Oskari Siiki julistaa kovassa lennossa olevan TUTOn yhdeksi Mestiksen mestarisuosikeista: "En missään nimessä näe, että olemme vain haastajia"

MESTIS / Haastattelu
Siiki kantoi kultakypärää KOOVEEta vastaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
TUTO on kovassa vireessä Mestiksessä. Turkulaisseura on voittanut viimeisestä 17 ottelustaan peräti 13, ja se on vakiinnuttanut paikkansa sarjan kärkipäässä. Joukkueen yksi kantavista voimista on huikeaa pistetehtailuaan kolmatta kautta jatkava Oskari Siiki.

TUTO on noussut Mestiksessä kauden mittaan sarjan kärkipäähän. Turkulaisseura vakiinnutti paikkaansa sarjataulukon kolmannella sijalla voittamalla KOOVEEn Turussa tiistaina lukemin 2–1.

Turkulaisten yksi avainpelaajista kauden aikana on ollut Oskari Siiki, joka kantoi ottelussa joukkueensa kultakypärää. Siiki totesi ottelun jälkeen voiton olleen todella tärkeä vaikeasta illasta huolimatta.

– Vaikea peli, kuten kaikki kolme KOOVEEta vastaan tällä kaudella. Nyt saimme onneksi käännettyä pelin meille, mutta ei tuo ollut missään nimessä parasta peliämme, Siiki kommentoi.

– Onneksi tämä on tulosurheilua, ja voitto on ainoa, mikä merkkaa.

KOOVEE sai erityisesti kolmanteen erään vahvan alun ja pyöritti peliä pitkään kotijoukkueen alueella. Siiki kertoo, että penkillä joukkueelle annetut ohjeet eivät tepsineet, mutta lopussa kiitos seisoi oman puolustuksen ansiosta.

– Viestimme penkillä, että meidän täytyy koittaa katkoa hyökkäykset. Epäonnistuimme siinä, mutta puolustimme jämäkästi loppupelin aikana silloin, kun piti.

"Parantuneelle" ylivoimalle helpottava onnistuminen

TUTOn ylivoima oli yskinyt ennen KOOVEE-kohtaamista pahemman kerran. Kahdessa edeltävässä ottelussa se ei ollut saanut lainkaan onnistumisia kuudella yrityksellä. Viidessä edeltävässä ottelussa 18 ylivoimakerrasta vain viidellä syttyi punalamppu.

Tamperelaisia vastaan joukkue sai helpottavan onnistumisen ylivoimalla, kun Karri Forsblom iski ottelun voittomaalin toisessa erässä. 

– Emme me ole ylivoimaa ihan hirveästi hioneet. Harjoituksissa tietysti, mutta olemme saaneet ylivoimaan hyviä lääkkeitä, etenkin kun ylivoimapelimme oli vaikeaa alkukaudesta.

Ennen KOOVEE-koitosta turkulaiset olivat saaneet pelata jopa kolmessa viidestä edeltävästä ottelusta viiden minuutin ylivoiman. Siiki myöntää pitkän ylivoiman nihkeyden olevan mielessä, mutta kokonaisuudessa erikoistilannepelaaminen on mennyt eteenpäin.

– Tietysti nuo vitoset ovat sellaisia paikkoja, jossa pelit täytyy pystyä tappamaan. Olemme menossa parempaan suuntaan sekä ylivoima- että alivoimapelimme kanssa.

Siiki perkaa henkilökohtaista ylivoimapelaamistaan, ja kääntyy jakamaan kiitoksia odotettuun suuntaan.

– Olen nyt pelannut (Turo) Asplundin kanssa paljon ylivoimaa. Hän on aikamoinen maestro, joka antaa todella hyviä neuvoja. Hän auttaa meitä muun muassa sijoittautumispelissä, ja olemme kehittyneet paljon hänen kauttaan.

Asplundin siirto Turkuun kohahdutti kiekkokansaa viime kesänä, ja hän on pitänyt hurjaa pistetahtia yllä kauden aikana. Ensi kesänä 39 vuotta täyttävä Asplund on Siikin mukaan merkittävä tekijä ja ennen kaikkea roolihahmo turkulaisten kopissa. 

– Onhan hänellä suuri vaikutus meihin. Hän tuo paljon johtajuutta koppiin ja on meidän joukkueemme ykkösesimerkki.

