Nuorekkaalle nestorille Jani Tuppuraiselle Liigan vanhimman pelaajan titteli on vain numeroita − "En ajattele, että olen iäkkäämpi kuin muut"

LIIGA / Haastattelu
Jani Tuppuraiselta voi odottaa edelleen kovia tehopisteitä.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Vaikka Éric Perrin päättikin uransa viime kauteen, Liigan iäkkäin pelaaja löytyy tälläkin kaudella JYPistä. Jani Tuppurainen lähtee hakemaan yhdessä joukkueensa kanssa merkittävää parannusta viime kauteen verrattuna.

Kuluneen vuosikymmenen Liigan kestomenestyjän JYPin viime kausi päättyi todelliseen mahalaskuun, sillä jyväskyläläiset jämähtivät sijalle 10, eli heikoimpaan sijoitukseensa sitten vuoden 2007. JYPin monivuotisen luottohyökkääjän Jani Tuppuraisen mukaan kausi oli kollektiivinen epäonnistuminen.

− Aika moni asia meni huonoon suuntaan. Lumipallo lähti pyörimään väärään suuntaan jo kauden alusta lähtien. Yritimme korjata sitä moneen kertaan, mutta emme onnistuneet siinä, Tuppurainen muisteli viime kautta.

− Siinä kasautui sitten tientynlaista pelkoa, ja siksi hävisimme paljon pelejä. Valmentajan vaihdos oli sitten se äärimmäinen hätäkeino, mutta sekään ei loppupeleissä auttanut.

Ovet kävivät jo toista kertaa tämän vuoden aikana JYPin valmennuksessa, kun Pekka Tirkkonen otti keväällä ohjat käsiinsä alkavalle kaudelle. Tuppuraisen mukaan yhtenäisyyden hiominen on ollut keskiössä kauteen valmistautuessa.

− Mitään mullistavia juttuja tai erikoisia taktiikoita emme ole tehneet. Joukkueena pärjätään ja joukkueena hävitään. Tärkeintä on toimia viisikkona yhdessä ja pelata molempiin suuntiin.

JYP tavoittelee paluuta kärkikahinoihin uudistuneen valmennusjohdon avulla.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Viime kaudella merkille pantavaa JYPin otteissa olivat lukuisat häviöt päätöserissä ja peräkkäisten päivien otteluiden jälkimmäisissä otteluissa. Nämä asiat kielivät joukkueen heikosta kuntopohjasta, ja siksi tälle kaudelle odotetaan paremmassa kunnossa olevaa joukkuetta.

− (Jarkko) Hyytiä on vastannut fysiikkaharjoittelustamme jo monta vuotta, eikä siinäkään mitään uutta ollut. Ihan normaalia kesäharjoittelua, Tuppurainen kommentoi JYPin tämän kesän harjoittelua.

Sen sijaan Tuppurainen nostaa tärkeänä kehityskohteena esiin pelien voittamisen kannalta olennaisen asian.

"Tärkeintä on toimia viisikkona yhdessä ja pelata molempiin suuntiin"

− Meillä on maalinteon kanssa ollut tukkoisuutta ja siihen pitää saada iloinen meininki. Turha jäpittäminen pois ja luodaan rentoutta touhuun.

JYPin syyskaudet ovat jo useana vuotena olleet hyvin tahmeita. Joukkueen varakapteeni korostaa, että edelliskausien tapaista etumatkaa muille joukkueille ei nyt ole suotavaa antaa.

− Alussa pitää olla heti skarppina, että saadaan suunta oikeaksi ja peli lähtisi kehittymään. Varmasti se joukkue tule pärjäämään, joka pystyy eniten kehittämään peliään kauden aikana, kuten HPK viime kaudella, Tuppurainen kertoo.

40:n ikävuoden lähestyminen ei mietitytä Muhoksen kiekkolegendaa

Kaukalossa Tuppurainen lupaa esittää vanhaa tuttua aktiivista ja luistelevaa peliään.

− Itse pyrin olemaan yhtä energinen kuin aikaisemminkin. Omaa tyyliä on enää tässä vaiheessa turha lähteä muuttamaan.

Totta tosiaan, Tuppurainen on 39-vuotiaana alkavan kauden vanhin pelaaja Liigassa 28 päivän erolla HIFK:n Markus Kankaanperään. Kaudella 2002-03 ensimmäiset ottelunsa Liigassa Kärppien paidassa pelannut Tuppurainen ottaa sarjan ikäpresidentin tittelin vastaan huumorilla ja hymynkaarre kasvoillaan.

"Kaikki pystyvät kyllä luistelemaan täysiä, mutta mitä sitten tapahtuu, kun laitetaan kiekko mukaan?"

− Onhan se aika uskomatonta, että meikäläinen on vanhimpana pelaajana mukana. En kyllä ajattele, että olen iäkkäämpi kuin muut, mutta kaikki ollaan samassa veneessä eikä jututkaan kopissa ole paljoa muuttuneet, Tuppurainen virnistää.

Vahvana luistelijana tunnetulla Tuppuraisella on usean vuoden perspektiivi pelin kehityksessä Liigassa. Konkari kuitenkin toppuuttelee puheita viime vuosien pelinopeuden lisääntymisen ympärillä.

− Mielestäni vähän liikaa puhutaan siitä, että peli on nopeaa. Kaikki pystyvät kyllä luistelemaan täysiä, mutta mitä sitten tapahtuu, kun laitetaan kiekko mukaan?

− Ehkä se nopeus on kuitenkin sitä, että viisikko reagoi yhtä nopeasti tilanteisiin. Yksilö voi olla nopea, mutta sillä on kuitenkin ne viisi äijää vastassa, Tuppurainen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle