä haen valmennustyyliini, että uhkailun sijaan asioista voidaan puhua"

MESTIS / Haastattelu
Hannes Hyvönen aloittaa päävalmentajauransa Peliitoissa.
Pelaajien kuuntelu ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen ovat tärkeitä arvoja päävalmentajadebytantti Hannes Hyvöselle, joka on löytänyt valmentamisesta saman intohimon kuin aikanaan pelaamisesta.

Sitä haen omaan valmennustyyliini, että äänen korottamisen ja uhkailun sijaan asioista voidaan puhua. Haluan olla valmentaja, jolle pelaajat voivat tulla avoimesti puhumaan. Eikä minun mielipiteeni ole viimeinen sana, toteaa Heinolan Peliittojen tuore päävalmentaja.

Hannes Hyvönen oli pelaajana kovaotteinen, järkähtämätön ja vaikean luonteen maineessa – nuoren ja tuntemattoman pelaajan nopea nousu tähtiä vilisseen TPS:n kokoonpanoon kaudella 1994–95 oli jopa jonkinasteinen šokki. Peliittojen tulokasvalmentajanan hän nojaa uudessa roolissaan ihmisläheisempään lähestymistapaan.

– Harjoituksissa esitän oman mielipiteeni, mutta kysyn samalla pelaajilta kommentteja. Kun joku haastaa näkemykseni, ja asiasta puhutaan, oivalluksia syntyy koko ryhmässä. Tällä tavalla haluan pelaajien kanssa toimia.

– Valmentajana toki asetan tietyt raamit ja kannan vastuun, mutta mahdollistan tietyn verran liikkumavaraa.

Hyvönen lopetti pelaajauransa kauteen 2015–16 Ruotsin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Valmentajadebyyttinsä hän teki Suomi-sarjassa Laser HT:n apuvalmentajana kaudella 2019–20, viime kaudella Hyvönen toimi Kärppien C-nuorten joukkueen apuvalmentajana. Peliitoissa 46-vuotias päävalmentajatulokas hoitaa myös urheilujohtajan tehtäviä.

Iso hyöty on ollut pelaajana saavutetuista voitoista. Valmentajien reagointia tuli seurattua painetiloissa, eivätkä huippuvalmentajat hätäile tai luo paniikkia joukkueeseen.

– Ihan hyvin on onnistunut roolien yhdistäminen. Joukkueen kokoamisessa ja pelaajahankinnoissa olen ollut täysillä mukana. Pelicansin suunnalla on myös ollut tukijoukkoja, joilta olen voinut kysyä neuvoa.

– Huhtikuun lopulla valmistuin ja suoritin valmentajan ammattitutkinnon. Valmentamisesta haluan itselleni ammatin ja nousta mahdollisimman korkealle. Töitä on saanut tehdä reilusti ja tosissaan rakastamansa lajin parissa, niin mikäs tässä. Iso haaste edessä, mutta hyvät fiilikset!

Jättiläisten hartioilla seisten

Pelaajana Hyvönen teki liigadebyyttinsä legendaarisen Vladimir Jurzinovin alaisuudessa TPS:ssä – yhdeksän runkosarjapelin saldo oli 4+3, ja keväällä TPS juhli Suomen mestaruutta.

– Totta kai ”Jursilla” oli iso merkitys pelaajauraani. 19-vuotiaana siihen kouluun menin ja opin todella paljon työnteosta ja mitä huipulle pääseminen vaatii.

Muutama viikko sitten Wicked game -podcastissa Jere Karalahden vieraana Hyvönen nosti pelaajauransa tärkeimmiksi valmentajiksi Ilveksestä ja Jokereista tutun Curt Lindströmin sekä Kari Jalosen, jonka valmennuksessa maaliahne hyökkääjä voitti Kärpissä kaksi mestaruutta lisää.

– Lindström ja Jalonen toivat joukkueeseen keskustelukulttuuria ja kokemuksen siitä, että jokainen on yksilö, mutta joukkueensa toimitaan yhdessä. He loivat myös ilmapiirin, jossa pelaajia ei syytetty virheistä eikä huudettu, vaan asiat käsiteltiin puhumalla.

Vaikeiden aikojen jälkeen Hyvönen on löytänyt intohimon jääkiekosta ja valmentamisesta.

Pelaajauransa päätyttyä Hyvönen on kertonut avoimesti mielenterveyden haasteista, joista hän kärsi jo pelatessaan. Keskustelevat ja itseluottamusta lannistamisen sijaan ruokkivat valmentajat ovat Hyvöselle esikuvia.

– Matkan varrella on ollut valmentajissa myös varoittavia esimerkkejä, jotka eivät ole ymmärtäneet pelaajan henkisen hyvinvoinnin merkitystä. Paineiden oikea käsittely on tärkeää koko joukkueen kannalta. Jatkuva vaatiminen, painetila ja jopa pakottaminen vie kenet tahansa urheilijan henkisesti jumiin.

– Pyrin olemaan avoin ja rehellinen joukkueeseen liittyvistä asioista, kuten pelaajahankinnoista. Pidän pelaajat ajan tasalla, puhun asioista, uskallan myöntää omat virheeni ja olen läsnä pelaajien kanssa.

Matkan varrella on ollut valmentajissa myös varoittavia esimerkkejä, jotka eivät ole ymmärtäneet pelaajan henkisen hyvinvoinnin merkitystä.

Jurzinovin opeistakin Hyvönen myöntää ottaneensa osittain mallia.

– ”Jursin” harjoittelumäärät olivat älyttömiä, mutta vuosien varrella on kyllä opittu, että määrä ei korvaa laatua. Vaikka harjoittelun määrä meni överiksi, olen sieltä poiminut Peliittojen harjoitteluun esimerkiksi kamppailupelaamisen ja luisteluvoiman tärkeyden.

Pelaajana Hyvönen voitti SM-kultaa sekä Jurzinovin että Jalosen valmennuksessa, Gagarin Cupin maineikkaan Zinetula Biljaletdinovin alaisuudessa Ak Bars Kazanissa – lisäksi meriittilistalla on Doug Sheddenin opein hankittu pronssimitali Kanadassa pelatuista MM-kisoista.

– Iso hyöty on ollut pelaajana saavutetuista voitoista. Valmentajien reagointia tuli seurattua tietyissä painetiloissa, eivätkä huippuvalmentajat ala hätäillä tai luo paniikkia joukkueen keskuuteen. Pelaajat pysyivät rauhallisina ja luottivat omaan tekemiseensä. Tällaisia asioita olen paljon tarkkaillut ja pohtinut nyt valmentajan roolissa.

”Kun tilaisuus Peliitoissa aukesi, ei tarvinnut kauaa miettiä”

Hyvönen ehti olla vain pari vuotta sivussa jääkiekosta, kunnes elämänmittainen intohimo veti takaisin pauloihinsa.

– Pelaajauran päätyttyä kokeilin monenlaista työtä, eikä mikään oikein napannut, mutta valmentamiseen kun olen täysillä heittäytynyt, se on vienyt ihan samalla tavalla kuin pelaaminen. Jääkiekon parissa olen koko elämäni viettänyt, ja intohimoa lajiin riittää, niin valmentaminen on luonteva jatkumo.

– Kun tilaisuus Peliitoissa aukesi, ei tarvinnut kauaa miettiä.

Katse tulevaisuudessa ja tavoitteet korkealla.

Hyvösen pelaajakokemus Mestiksestä on vähäistä ja lähes 30 vuoden takaa, mutta selvä muutos on nähtävissä.

– Mestiksessä joukkueet ovat nuorentuneet valtavasti. Meillä on monta pelaajaa, jotka eivät ole A-nuorista nousseet suoraan Liigaan, vaan tarvitsevat miesten pelejä alle. Tämä on varmaan isoin muutos siitä, kun itse Mestistä pelasin.

Myös tuore sarjauudistus aiheuttaa muutoksia Mestiksen asetelmiin.

– Tulevalle kaudelle Mestis-seurat ovat panostaneet ja hankkineet kokeneita pelaajia. Uskon, että nähdään kova ja tasainen Mestis-kausi. Kun kaksi joukkuetta putoaa kauden päätteeksi, se laittaa seurat varpailleen ja pakottaa satsaamaan hyviin pelaajiin, jotka jaksavat koko kauden. Heti ensimmäisestä pelistä lähtien sarjapisteet ovat tärkeitä.

"Jursin" harjoittelumäärät olivat älyttömiä, mutta vuosien varrella on opittu, että määrä ei korvaa laatua.

Peliitat on nuori mutta potentiaalinen joukkue, ja Hyvönen tunnistaa isoimmaksi haasteekseen joukkuepelaamisen hiomisen kuntoon.

– Taitoa on ja halua kehittyä liigatasolle asti, mutta isoin työmaa on saada kaikki pelaamaan joukkueen eteen ja ymmärtämään viisikkopeliä.

Hyvösen tavoitteet ovat korkealla oman valmentajauransa lisäksi myös Peliittojen suhteen.

– Pudotuspelit on tavoitteena, ja sillä asenteella kauteen lähdetään, että jatkopeleihin mennään. Kauden päätyttyä ollaan Mestiksessä!

– Peliitoissa on paljon nuoria ja nälkäisiä pelaajia, joita seurata. Juuso Heikkilä on yksi mielenkiintoinen hyökkääjä, Sergei Popov on osoittautunut kiekollisesti taitavaksi pelaajaksi. On Elias Elomaa, puolustaja Juuso Arola. Paljon on potentiaalia, ja kun saadaan itseluottamus ja viisikkopeli kuntoon, niin pari pelaajaa saattaa tehdä läpimurtonsa tällä kaudella.

Nälkäisyys ei rajoitu vain nuoriin pelaajiin, vaan viime kauden pelaamatta ollut lähes 300 liigapelin veteraani Taavi Vartiainen pursuaa pelihaluja.

– Varsinkin henkisellä puolella ja pukukopissa Taavi on iso vahvistus. Kun hän kopissa suunsa avaa, kaikki kyllä kuuntelee ja arvostaa. Taavi painaa harjoituksissa sata lasissa ja potkii omalla esimerkillään nuorempia eteenpäin.

Hyvönen arvostaa kokemusta avoimesti ja hän on hankkinut Peliittoihin koesopimuksilla Vili Sopasen ja Tyler Redenbachin, joilla on kovia näyttöjä muun muassa Liigasta – ja ennen kaikkea pitkä kokemus erilaisista peleistä.

– Kokemus on tärkeissä peleissä arvokasta! Vähän on mielestäni hiipunut vanhempien ja kokeneiden pelaajien arvostus Suomessa eli pitäisi enemmän ajaa sitä käytäntöä, että joukkueissa olisi nykyistä enemmän yli kolmekymppisiä pelaajia. Siinä nuoremmat oppivat harjoituksissa ja pukukopissa niitä pieniä asioita, jotka ovat menestyksen kannalta isoja asioita.

– Jos joskus pääsen Liigaan valmentamaan, haluan joukkueeseeni myös niitä kokeneita pelaajia – silloin kokonaisuus kasvaa paljon vahvemmaksi.

Omalla kokemuksellaan Hyvönen haluaa vahvistaa pelaajiensa henkistä hyvinvointia.

– Kyselen aktiivisesti pelaajilta, miten he voivat fyysisesti ja henkisesti – ja kuinka he ovat kokeneet esimerkiksi intensiivisemmän harjoittelun. Kuuntelen pelaajia ja reagoin nopeasti, kuten antamalla vinkkejä kuinka harjoitella jatkossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle