Nuorten kisojen koronakupla vuotaa, eikä tartuntojen alkuperästä ole varmuutta – "Tšekki-kollega oli tyrmistynyt"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Nuoret Leijonat majoittuu korkean tornirakennelman hotellissa, kivenheiton päässä kisa-areenasta.
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuorten Leijonien GM Kimmo Oikarinen oli luonnollisesti harmissaan otteluperuutuksesta, mutta uskoa löytyy, että turnaus viedään loppuun. Huolta aiheuttavat joukkueista riippumattomat tekijät.

Nuorten Leijonien piti kohdata kello 12 Edmontonin aikaa Tšekki, mutta koronatartunta vastustajajoukkueessa perui ottelun. 

− 9.05 sain puhelinsoiton, että Tšekin joukkueessa on koronatartunta ja ottelu perutaan, Nuorten Leijonien GM Kimmo Oikarinen kertoo.

− Pettymys on kova. Olimme valmistautuneet hyvin, ja itselläkin oli hyvä fiilis joukkueesta.

Ottelun peruuttaminen johti siihen, että Suomelle kirjattiin pelistä 1–0-voitto. Sama tilanne nähtiin tiistaina toisen lohkon ottelussa, kun kaksi Yhdysvaltojen pelaajaa antoi positiivisen koronatestin. 

Joukkueet on asetettu kuplaolosuhteisiin, jotta kontaktit ulkopuolisiin olisivat minimissään. Esimerkiksi vain kivenheiton mittainen matka hotellilta hallille tehdään bussilla.

Kahden ottelun peruuntuminen kielii siitä, että kuplat toden totta vuotavat. Sanapari "tartuntojen jäljitys" on tullut kaikille koronauutisointia seuranneelle tutuksi, mutta tässä kisakuplissa ollaan vielä alkutekijöissään.

– Kaikki ihmettelevät, mistä tartunnat ovat peräisin. Juuri soittelin Tšekki-kollegan kanssa, ja hän oli tyrmistynyt, miten yhdellä pelaajalla voi olla tartunta. Siellä kaikki on kuulema hoidettu viimeisen päälle, Oikarinen toteaa.

Oikarisen mukaan kuplaolosuhteissa on viime vuoteen verrattuna muutakin eroa kuin yleisön pääsy halleihin. Erot ovat sellaisia, jotka voivat olla syy tartunnoille – tai sitten ei.

– Nyt hotellissa on meidän lisäksemme esimerkiksi kisaturisteja ja muita faneja. Emmekä me tiedä, kuinka hyvin hotellin ja hallin henkilökuntaa testataan. He menevät kuitenkin illaksi koteihinsa, mies toteaa.

– Meille kaava on hyvin selvä, mitä saamme tehdä ja mitä emme. Voimme vaikuttaa vain omaan toimintaamme, emme muihin. En puhu nyt joukkueista, mutta pitää vain luottaa siihen, että muillakin kohtaamiset ovat minimissä.

Katse kohti tulevaa

Alle 20-vuotiaiden maajoukkue ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan päätti pitää ylimääräisen harjoituksen pelin sijasta.

– Meidän tehtävämme on kääntää sivua eteenpäin. Aika nopeasti totesimme, että tänään menemme jäälle ja valmistaudumme Kanada-peliin harjoittelun kautta, Oikarinen kertaa muuttuneita suunnitelmia.

Oikarinen kertoi MTV:n haastattelussa, että jos joukkuemäärä putoaa seitsemään, turnaus keskeytetään. Kun Yhdysvaltojen ja Tšekin joukkueen kyvystä jatkaa turnausta ei ole selvyyttä, joukkuemäärä on tällä hetkellä kahdeksassa.

Yhdysvaltojen seuraava ottelu olisi tulevana yönä Ruotsia vastaan ja Tšekin pitäisi kohdata Itävalta myöhään torstai-iltana. Oikarisen mielestä vielä ei ole aika maalata piruja seinille turnauksen jatkon suhteen.

– Kyllä minä siihen haluan uskoa, että turnaus viedään loppuun saakka. Olemme tulleet tänne pelaamaan, ja haluamme nähdä Suomen pelaamassa turnauksen viimeisenä päivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle