Noora Tonteri uskoo JYPin nousevan takaisin Naisten Liigaan − "Näytämme, ettei vuosien kova työ ole mennyt hukkaan"

Naisten Liiga / Haastattelu
Noora Tonterilla on iso rooli, mikäli JYP aikoo liigapaikan itselleen napata.
Kuva © JYP Naiset Jukka Lehojärvi
JYP lähti ainoana joukkueena Naisten Mestiksestä tavoittelemaan liigapaikkaa. Joukkue on sen eteen paiskinut töitä jo vuosia ja nyt on aika saavuttaa ansaittu palkkio. Maalivahti Noora Tonteri on jo pitkään torjunut jyväskyläläisten maalilla ja hänen täytyy edelleen yltää parhaimpaansa.

JYPin voittaessa Suomen mestaruuden keväällä 2016 Noora Tonteri oli seuran kakkosjoukkueen riveissä pelaamassa Mestistä. Tuolloin JYP joutui kuitenkin luopumaan sarjapaikastaan ja joukkue lähti tavoittelemaan uutta nousua sarjaporrasta alempaa. Paluuta parrasvaloihin lähdettiin jo silloin hakemaan, mutta liiganousua ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut.

Joukkueessa edelleen maalivahtina oleva Tonteri on viettänyt tähänastisen uransa  Jyväskylässä, kotiseudullaan.

− Täällä on ollut todella hyvät olosuhteet, eikä ole ollut haluja lähteä muualle. Ei kyllä ole kyseltykään. Vielä kun itse olen Muuramesta kotoisin ja täällä Jyväskylässä kouluni käynyt ja nytkin opiskelen paikallisessa korkeakoulussa, niin hyvähän täällä on olla.

Tonteri uskoo kehittyneensä maalivahtina juuri siksi, että sitoutuminen joukkueeseen ja tuttuihin kuvioihin lisää motivaatiota.

− Kun on pitkään ollut samassa joukkueessa, niin sitä on helpompi sitoutua yhteisiin tavoitteisiin. Olemme pitkään tavoitelleet liiganousua, se on motivoinut ja kehittänyt minuakin maalivahtina. Haluamme näyttää mihin pystymme ja se tietenkin vaatii onnistumisia myös itseltäni.

JYPissäkin on viime vuodet ollut maalivahtivalmentaja joukkueharjoituksissa. Tonteri toteaa kehityksen nopeutuneen, sillä nyt he pystyvät puuttumaan paremmin pienempiinkin yksityiskohtiin.

− Nyt viimeiset vuodet, kun joukkueella on ollut oma maalivahtivalmentaja, on kehittyminen ollut vieläkin nopeampaa. Pystyn paremmin kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin, kun harjoituksissa on oma valmentaja paikalla. Keskustelemme paljon siitä, miten jonkun asian voisi tehdä paremmin. Voimme mennä todella pieniin yksityiskohtiin. Olemme katsoneet pelejä myös videolta sekä käyneet läpi torjuntoja. 

Tonterille ei niin vaan läpiajosta maalia tehdä.
Kuva © JYP Naiset Jukka Lehojärvi

Minimitavoitteena Naisten Liigaan nouseminen

JYP lähtee alempaan jatkosarjaan taistelemaan tosissaan paikasta ensi kauden Naisten Liigaan. Vaikka tavoite on haastava, se ei kuitenkaan palella jyväskyläläisten päätä.

− Oikeastaan meidän minimitavoitteemme on pitää liigapaikka tai siis käytännössä nousta Liigaan ensi kaudeksi. Kuortaneen ja Kärppien jääminen alempaan jatkosarjaan hiukan yllätti, mutta se kertoo vain Naisten Liigan keskivaiheen tasaisuudesta.

"SARJA VOI KATKETA MILLOIN TAHANSA, JOTEN JOKAISEEN PELIIN PITÄÄ LAITTAA TÄYSI LATAUS"

Tonterin mukaan Mestiksen kärki on lähestynyt Naisten Liigan häntäpäätä tai ainakin erot ovat todella pieniä. Heidän edeltään ovat lähiaikoina nousseet HIFK ja RoKi, joten tämäkin antaa lisäuskoa omalle nousulle.

− Pelasimme Mestiksessä RoKia ja HIFK:ta vastaan tasaisia otteluita, ja nythän he pärjäävät mukavasti ylimmällä sarjatasolla. Kohta näemme tasoeron käytännössä näiden sarjojen välillä, kun meidän pelimme alkavat alemmassa jatkosarjassa.

Pelien alkamista odotetaan Jyväskylässä vesi kielellä. Tosin korona jyllää edelleen taustalla, eikä sarjojen pelaamisesta loppuun asti ole mitään takeita.

− Todella odottavilla fiiliksellä olemme. Kaikilla on kova halu näyttää, että olemme liigapaikan arvoisia ja ettei viimeisten viiden vuoden aikana tehty kova työ ole mennyt hukkaan. Sarjan mahdollinen loppuminen kesken käy välillä mielessä, mutta ei sitä saa liikaa ajatella. Siihen ei kuitenkaan itse voi vaikuttaa, joten parempi keskittyä siihen mihin pystymme vaikuttamaan.

− Nythän vain korostuu se, että jokaisella pelillä on iso merkitys. Sarja voi katketa milloin tahansa, joten jokaiseen peliin pitää laittaa täysi lataus. Koska pistekeskiarvo määrittää sijoitukset, sarjan ensimmäisen kierroksen otteluiden pisteiden merkitys on tärkeä. Kaukalossa nähdään nälkäinen ja nuori näyttämisen haluinen JYP.

Vaikka kautta lähdetään viemään tosissaan eteenpäin, on tärkeää pitää pilkettä silmäkulmassa. Tonteri onkin tullut tutuksi joukkueen sisällä ahkerana sakkokassan kerryttäjänä. Hänellä on aikaisemmin ollut paha tapa saapua paikalle hiukan myöhässä.

− Olen tällä kaudella skarpannut tuon asian kanssa. Taitaa meidän nuoriso-osastomme olla sakkokassan kärjessä nyt. 

Noora Tonteri poseeraa JYP-paidassaan.
Kuva © JYP Naiset Jiri Halttunen

» Lähetä palautetta toimitukselle