Asplund on tärkeä esimerkki, mutta itsekin joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva Siiki jakaa kiitosta myös muille. Kokeneilla pelaajilla on Mestiksessä hänen mukaansa iso merkitys, kun kausi etenee tärkeimpään vaiheeseen.

– Meillä on onneksi paljon muutakin kokemusta, muun muassa Simon Suoranta on toinen hyvä esimerkki tuolla kopissa. Hän on myös pelannut paljon Liigaa.

– Meillä on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Kun kevät koittaa, sitä kokemusta tarvitaan, mutta se nuoruuden into nousee myös tärkeään rooliin.

"Minä elän pisteistä ja maaleista"

TUTO on piiskannut itsensä erinomaiseen vireeseen. Joukkue on voittanut viimeisestä 17 ottelustaan peräti 13, ja se pitää hallussaan sarjataulukon kolmatta sijaa. Siiki kertoo, että omaan pelitapaansa luottamuksen esiin kaivanut joukkue on kopissa kevyin mielin.

– Kopissa on hyvä meininki. Kaikkihan haluavat peilata alkuumme, mutta tämä on projekti. Alkumme oli huono, mutta nyt olemme saaneet pelitavan klikkaamaan hyvin, ja kaikki uskovat siihen. Voitot kasvattavat todella paljon itseluottamustamme, ja tästä on suunta vielä ylöspäin, kun kaikki haluavat menestyä.

Vaikka joukkueen sisäisen pistepörssin kärkinelikko on pisteen sisällä toisistaan, on Siiki noussut tärkeään rooliin kauden aikana. 28-vuotias on iskenyt TUTOlle peräti neljä voittomaalia, mikä on kolmanneksi eniten Mestiksessä.

Puhuttaessa omasta vireestä hän kuitenkin heittäytyy vaatimattomaksi.

– Täytyy sen verran kyllä myöntää, että minunkin alkukauteni oli todella huono. Sen verran vaikeaa oli, mutta en oikein osaa sanoa, mistä se johtuu.

TUTO on myllännyt ketjujaan pitkin kautta. Nyt Siiki on vakiinnuttanut paikkansa kultakypärän häneltä ensi ottelussa vievän Forsblomin vierellä, ja se on laiturille mieleinen paikka pelata.

– Sillä on iso vaikutus omaankin pelaamiseen, miten ketjujen kemiat lähtevät rakentumaan. Nyt olen pelannut paljon Forsblomin kanssa, ja hänen vierellään on ollut hyvä pelata. Tunnemme toisemme jäällä ja sen ulkopuolella todella hyvin ja se on auttanut meitä paljon. Olemme saaneet luotua hyvin maalipaikkoja keskenään.

Siiki on pelannut Mestiksessä hurjalla tasolla palattuaan sarjaan kaudelle 2021–22. Paluunsa jälkeen hän on pelannut 127 ottelua, joissa hän on iskenyt tasan saman määrän (65+62) pisteitä. Turkulainen kertoo, että avain korkean tason ylläpitämiseen piilee itseluottamuksessa.

– Oma uskoni itseeni ei ole hiipunut missään vaiheessa. Tiedän, että pystyn tekemään tässä sarjassa paljon maaleja ja pisteitä ja auttamaan joukkuettani. Itseluottamusta ruokkii se, kun saan tehtyä tulosta. Minä elän pisteistä ja maaleista.

Kotiinpaluu oli helppo päätös

Siiki palasi kotikaupunkiinsa pelattuaan kaksi edellistä kautta Kajaanin Hokissa. Päätöstä vauhditti perheenlisäys ja tukiverkoston lähellä oleminen.

– Meille syntyi toinen lapsi elokuussa, ja minulla on nyt kaksi pientä poikaa kotonani. Se oli suurin syy siirrolleni, kun täällä on tukiverkosto lähellä.

Myös unelma kotikaupungin sankarin viitan kantamisesta välähti uudelleen 28-vuotiaan verkkokalvoille, vaikkei lopullista läpimurtoa kasvattajaseura TPS:ssä ikinä syntynyt.

– Minulla on aina ollut unelma, että saisin olla tässä nykyisessä roolissani kotikaupungissani, mutta en siihen Palloseurassa ollessani pystynyt. Nyt se on onnistunut täällä, ja minusta on todella hienoa, että pystyn antamaan kotikaupungilleni mahdollisuuden menestyä.

TUTOn kokoonpano muuttui kuluvalle kaudelle laajasti niin jäällä kuin penkin takanakin. Heittämällä eniten mediahuomiota saanut muutos oli Jonne Virtasen palkkaaminen päävalmentajaksi. 35-vuotias on luotsannut joukkueensa kovaan lentoon lujan, mutta lempeän otteen kautta, ja Siikillä riittää kiitosta valmentajalleen.

– Hän on todella vaativa, mutta osaa hän olla rentokin. Se on hyvä sekoitus. Asiat tehdään täysillä ja jos joku ei kulje, kyllä hän sen kertoo.

– Joukkueemme sisäinen vaatimustaso on mennyt paljon eteenpäin kauden aikana. Sekä valmentaja että pelaajat osaavat vaatia toisiltaan paljon enemmän.

Asema Mestiksen mestaruustaistelussa on selvä

TUTO on sarjataulukossa kolmantena Ketterän ja IPK:n takana. Turkulaiset pitävät takanaan ennen kautta suurimmiksi mestarisuosikeiksi luettuja Kiekko-Espoota ja Jokereita. 

Siiki julistaa, että haastajan leima tulee pestä pois välittömästi, ja TUTO tulee ottaa vakavasti mukaan keskusteluihin Mestiksen mestarisuosikeista.

– En missään nimessä näe, että olemme vain haastajia. Olemme pystyneet voittamaan kärkijoukkueita, ja totta kai pystymme voittamaan heitä myös seitsemän pelin sarjassa.

Kotietu on tällä hetkellä tukevasti turkulaisten hyppysissä. Siiki toteaa sen olevan elintärkeää jaksamisen kannalta pudotuspeleissä.

– Kotietu on meillä tavoitteena, ja olemme sitä kohti menossa. Se on Mestiksessä tärkeää, sillä sieltä voi tulla esimerkiksi Kokkolan reissu vastaan, jolloin matkat ovat pitkiä.

Mahdollista unelmapuolivälierävastustajaa Siiki ei vielä mieti, mutta vaihtoehtoja läpi käydessä yksi joukkue nousee vähemmän yllättäen puheeksi.

– Emme mieti sitä vastustajaa vielä, mutta se täytyy sanoa, että ottelut Jokereita vastaan ovat olleet todella makeita. Niissä tuntee taas elävänsä, ja se on todella tunteellinen hetki, kun halli on täynnä. On mielestäni todella siistiä, että Jokerit ovat jälleen mukana ja saamme tuollaisia tapahtumia Mestikseen.

TUTO kuuluu Liigaan

TUTO on ollut syyskauden aikana laajan mediahuomion keskellä. Joukkue ilmoitti kaikkien yllätykseksi hakevansa Liiga-lisenssiä ensi kaudelle, ja hakemuksesta alkoi mediasirkus, joka päättyi juuri ennen joulua hakemuksen hylkäämiseen.

Siiki kertoo, että hakemuksen aiheuttama lisähuomio sai puhetta aikaiseksi pelaajien kesken, mutta ei vaikuttanut joukkueen arkeen mitenkään.

– Totta kai puhuimme siitä pelaajien kesken, mutta ei se meidän arjessa näkynyt. Pelaamme nyt täällä Mestiksessä ja haluamme menestyä täällä. Toimisto tekee hommia taustalla.

Turkulainen toteaa, että mahdollinen Liiga-tulevaisuus TUTOn kanssa kiinnostaa, mutta matkassa on vielä monta mutkaa.

– Olisihan se hienoa, mutta sinne on vielä pitkä matka, eikä sovi mennä asioiden edelle. 

– Täytyy myös huomioida se, miten Liigan hommat tuosta muovautuvat. Sielläkin tuntuu olevan joukkueita aika paljon.

Liigan tulevaisuuden sarjajärjestelmä on aiheuttanut paljon puhetta ja spekulointia niin pelaajissa, kuin alan muissa toimijoissa ja kannattajissa. Siiki myöntää, että nykyinen malli ei kanna pitkälle, mutta hän ei halua spekuloida mahdollisia vaihtoehtoja tulevaisuuden sarjajärjestelmälle.

– Tietysti se olisi hienoa, jos Liiga olisi auki ja olisi jokin muu sarjasysteemi. En tosin itse tiedä, että millainen, muut saavat päättää siitä.

TUTOn paikka on turkulaisen mukaan kuitenkin Liigassa.

– Olisihan se hienoa, jos TUTO olisi Liigassa. He ovat siellä joskus olleet ja he kuuluvat Liigaan. Olisi myös todella hienoa saada Turkuun paikallispelejä TUTOn ja TPS:n välille, Siiki päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle