Oskari Setänen nauttii isompien seurojen horjuttamisesta – Pudotuspelien tiivis ottelutahti ei maalivahtia huoleta: "Niin kauan kuin pää on mukana, kroppa kyllä seuraa"

LIIGA / Haastattelu
Oskari Setäsen kelpasi hymyillä KooKoon tasoitettua otteluvoitot Kärppiä vastaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Oskari Setäsen torjunnat takasivat KooKoolle voiton Kärpistä maalein 4–1. KooKoo-vahdin kohentuneen torjuntavireen taustalla on aiempaa rauhallisempi torjuntatyyli.

Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen toinen kamppailu KooKoon ja Kärppien välillä päättyi kouvolalaisten eduksi maalein 4–1. Yksi kotonaan pelanneen KooKoon voiton takuumiehistä oli maalivahti Oskari Setänen.

Ottelussa 26 kertaa torjunut Setänen oli voitetun kamppailun jälkeen hyvällä tuulella. Eurasta kotoisin olevan maalivahdin mukaan Kouvolassa pelattu pudotuspeliottelu oli kovatasoinen.

– Olimme niskan päällä ainakin ensimmäisen puoliskon ottelusta. Meillä oli viimeiseen kymmeneen minuuttiin saakka ottelu todella hyvin hallussa.

– Sitten kaveri lisäsi kierroksia ja alkoi tulla päälle. Sitten olivat periaatteessa ne minun paikat, jotka minun piti hoitaa, KooKoo-vahti kertasi ottelun kulkua.

Monta kertaa Kärppiä pienemmällä pelaajabudjetilla operoiva KooKoo onnistui kukistamaan isompansa, mikä miellytti Setästä.

– Taistelimme pirun hienosti. Lähdimme pienempänä seurana antamaan kaiken, mitä meiltä löytyy, ja se riitti erittäinkin hyvin.

– Lähdetään katsomaan torstaina uudestaan, mihin se riittää, maalivahti jatkoi virnistellen.

Kouvolalaisryhmä oli tiistain kohtaamisessa pakkovoiton edessä, sillä tappiolla sen kausi olisi päättynyt. Runkosarjan viimeisellä kierroksella pudotuspelipaikkansa varmistaneen KooKoon leirissä asetelma ei ollut uusi.

Siksi Setäsestä joukkue saattoi lähteä tiistain kamppailuun levollisin mielin.

– Meillä on paljon vapautuneempi fiilis kuin viimeiset kaksi viikkoa runkosarjassa, koska se oli vähän sellaista tuskaa, ettei saa hävitä tai emme edes pääse näihin peleihin.

– Sen takia olemme varmaan pelanneetkin nämä kaksi peliä aika hyvin.

KooKoo-vahdin mukaan joukkue voi pelata täysin paineetta ja katsoa, miten pitkälle sen rahkeet pudotuspeleissä riittävät.

– Meillä ei ole mitään hävittävää, eikä hävettävää. Annamme kaikkemme.

Setänen näkee, että tiistainen voitto antaa kouvolalaisille lisää itseluottamusta jatkoonpääsyn suhteen. Kun ottaa vielä huomioon KooKoon tämän kauden vahvan vierassaldon, mahdollisuus yllätykseen Oulussa on olemassa.

– Sen takia tuossa ei vielä mitään valtavia juhlia ollut, koska jätkillä alkaa selvästi itseluottamus ja usko nousta siihen, että voimme kaataa tuon ryhmän vielä kerran.

Vieraspelaamisen ohella Setänen haluaa alleviivata joukkueensa altavastaajan asemaa.

– Vielä enemmän se kuin onko koti vai vieras, mutta silloin kun on meitä isompi seura vastassa. Mielestäni meillä kulki hyvin heitä vastaan runkosarjassa, KooKoo-vahti painottaa ja lisää.

– Olemme erittäin hyviä, ennakkoluulottomia haastajia ja pysymme sellaisina tästä eteenpäinkin.

Torjuntavire löytyi kauden tärkeimmällä hetkellä

Toista kauttaan KooKoossa torjuvan Setäsen kausi on ollut tilastojen valossa varsin keskinkertainen, jopa heikko. Kevätkaudella maalivahdin otteissa on kuitenkin ollut havaittavissa parannusta, ja tätä tukevat myös tilastot. Tämän vuoden puolella Setäsen torjuntaprosentti oli runkosarjassa yli 91, kun se vielä vuodenvaihteeseen mennessä oli 89,73.

Selitykseksi kohentuneisiin otteisiinsa Setänen mainitsee aiempaa rauhallisemman torjuntatyylin.

– Olen hakenut vähän sellaista malttia ja yrittänyt rauhoittaa pelaamista, jotta jatkumo olisi sitä kautta parempaa. Etten mene joka tilanteeseen all in. Yritän miettiä jatkopelaamista ja jos on joitain syöttöjä tulossa.

Erilainen lähestymistapa torjuntatyöskentelyyn on haastanut Setästä – mutta hyvällä tavalla. Samalla se on myös tuonut kaivattua tulosta.

– Se on ehkä minulle vähän epätyypillistä, kun olen kuitenkin aina ollut aika aggressiivinen haastaja ja taitelijasielu. Nyt olen mennyt enemmän oppikirjan mukaan. Se on ollut ihan kiva muutos ja tuntunut toimivan, niin olen pitäytynyt siinä.

Yksi alkaneiden pudotuspelien puheenaiheista on ollut tiivis ottelutahti. Pudotuspelien ensimmäinen kierros käynnistyi vain alle kaksi vuorokautta runkosarjan päättymisestä. Helpotusta ei ole luvassa seuraavaankaan vaiheeseen, sillä Tapparan vastustajaksi päätyvä joukkue aloittaa puolivälierät jo perjantaina.

Mikäli KooKoo etenee omasta ottelusarjastaan jatkoon, tulee se pelanneeksi seitsemän ottelua kymmeneen päivään. Setänen ei kuitenkaan hurjaa pelitahtia kavahda, sillä joukkue oli vastaavassa tilanteessa myös vuosi sitten.

– Osa äijistä, jotka olivat viime kaudella mukana, heillä on hyvä muistikuva siitä, millaista se oli. Ja viime vuonnakin se meni ihan hyvin.

– Uskon, että se on enemmän henkistä. Fyysisesti tämä on raju paketti, mutta niin kauan kuin pää on mukana, kroppa kyllä seuraa, maalivahti toteaa ja jatkaa.

– Sitten jos kroppa ei tule mukana, sitä loukkaantuu. Niin pitkään kuin pää seuraa, jaksaa pumpata ja olla keskittynyt, niin kyllä se kroppa sieltä tulee perässä. Ei ole mitään ongelmaa.

Pudotuspelijoukkueilla on perinteisesti ollut tapana kasvattaa partaa aina kauden päättymiseen saakka. Myös muita omaperäisempiä tempauksia on Liigassa vuosien saatossa nähty, kuten vaikkapa Ässien irokeesit joukkueen hopeakeväänä vuonna 2006.

Jo kaksi pudotuspeliottelua pelaamaan ehtineellä KooKoolla ei Setäsen mukaan ole vielä tälle keväälle omaa tapaansa. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos joukkue etenee puolivälieriin.

– Jos torstaina kaadamme Kärpät, niin mistä sitä tietää, millaisen spektaakkelin keksimme, Setänen maalailee.

Toistaiseksi kouvolalaiset ovat tyytyneet ottamaan kaiken irti itse pudotuspeleistä.

– Menemme ihan peli kerrallaan ja nautimme siitä, että saamme olla täällä ja pelata näitä pelejä. Se on meidän juttumme, KooKoo-vahti sanoo hymyillen.

» Lähetä palautetta toimitukselle