Ossi Louhivaara ja Mikko Kalteva päättivät peliuransa satojen otteluiden ja kommellusten jälkeen: "Jos ei olisi ollut puuta välissä, se olisi valunut keskelle risteystä"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Kaltevan ja Ossi Louhivaaran pelaajaurat päättyivät tiistaina.
Kuva © Vesa Pöppönen
Kaksi yli 700 liigaottelun konkaria ripusti hokkarit naulaan, kun JYPin synkkä kausi tuli maaliinsa. Hymy oli silti herkässä taiston tauottua ja aikaa riitti menneiden kommellusten muisteluun.

Tiistaina päättyi kaksi pitkää jääkiekkouraa, kun JYPin Mikko Kalteva ja Ossi Louhivaara pelasivat kumpikin viimeisen ottelunsa ammattilaisena liigakauden runkosarjan päätöskierroksella. 

Kummankin pelaajan lopettaminen oli tiedossa jo hyvissä ajoin ennen JYPin kauden viimeistä ottelua, mutta luonnollisesti pitkän elämänvaiheen päättyminen herätti tuntemuksia.

– Monenlainen kirjo tunteita tuli käytyä läpi päivän aikana. Lisäksi oli varmaan yksi urani vaikeimmista otteluista pelata, henkisellä puolella joutui tekemään todella paljon töitä pitkin ottelua, Louhivaara kertoi.

Myös puolustaja Kalteva oli samoilla linjoilla.

"Pari kertaa joutui nieleskelemään, kun tulin alkulämmittelyihin"

– Paljon on tullut viestejä joka puolelta ja sitä kautta se tunne on tullut enemmän pintaan. Pari kertaa joutui nieleskelemään, kun tulin alkulämmittelyihin, mutta peli kuitenkin vei mukanaan. Nyt on tyhjä mutta kuitenkin tyytyväinen olo.

– Haikeus varmaan tulee aikanaan, mutta onneksi itselläni on suunnitelmat valmiina jo lähitulevaisuudelle, Kalteva summasi viitaten pian alkaviin töihin parveke- ja terassilasituksen myynnin parissa.

Tuskien taival

JYPin synkissä merkeissä sujunut kausi päättyi niin ikään synkästi, kun seura jäi KooKoolle kärsityn kotitappion myötä ensimmäistä kertaa liigahistoriassaan runkosarjan viimeiselle sijalle. 

– Olihan tämä todella raskasta taivaltamista. Välillä mietittiin, pysyykö edes seura pystyssä ja kaikenlaiset vaihtoehdot kävi mielessä ja keskittyminen tekemiseen herpaantui, Kalteva kertasi uransa viimeistä kautta.

Neljän seuraikonin viimeistä ottelua JYPissä juhlistettiin näyttävästi.
Kuva © Vesa Pöppönen

Kaltevan ja Louhivaaran urien päättymisten lisäksi seuran menestysvuosien runkopelaajista Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen pelasivat tiistaina viimeistä kertaa hurrikaaninutussa. Neljän seuraikonin poistuminen osaltaan symboloi JYPin astumista uuteen aikakauteen.

– Nyt JYPille tulee iso uudistuminen ja tavallaan mentiin niin alas, että nyt on hyvä ponnistaa ylös. Seuralle tämä on ison askeleen paikka, että uskottavuus ja menestys palautuisi, Louhivaara arvioi.

– Yhden aikakauden loppu luo paljon uutta ja nyt on tärkeää löytää oikea suunta, Kalteva säesti.

Hersyviä muistoja parkkipaikoilta

Lopulta hymyssä suin kaukalot jättäneiltä pelaajilta löytyi muutama hauska tarina kaukalon ulkopuolelta. Kaltevan parhaiten mieleen jäänyt kommellus tapahtui miehen ensimmäisellä JYP-kaudella kahdeksan vuotta sitten.

– Silloin oli aika usein autoja väärin pysäköitynä ja jollain erätauolla kuulin, että se onkin oma rekkari ja vaimo siis parkkeerannut väärin. Luistellessa sitten näytin katsomoon rattimerkkejä vaimolle, että mene siirtämään se toiseen paikkaan, Kalteva naurahti.

Myös Louhivaaralla oli jaettavanaan mieleen painunut muisto pysäköinnin parista, jossa oman auton käsijarrun laittaminen unohtuminen meinasi maksaa tylyä hintaa.

"näytin katsomoon rattimerkkejä vaimolle, että mene siirtämään se toiseen paikkaan!"

– Kerran tuli marketissa joku kaveri kysymään, että onko sinulla sellainen musta auto? Vastasin, että on ja kaveri jatkoi, että oliko siinä JYPin logo?

– Vastasin, että on ja kaveri vastasi, että se meni juuri äsken tuossa pihalla puuta päin. Siitä sitten äkkiä tyttö kainaloon ja sellaiset 50 metriähän se oli valunut. Onneksi takana ei ollut muita autoja ja jos ei olisi ollut puuta välissä, se olisi valunut keskelle risteystä, Louhivaara muisteli.

Sekä Kalteva että Louhivaara pelasivat yli 700 ottelua Liigan runkosarjassa ja voittivat useita SM-mitaleja. Lisäksi kumpikin pelasi kaksi kautta ammattilaisena ulkomailla, Kalteva Ruotsissa ja Louhivaara Sveitsissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle