Nomen est omen – Estelle Duvin tuikkii Naisten Liigan kirkkaimpana tähtenä

Naisten Liiga / Haastattelu
TPS:n Estelle Duvinin tavoitteet ovat korkealla kaudella 2021–22.
Kuva © Timo Savela
Etunimensä mukaisesti Estelle Duvin on joukkueensa tähti, sekä koko sarjan kirkkain tähti. TPS:ää edustava ranskalainen on noussut Naisten Liigan pistepörssin kärkeen. Omasta menestyksestään huolimatta sarjan ykkösnimellä riittää tavoitteita: mitali TPS-paidassa ja paikka olympialaisissa Ranskan maajoukkueessa.

TPS tuskin tiesi millaisen pelaajan se sai kaudeksi 2020–21, kun se värväsi riveihinsä kaksi ranskalaista pelaajaa. Vanhempi heistä jatkoi matkaansa toisaalle kauden aikana, mutta nuorempi heistä, Estelle Duvin, jatkoi kauden loppuun saakka. Duvin oli etunimensä (Estelle, ransk. tähti) mukainen pelaaja jo ensimmäisellä kaudella, mutta toisen kauden aikana hän on noussut sen kirkkaimmaksi tähdeksi.

Kausi 2020–21 oli Duvinille todellinen läpimurto. Hän iski 22 maalia ja syötti toiset 22 maalia 27 runkosarjapelissä. Hänen 44 pisteen kausi ei jäänyt huomaamatta. Ennen alkanutta kautta hänellä olikin useita vaihtoehtoja, mutta ranskalainen päätti jatkaa TPS:ssä.

– Keskustelin muutaman muun joukkueen kanssa viime kauden päätteeksi, mutta tykkään pelata yhdessä paikassa pidempään kuin yhden kauden. En halua vaihtaa joukkuetta ja maata joka kausi.

– Viihdyn erittäin hyvin Suomessa ja TPS-paidassa. Minulla ei ollut mitään syytä vaihtaa toisaalle. Halusin jäädä tänne vielä ainakin yhden kauden ajaksi.

Jatko TPS:ssä vaikuttaa olleen oikea ratkaisu Duvinille, joka johtaa Naisten Liigan pistepörssiä 28 pisteellä alkusarjan ollessa puolivälissä. TPS:n pelaajisto on pysynyt lähes samana viime kaudesta, mikä auttanut häntä nostamaan omaa tasoaan vielä korkeammalle.

– Meillä on melkein samat pelaajat kuin viime kaudella. Muutama pelaaja lähti muualle ja muutama tuli tänne, mutta käytännössä kyseessä on sama joukkue.

– Saatoin aloittaa kauden tietäen, mitä tulen tekemään, kenenkä kanssa ja ketä vastaan. Tältä osin kaikki on helpompaa tällä kaudella kuin viime kaudella. Haluan tehdä parhaani, olla ratkaisija hyökkäyspäässä, iskeä tärkeitä maaleja ja pyörittää peliä.

"Minulla ei ollut mitään syytä vaihtaa toisaalle. Halusin jäädä tänne vielä ainakin yhden kauden ajaksi."

Duvin muistuttaa kuitenkin, että osa hänen menestyksestään on joukkuetovereiden ansiota. Aivan omin avuin ei hän pistepörssin kärkeen ole noussut.

– Kyllä sillä on merkitystä, kenen kanssa pelaa. Roolini TPS:ssä on kipparoida ketjuani ja olla pelintekijä. Meillä on kuitenkin myös muita loistavia ja lahjakkaita pelaajia, jotka pystyvät samaan, kuten Maija [Otamo], Pauliina [Salonen] ja Ines [Lukkarila].

– Meillä on myös nuoria pelaajia, kuten Emmi [Metsä-Tokila], jotka ovat nostaneet tasoaan huomattavasti viime kaudesta ja ottavat nyt enemmän vastuuta kuin aiemmin.

Duvin viihtyy hyökkäyksen kärkenä.
Kuva © Timo Savela

TPS-valmennus on tehnyt muutoksia ketjuihin kauden aikana, mutta tämä ei ole vaikuttanut ranskalaisen peliin negatiivisesti. Hänen voi jopa sanoa nostaneen ketjukaveriensa tasoa, riippumatta siitä, kuka hänen vierellään on viilettänyt.

– Näimme sen viime peleissä. Muutimme ketjuja jonkinverran. Johtoasemassa on hyvä pelata tasapainoisilla ketjuilla, mutta voimme sekoittaa pakkaa, jos tarvitsemme maaleja.

Kauden tavoitteet TPS:ssä

TPS oli runkosarjan kuudes kaudella 2020–21. Pelaajat pyrkivät toistamaan viime kauden menestyksen. Tähän mennessä kausi 2021–22 on edennyt edelliskauden mukaisesti. Samat joukkueet väijyvät pääsyä ylempään kuuden joukkueen jatkosarjaan. Duvinille tämä on sopiva haaste.

– On ollut aika samanlaista kuin viime kaudella. Meno on tiukkaa sarjataulukon keskivaiheilla. Mukaan mahtuu monia mielenkiintoisia otteluita.

– Tavoitteemme on olla kuuden parhaan joukossa ja taistella mitalista.

Duvin on optimistinen joukkueensa mahdollisuuksista, mutta samalla hän tiedostaa, että finaalit tullaan todennäköisesti pelaamaan pääkaupunkiseudulla.

– Kulta- ja hopeamitaleista kamppaileminen tulee olemaan rankkaa, kun vastassa on [Kiekko-]Espoo ja HIFK, mutta uskon, että pystymme taistelemaan pronssimitaleista. Koen, että se on meidän kauden toinen tavoite.

Naisten Liigassa pelaa Duvinin lisäksi myös muita Ranskan maajoukkuepelaajia.
Kuva © Timo Savela

Kauden tavoitteet maajoukkueessa

Naisten Liigan pörssikärjellä riittää tavoitteita kaudelle, sillä kauden aikana ratkotaan loput paikat vuoden 2022 olympialaisiin.

– Olen myös maajoukkueessa. Marraskuussa pelaamme paikasta olympialaisissa. Tämä on yksi päätavoitteistani tällä kaudella. Olisi ensimmäinen kerta, kun Ranskan naisten maajoukkue pelaa olympiaturnauksessa.

"voimme sekoittaa pakkaa, jos tarvitsemme maaleja."

Ranska pelaa Ruotsia vastaan Luulajassa järjestettävässä karsintaturnauksessa.Duvin on varovaisen optimistinen joukkueensa mahdollisuuksista tulevissa karsintapeleissä.

– Pelasimme kesällä kolme ottelua Ruotsia vastaan. Hävisimme näistä otteluista kaksi ja voitimme yhden. Koen, että he ovat ehkä meitä hieman parempi joukkue, mutta pystymme kyllä voittamaan heidät, kun kyseessä on yksittäinen ottelu.

– Vastaamme asettuu myös Slovakia ja [Etelä-]Korea, mutta uskon, että ottelu Ruotsia vastaan tulee olemaan turnauksen kovin haaste.

Ruotsin kaataminen on antanut Duville ja hänen joukkuetovereilleen lisää uskoa omaan tekemiseen.

– Olemme paiskineet hommia pari viime vuotta. Tiedämme, että pystymme siihen. Tiedämme, että pystymme voittamaan heidät.

Tulevaisuus auki

Duvinin tämän kauden tavoitteet ovat selvät, mutta hänellä ei ole pidemmän aikavälin suunnitelmia. Hän ei mieti turhia, vaan keskittyy nykyhetkeen täysillä, kausi kerrallaan.

– Sen näkee sitten. On vaikea sanoa. En oikeasti osaa kertoa suunnitelmistani sen paremmin. Monen monta asiaa voi tapahtua kauden aikana. Niin moneen asiaan vaikuttaa menestyksemme olympialaisten karsintaturnauksessa.

– Oikeastaan ainoa asia, minkä tiedän on, etten halua vielä muuttaa takaisin Ranskaan. Haluan vielä pelata ulkomailla, on se sitten Suomessa tai jossain muualla.

» Lähetä palautetta toimitukselle