Noora Rädyn piti päättää kautensa MM-kisoissa, mutta koronavirus pakotti neljän seinän sisälle - "En ole pohtinut vielä sekuntiakaan ensi kautta"

Muut Sarjat / Haastattelu
MM-kisojen sijaan Noora Rädyn päivät kuluvat kotona neljän seinän sisällä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Noora Rädyn kiekkokevät on ollut käänteitä täynnä. Venäjän mestaruuteen päättynyt seurajoukkuekausi sai jatkokseen pettymyksen, kun naisten MM-kisat peruttiin. Nyt Räty viettää monen muun tapaan aikaa kotioloissaan. Ensi kauteen hän ei ole vielä uhrannut ajatustakaan.

Suomen maajoukkueen luottomaalivahti Noora Rädyn kauden päätös oli täynnä vauhdikkaita käänteitä. 11. maaliskuuta Räty juhli seuransa Shenzhen KRS Vanke Raysin kanssa Venäjän mestaruutta, kun runkosarjan voittanut Agidel Ufa kaatui finaalisarjassa suoraan otteluvoitoin 3−0.

Kauaa ei kokenut maajoukkueen maalivahti juhlahumussa pyörinyt, sillä jo seuraavana päivänä hän lensi Suomeen, tarkoituksenaan viettää pidennetty viikonloppu Espoossa vanhempiensa luona ennen lentoa kotiin Minnesotaan.

Matkasuunnitelmat vaihtuivat kuitenkin vauhdilla, kun tieto koronaviruksen takia tehdyistä tiukoista päätöksistä kiiri Rädyn korviin. Oli torstai ja perjantaina voimaan tulisi lentokielto Euroopasta Yhdysvaltoihin. Espoo sai jäädä ja edessä oli lähes välitön jatkolento Helsingistä rapakon taakse.

Erikoinen seurajoukkuekausi oli muutenkin. Rädyn seura Vanke Rays pelaa kotiottelunsa Kiinan Shenzhenissä, mutta Kiinassa kiristynyt koronavirustilanne pakotti joukkueenjohdon tekemään ratkaisuja. Joukkue lähti jo tammikuun puolessa välissä Kiinasta pois ja seuraavat kaksi kuukautta vierähti hotelleissa välillä kaupunkia vaihdellen.

Rädyn seurajoukkuekausi päättyi Venäjän mestaruuteen Shenzhen KRS Vanke Raysin paidassa. Kuva kaudelta 2017-2018.
Kuva © Visual China

"En ole pohtinut vielä sekuntiakaan ensi kautta"

− Kuukausi kului Pietarissa, viikko Moskovassa ja lopuksi pari viikkoa Ufassa. Iskihän siinä hotellikuolema päälle joka päivä, mutta ei auttanut valittaa yhtään, kun käveli joka päivä niin sanotusti valmiiseen pöytään, Räty toteaa puhelimitse aamulenkiltään.

− Minulla oli joukkueessa yksi tehtävä – voittaa finaalit. Muuten keskityin aika paljon kahden kiinalaisen maalivahdin valmennukseen ja mentorointiin.

Kunlun Red Starin alaisuudessa pyörivän Vanke Raysin taustalta eivät käteisvarat aivan heti lopu. Kunlun Red Starin omistava Billy Ngok osti Rädyn joukkueelle Ufan KHL-seuran harjoitushallin loppukautta varten. Seuran logot pistettiin nopeasti kaukalon laitoihin, jäähän ja seinille.

− Rahalla saa ja hevosella pääsee, sen on huomannut.

MM-kisat vaihtuivat kotisohvan tunnelmiin

Viimeiset kaksi viikkoa Räty on viettänyt Minneapoliksessa pääosin kotonaan.

− Pakollista karanteenia ei ollut, kun tulin Yhdysvaltoihin, mutta olen ollut tässä vapaaehtoisesti omassa yksityiskaranteenissani. Kaupassa on tullut käytyä ja koiraa olen ulkoiluttanut, mutta ystäviä en ole nähnyt, enkä ole ollut muutenkaan sosiaalisissa tilanteissa, Räty kertoo.

Rädyn, kuten lukuisan monen muunkin huippu-urheilijan, kausi päättyi yhtäkkisesti kuin seinään. Seurajoukkueensa kauden hän ehti pistää juuri ja juuri pakettiin, mutta naisten MM-kisat Kanadan Halifaxissa jäivät haaveeksi.

− Onhan se toki harmi, kun olisi tullut täysi kymppi MM-kisoja täyteen. Enemmän tosin harmittaa joukkueen ensikertalaisten puolesta, he olivat niin innoissaan. Nuori joukkue oli jo hyvää vauhtia lähdössä kisoihin ja vieläpä Kanadaan, missä on aina ihan omanlaisensa tunnelma pelata, Räty harmittelee.

Arvokisojen peruuntumisen lisäksi myös työrintamalla on varsin hiljaista. Räty valmentaa maalivahteja MEGA Goaltending -yrityksessä yhdessä kihlattunsa Karel Popperin kanssa. Viime viikolla alueen kaikki jäähallit menivät kiinni, eikä valmennettavien kanssa pääse kasvotusten toimimaan. Onneksi nykytekniikka helpottaa käytännön asioissa.

− Teemme netin välityksellä kotitreenejä ja käymme pelivideoita läpi ja annamme niistä palautetta. Kaikkea mahdollista, mitä nyt koneella pystyy tekemään, Räty luettelee.

Rädylle ja hänen kihlatulleen vallitseva tilanne on muutenkin varsin uudenlainen, sillä jo useamman vuoden enemmän tai vähemmän kaukosuhteessa elänyt kaksikko viettää nyt valtaosan vuorokauden tunneistaan saman katon alla.

− Olemme pakotettuina kahdestaan neljän seinän sisällä, mutta onhan tämä yhdessäolo lähtökohtaisesti toki hyvä asia. Syyskuulle olisi hääjuhlat suunnitteilla, mutta katsotaan miten käy. Tässä, kun on niin paljon kahdestaan, niin toisesta voi tulla ihan uusia puolia esiin, Räty nauraa.

Neuvotteluita NHL:n kanssa ja ennätyksiä rikkonut kiekkokiertue

Räty pelasi kuluvalla kaudella vähemmän otteluita kuin aikoihin. Sopimus Kiinaankin kattoi vain puolet kaudesta. Viime vuoden huhtikuussa historialliseen MM-hopeaan päättyneiden MM-kotikisojen jälkeen Räty piti etäisyyttä jääkiekkoon – omien sanojensa mukaan henkistä taukoa. Juuri päättynyttä kautta varten hän aloitti treenaamisen vasta lokakuun puolella.

"Saattaa olla, että Räty-paidassa minua ei enää tulla näkemään"

Kausi alkoi Kiinan sijaan Chicagossa, kun Räty otti osaa Dream Gap Tourin otteluun. Valtaosa Yhdysvaltojen ja Kanadan maajoukkueiden huippupelaajista ei pelannut kaudella 2019−20 missään seurajoukkueessa. Maajoukkuepelurit ottivat sen sijaan toisistaan mittaa ympäri Pohjois-Amerikkaa järjestetyissä yksittäisissä ottelutapahtumissa, joiden tarkoituksena oli lisätä naiskiekon tunnettavuutta. "Rivalry Series" huipentui Anaheimissa peräti 13320 ihmisen yleisömeren edessä.

− Tapahtumia oli yhteensä kahdeksan ympäri Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Moni otteluista oli loppuunmyyty ja NHL:n suurimmat sponsorit olivat mukana. Olihan se nyt siistiä. Siinä mietti, että olisihan se hienoa pelata viikoittain niin kovatasoisia pelejä. Pieni kaukalo ja maailman parhaat paikalla, niin olihan se viihdyttävää kiekkoa.

Naisleijonien kausi päättyi tällä kertaa ilman MM-kisoja.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kiertueella pelaamansa Chicagon-ottelun lisäksi Rädyllä on riittänyt pohdittavaa kabineteissa, sillä hän istuu PWHPA:n eli Professional Women's Hockey Players Associationin hallituksessa. Pelaajayhdistyksen tavoitteena on saada ensi syksyksi Pohjois-Amerikkaan uusi naisten ammattilaissarja. Asiat edistyivät lupaavasti NHL:n suuntaan, mutta maailmalla vallitseva tilanne keskeytti neuvottelut toistaiseksi.

− Homma näytti hyvältä ensi kautta ajatellen, mutta keskustelut päättyivät nyt kuin seinään. Olimme lähellä, että saisimme NHL:n tuen taaksemme, mutta nyt ei olla pariin viikkoon keskusteltu. NHL:llä on nyt hieman suurempiakin murheita käsiteltävänään.

Koronaviruksen takia tulevaa kautta tai suunnitelmia on vaikea lyödä varmuudella lukkoon. Räty ei ole muutenkaan tuttuun tapaansa vielä stressannut asioita sen pidemmälle. Kevät on tarkoitus ottaa iisisti, eikä jääkiekko ole ensimmäisenä ajatuksissa. Se, onko Pohjois-Amerikassa ensi kaudella naisten kovatasoista sarjaa vai ei, vaikuttaa myös tulevaisuuden kuvioihin. Lonkkaleikkaus oli myös ohjelmassa Suomessa, mutta se ei vallitsevassa tilanteessa onnistu.

− En ole pohtinut vielä sekuntiakaan ensi kautta. Kaiken reissaamisen jälkeen ei neljän seinän sisällä oleminen toistaiseksi haittaa. Optimaalinen tilanne olisi se, että Pohjois-Amerikkaan muodostuisi sarja ja tänne Minnesotaan tulisi joukkue, jotta voisin pelata kotona. Toisaalta, jos haluan pelata, niin pitää hyväksyä se fakta, että todennäköisesti pitää lähteä tien päälle. Naiskiekossa on vähän se tilanne, että valinnanvaraa ei juurikaan ole. Jos hyvä pelipaikka aukeaa, niin sinne pitää lähteä.

− Saattaa ainakin olla, että Räty-paidassa minua ei enää tulla näkemään, vaan seuraavaksi selässä lukee Popper. Kyllä ainakin yksi peli pitää vetää Popper-paidalla, että saan sen seinälle muistoksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle