"Onhan tämä tuleva kausi vielä se siirtymäkausi" – Uusi urheilutoimenjohtaja ohjaa Sportia selkeillä tavoitteilla tulevaan

LIIGA / Haastattelu
Sportilla on edessään siirtymäkausi.
Kuva © Tiia Mahkonen
Herkko Koskella on edessään ensimmäinen kausi Sportin urheilutoimenjohtajana. Uudet tuulet tuovat mukanaan uusia vastuita, haasteita ja odotuksia, mutta Koski ottaa innolla kaiken vastaan selkein tavoittein ja toimenpitein.

− Hyvät fiilikset. Sinällään ollut uuden opettelua, mutta todella innoissani olen. Kilpavaiheen urheilutoiminnan osalta hyvä pöhinä päällä. Liiga ja U20 ovat suurimmalta osin minun vastuulla ja toki katson sen koko urheilutoimen perään.

− Hyvä meininki joukkueessa, rakentunut hyvä luottamussuhde valmennukseen kummankin joukkueen osalta. Olen päässyt tuntemaan pelaajia ja seuraamaan heidän otteitaan. Ei mitään negatiivista sanottavaa tässä kohtaa, Herkko Koski kuvailee alkanutta Sport-taivaltaan.

Ensimmäiset kuukaudet Sportissa ovat alkaneet lähes kokonaisen joukkueen luomisella, joka on myös tuonut omia vaikeuksiaan.

− Paljon uusia pelaajia myös valmennukselle, itselle lähestulkoon kaikki oli uusia. Monta kysymysmerkkiä oli ilmassa tarkasta valmistelutyöstä huolimatta. Tuntuu, että olemme hyvin onnistuneet pelaajahankinnoissa ja joukkueen rakentamisessa. Filip Riskan kädenjälki näkyy myös isona siinä. Pelilliset suorituksetkin ovat olleet lupaavia. Tottakai harjoitusottelut ovat harjoitusotteluita, sellainen voitonhimo ja kamppailun vaatimus ei ole vielä lähelläkään runkosarjaa, mutta tähän mennessä kaikki uudet kasvot ovat olleet selkeitä vahvistuksia ja onnistuneita hankintoja, Koski kuvailee ja avartaa joukkueen yksipuolisia hankintoja.

"suomalaispelaajat eivät koe Sportia joukkueena, johon saavutaan riemun kiljahduksin"

− Fakta vain on se, että suomalaispelaajat eivät koe Sportia joukkueena, johon saavutaan riemun kiljahduksin. Sijainniltaan haastavassa paikassa ja menestystä ei ole Liigan aikana tullut juuri ollenkaan. Hankalaa saada yhtä laadukkaita pelaajia Suomesta kuin mitä olemme nyt saaneet Ruotsista. Meidän näkökulmasta paremmat markkinat olivat siellä. Ruotsalaispelaajat ovat tykänneet olla Sportin mukana ja sitä kautta on ollut helpompi saada heitä lisää.

Uudesta joukkueesta on Koskelle muodostunut hyvä kuva ja suunnitelmat pahojen skenaarioiden varalle on punoutunut yhteen.

−Tuntuu että kaikki on hyvin kartalla henkilökohtaisista rooliodotuksista ja joukkuetta kasatessa on ollut tavoitteena saada hyviä tyyppejä joukkueeseen, jotka energian
viemisen sijaan tuovat sitä. Olemme koittaneet tehdä taustatyömme hyvin ulkomaalaispelaajien kohdalla.

− Loukkaantumisia ei paljon kestä, se on fakta. Yksi hyökkääjä on vielä tulossa ja omissa junioreissa on muutamia hyökkääjiä ja puolustajia, joilla on potentiaalia. Yhteistyöjoukkue TuTossa myös valmiina pelaajia tarpeen vaatiessa, Koski kertoo.

Selkeät roolijaot ja tavoitteet tulevaan

Alkavalle kaudelle joukkueen ja organisaation roolijako on selkeä ja tavoitteet on valmiit.

− Olemme oikeastaan minun johdolla päivittäneet strategiaa koko ajan ja meillä on tietyt arvot ja toimintatavat, mitkä ovat meidän tavoitteet organisaatiossa. Joukkue määrittelee itse omia arvojaan ja heillä on aika paljon omistajuutta siitä pelillisestä suorituksesta. Haluamme että he määrittelevät sitä tavoitetta.Tottakai haluamme olla yksi menestyjistä tänä vuonna ja jatkossa. Vähimmäistavoite on varmasti se pudotuspelipaikka näin urheilutoimenjohtajan näkökulmasta.

Ensimmäinen kausi on kuitenkin tulkittava varauksen kera.

− Onhan tämä tuleva kausi vielä se siirtymäkausi. Sen jälkeen pääsen täysin itse kasaamaan joukkueen ja tulevia kausia suunnittelemaan, niin varmasti omavaraisuus näkyy silloin. Nyt saadaan uskottava ja kilpailukykyinen toiminta ja sitä kautta menestystä. Strategiset tavoitteet mitä ajetaan pitkällä tähtäimellä ajetaan maltilla koko ajan rinnalla, Koski päättää. 

» Lähetä palautetta toimitukselle