Nuorten leijonien maalivahti Kari Piiroinen nauttii haastavista peleistä – "Mitä vaikeampi peli, sitä helpompi on keskittyä"

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Nuorten maajoukkueen maalivahti Kari Piiroinen valmistautuu Ruotsi-otteluun
Kuva © Leijonat.fi/Pasi Mennander
Nuoret leijonat kohtaa lauantaina MM-puolivälierässä Ruotsin. Ykköstorjuja Kari Piiroinen avaa keinoja oikean mielenvireen säätelemiseen ja kertoo, kuinka maalivahdin toiminta vaikuttaa koko joukkueeseen.

Kari Piiroisen reitti Edmontoniin MM-mittelöihin on ollut määrätietoisen työn tulosta. Kipinä maalivahdiksi syttyi jo varhain.

– Aloitin jääkiekon jalkapallon ohella joskus viisivuotiaana. Luisteleminen ja varsinkin pelaaminen oli kivaa. Kavereitten kanssa oleminen oli se tärkeä juttu. IFK:n kiekkokoulusta jääkiekkoura lähti. Kiekkokoulussa jokainen pelaaja oli vuorollaan maalivahtina, ja jostain syystä kaikki halusivat olla maalissa. Niistä vuoroista oli ihan kisa! Aika nopeasti pääsin pelkästään maalivahdiksi.

– Maalivahdit ovat vähän omalaatuisia ja niiden pitääkin olla, Piiroinen nauraa.

Kahden kauden Kanada-kokemus on antanut valmiuksia koviin peleihin

Kanadan maaperällä Piiroinen on tutuissa olosuhteissa. Kapean kaukalon pelit ovat  tuttuja OHL-kausilta 2018–2019 ja 2019–2020, jolloin hän edusti Windsor Spitfiresia.

– C-junnujen jälkeen sain mahdollisuuden lähteä Kanadaan pelaamaan. Mietin, että joka poika ei ole sinne menossa. Tiesin, että siellä on paljon hyviä pelaajia, jotka tulevat kovaa päälle, kertaa Piiroinen ajatuksiaan parin vuoden takaa.

Haasteet kiehtoivat jo silloin, joten 17-vuotias Piiroinen muutti Kanadaan jääkiekon perässä. Kanadan vuosilta tuttuja huippupelaajia Piiroinen on saanut vastaansa Edmontonin turnauksessa; näistä esimerkkinä mainittakoon Kanadan joukkueen Connor McMichael ja Cole Perfetti. Valitettavasti kuulumistenvaihtoon ei ole ollut karanteenijärjestelyjen takia mahdollisuutta.

Kanadassa oppia tarttui erityisesti luistelutekniikkaan, ja Piiroinen kuvaakin kanadalaista valmennusta todella laadukkaaksi.

– Tykkään kuitenkin enemmän suomalaisesta valmennuksesta, sanoo Piiroinen, eikä säästele positiivista palautetta.

– IFK:n valmentajista Janne Laine ja Timo Lindström auttoivat tosi paljo kehittymään pelillisesti. Tapparassa fysiikkakoutsit ja valmennus ovat todella hyvää. Ei ole tarvinnut itse keksiä, miten voisi kehittyä, vaan on saanut valmiina hyvät ohjeet.

Maalivahdin määrätietoisuus ja rauhallisuus rauhoittavat myös kenttäpelaajia

Maalivahtina Piiroinen haluaa olla rauhallinen ja määrätietoinen, ja tehdä vastustajalle maalinteon mahdollisimman vaikeaksi.

– Kyllä maalivahdin tapa toimia vaikuttaa myös kenttäpelaajiin. Se voi rauhoittaa tiukoissa tilanteissa.

Omina vahvuuksinaan hän nimeää luistelutaidon ja sijoittumisen.

– Pystyn olemaan isona siellä maalissa, ja silloin pelaajille jää vähemmän vaihtoehtoja. Pelaan maltilla ja annan pelaajan tehdä ensin ratkaisun, ja liikun sen jälkeen vasta itse

Keskittymisen sääteleminen on maalivahdille tärkeä taito

– Mitä vaikeampi peli, sitä helpompi on keskittyä. Jos kuteja tulee vähän, keskittyminen voi lähteä harhailemaan. Itsellä ei ole yleensä sitä ongelmaa, että ei keskittyisi. Pitää löytää tasapaino, ettei mene ylikeskittymiseksi. Tietty rentous pitää olla. Keskittymisen ja rentouden säätelemisestä syntyy se tasapaino, jota peleissä tarvitaan, Piiroinen summaa.

Mitä keinoja maalivahdilla sitten on tasapainoisen mielentilan hakemisessa? Piiroinen kehottaa tarkkailemaan kokeneita maalivahteja, ja sillä tavalla hän on itsekin pyrkinyt ottamaan parhaat palat omaan pelaamiseen.

– Suomalaisista Pekka Rinne ja Juuso Saros ovat sellaisia, joita olen pitänyt omina esikuvina.

Kaikkia otteluihin liittyviä rituaaleja ja salaisuuksia Piiroinen ei paljasta, mutta muutama neuvo otteluun sopivan mielentilan säätelyyn irtoaa.

– Jos miettii vähän aikaa muita asioita, saa tarvittavaa rentoutta takaisin. Esimerkiksi jotkut maalivahdit ruiskuttaa vettä ilmaan ja sitten katsoo, kun pisarat tippuvat alas. Se on niiden keino nollata tilanne ja keskittyä hetkeen.

– Itse tykkään käydä kulmissa luistelemassa. Se on minulle sopiva, oma tapa.

Positiivisin mielin eteenpäin

Lauantain puolivälieräotteluun Ruotsia vastaan ykkösmaalivahti Piiroinen on lähdössä energisenä ja hyvissä tunnelmissa.

– On hienoa, että saadaan kova joukkue vastaan. Ei varmasti tule tylsää peliä! Uskon. että saadaan katsojillekin viihdyttävää jääkiekkoa.

Tulevaisuuden suunnitelmat Piiroisella ovat selvät.

– Haluan pelata Liigassa ja myöhemmin NHL:ssä, niin kuin jokaisen kiekkoilijan unelma on. Teen päivittäin töitä, että se unelma toteutuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle