Ohtamaalla vakuuttava rooli kazakstanilaisten puolustuksessa

KHL / Haastattelu
Atte Ohtamaa on Barysin tärkeimpiä puolustajia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kesän ja syksyn hieman yllättävienkin seurasiirtojen jälkeen Atte Ohtamaa on kiekkoillut Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Puolustaja on ottanut joukkueesta ison roolin ja luutii takalinjoilla varmoin ottein.

Barys oli tiistain ottelussa Jokereita vastaan todella vakuuttava. Joukkue liikkui hyvin ja voitti kaksinkamppailut isolla prosentilla. Tiukka keskustan sekä ykkössektorin puolustaminen veivät helsinkiläisten hyökkäyksestä kaiken terän, ja kazakstanilaisjoukkue otti vakuuttavan vierasvoiton lukemin 1−5.

− Tosi vahva peli meiltä. Pelasimme kurinalaisesti ja jämäkästi. Saimme myös luotua paljon paikkoja, ja paremmalla viimeistelyllä olisimme karanneet jo aiemmin selvään johtoon, näki Barysin suomalaispakki Atte Ohtamaa.

Pari vuotta sitten Kärppiin viisivuotisen sopimuksen tehnyt Ohtamaa käytti kesällä ulkomaanoptionsa ja lähti pelaamaan Sveitsiin, josta matka jatkui lopulta Kazakstaniin ja KHL:ään. Aiemmin Jokereissa ja Ak Bars Kazanissa sarjaa pelannut puolustaja on ottanut Barysista ison roolin ja kellottaa illasta toiseen puolustuksen toiseksi kovimmat minuutit heti enemmän hyökkäyspelistään tunnetun ykköspakin Darren Diezin jälkeen.

Oulussa moni yllättyi Ohtamaan lähdettyä vielä maailmalle kesken viisivuotisen sopimuksensa. Paperi kuitenkin mahdollistaa pakille pelaamisen ulkomailla tämän ja ensi kauden ajan. Tulevan kauden kuviot ovat vielä auki, mutta jatko Kazakstanissakaan ei ole suljettu pois.

− Minulla on mahdollisuus olla tämä ja ensi kausi muualla. Katsotaan sitten aikoinaan, mitä tehdään. Nur-Sultanissa oon ollut mukavaa ja olen viihtynyt, joten ei missään nimessä poissuljettu vaihtoehto.

Puolustuksen kautta

Ohtamaa on totuttu näkemään etenkin puolustuspelin taitavana yleispakkina. Tämän roolin hän täytti myös tiistaina, kun hän oli joukkueensa tärkeimpiä pelaajia turhauttaessaan Jokereiden hyökkääjiä. Loistavasti tukittu keskusta piti isännät ainoastaan yhdessä pystyhyökkäysmaalissa.

− Mukavaa olla takaisin KHL:ssä ja hyvässä joukkueessa, jolla on mahdollisuus pärjätä. Se on hienoa ja tietysti motivoivaakin.

− Meillä on keskusta pysynyt hyvin tukossa. Joukkueemme vahva selkäranka on hyvä puolustaminen ja maalivahdit. Tosi mukavasti on tullut itselle vastuuta, ja saan pelata joka tilanteessa. Jääaikaa on riittävästi ja joukkue voittaa, niin kivahan se on pelata.

Pelaaminen Suomessa Jokereita vastaan ei ole Ohtamaalle uusi asia, mutta kamppailussa hieman jopa nujakoinut puolustaja nauttii Suomen reissuista ja kovista peleistä.

− Paljon siellä on tuttuja naamoja, jotka ovat kovia pelimiehiä. Siinä on hyvä mitata omia taitojaan.

Ohtamaa otti kamppailun lopussa pienen painin Nicklas Jensenin kanssa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Historian aikana useita kertaa nimeään vaihtanut Kazakstanin pääkaupunki Nur-Sultan on idemmässä kuin Ohtamaan aiemmat KHL-kodit. Kiireinen aikataulu hankaloittaa perheellisen elämää, mutta läheisetkin ovat jo ehtineet tutustua Kazakstaniin.

− On Kazakstan vähän erilainen kuin Venäjä, kyllä sen huomaa. Olemme kauempana idässä, mikä tarkoittaa enemmän matkustamista ja aikavyöhykkeiden yli pomppimista, se on isoin ero.

− Perhe on ollut hetkittäin käymässä Nur-Sultanissa. Katsotaan nyt sitten loppukauden osalta aikatauluja, kun pudotuspelit alkavat ja peliohjelma selviää. On ollut kiireinen tammikuu, kun aloitimme nytkin neljän ottelun vierasviikon.

Tiistain jälkeen Barys on Itäisessä konferenssissa kolmantena. Eroa kärkisijoja pitäviin Ak Barsiin ja Avangardiin on vain kolme pistettä. Ohtamaa ei vielä halunnut spekuloida liikaa joukkueensa mahdollisuuksista kevään karkeloissa.

− Mennään runkosarja loppuun ja katsotaan sitten. Tasaista on, mutta toivottavasti voidaan pysyä nykyisellä paikalla ja varmistaa aloitus kotona, tai nousta jopa ylöspäin. Askel kerrallaan, vaikka kohtahan tämä runkosarja loppuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle