Niskanen: ”Ensimmäinen asia on nostaa vantaalainen Mestis-kiekko kärkeen”

MESTIS / Haastattelu
Kuva © Timo Savela
Kiekko-Vantaa nauttii terveestä kilpailusta K-Espoon kanssa ja päävalmentaja Mika Niskanen toteaa nelinkertaisen sarjajärjestelmän (52 peliä/joukkue) olevan hyvä.

Mestis-kauteen valmistautuvan Kiekko-Vantaan päävalmentaja Mika Niskanen kertaa korona-ajan tilannetta:

− Viime kauteen verrattuna pelaajabudjetti jonkun verran tippui. Tehtiin aika selvät sävelet millä liikutaan pelaajahankintojen ja sopimusten teon kanssa. Mun mielestä se on hyvä. Soinnun Kaitsu (toimitusjohtaja Kai Sointu) on hoitanut hyvin tätä firmaa. Tietyt realiteetit me ymmärretään, että korona on vienyt viime vuoden tuloja. Ei voida satsata niin paljon, mutta siihen nähden mikä joukkue on kasassa, niin ollaan kyllä todella tyytyväisiä.

Joukkueen tilanne on muuttunut maalivahtien osalta eniten.

− Maalivahdeista Samuli Tervolla on hyvät statsit Mestiksessä. Hän on aika selkeä keihäänkärki. Sitten nuorempina Mikko Holopainen ja Sebastian Katajainen - siinä on hyvä kilpailutilanne. Sikäli tilanne on erilainen kuin viime kaudella, jolloin oli tasavahvat Samuel Jukuri ja Waltteri Ignatjew. Siinä on erilainen trio nyt kuin viime kaudella, toteaa Niskanen.

− Puolustuksessa on enemmän kiekollista pelaamista: Aapo Aholaa, Niko Mikkolaa, joita saatiin siihen. Siis me roolitettiin enemmän. Sitten on isompaa kaveria: Oliver Felixsonia, Joonas Pohjasmäkeä, ketkä pystyy kamppailemaan enemmän ja toivotaan että he ottavat sitä ruutua. On tulevaisuuden nimet Jaako Manninen ja Oliver Tuhkanen, jotka ovat kahden suunnan sopimuksella. Siellä on hyviä poikia tulossa. Vielä on haku päällä – yksi pitää vähintään saada.

− Kiekko-Vantaan A-junnuista treenipelejä on käynyt pelaamassa Oka Riissanen. Siinä on tulevaisuutta. Hyökkääjistä Pietikäisen Jesse... Meillä on muutamia omia A-junnuja, keitä me käytetään.

"Meillä on nimekäs ryhmä, mutta sekään ei riitä... vaan joukkue on se juttu, millä voitetaan"

Hyökkäyksessä alkaa olla aika nimekästä kaveria: Miro-Pekka Saarelaista, Erik Embrichiä, Kristjan Kombea ja monta muuta.

− Määrällisesti tarvitaan 1-2 hyökkääjää. Meillä on nimekäs ryhmä, mutta sekään ei riitä, kun aletaan pelaamaan pelejä, vaan joukkue on se juttu, millä voitetaan. Yläkerta on kunnossa, nyt me tarvitaan sitä duunariosastoa.

− Puolustuksessa ja kiekottomassa pelaamisessa pitää kehittyä eniten. Kiekolla me pärjätään, mutta se millä voitetaan pelejä ja isompia asioita, niin se on se puolustaminen. Siinä meillä on työmaata, päävalmentaja miettii.

Valmennukseen pyrittiin saamaan jatkumoa

Valmennuksesta puhuttaessa toimittaja hieman haastaa:

Kiekko-Vantaa on ollut hyvin tuulinen paikka päävalmentajalle. Taidat olla seitsemäs valmentaja neljän vuoden sisään. Tuoko erityisiä paineita, haasteita vai miten suhtaudut?

Niskanen nauraa hyväntuulisesti.

− En siitä paineita ota. Tiedostin tilanteen kun tänne tulin. Siinä oli vähän että saataisiin jatkumoa. Olen toista vuotta ja Jani Manninen (valmentaja, ent. päävalmentaja) jatkaa tässä. Jonkin näköinen jatkumo ja rauhoittuminen silläkin puolella on täällä tapahtunut. Silläkin puolella on menty eteenpäin.

− En voi sitä miettiä. Jos otan stressiä, että saanko kenkää huomenna, niin eihän tästä työnteosta tule mitään. Että kyllä tässä pitää nauttia ja pistää itseään likoon. Jos ei se riitä jollekin, niin sitten se siirtää minut sivuun ja seuraava ukko tulee tilalle.

− Silleen että mä pystyn rinta rottingilla menee tästä hallista ulos, niin se riittää mulle, kuittaa päävalmentaja.

Terve kilpailutilanne Espoon kanssa

Kiekko-Espoon mukanaolo sarjassa piristää tilannetta niin K-Vantaan otteiden kuin yleisönkin osalta.

− Tervetullut ja terve kilpailu Espoon kanssa on. Viime vuonna meillä oli hyviä pelejä. Yleisöä oli enemmän, kun ne on derby-pelejä. Todella hyviä pelejä.

− Pelaajat tuntevat toisensa, niin siellä on jo valmiiksi kamppailutilanteita. Henkisen puolen juttuja – siellä "länkytetään" sun muuta kun tunnetaan toisensa ja joutuu olemaan koko ajan hereillä. Pelaajat tykkää.

− Nuo on niitä parhaita pelejä. Jos mietitään, niin silloin Liigassa oli IFK ja Jokerit. Nämä on nyt vähän sitä suuntaa. Mä toivon, että ne menee vielä enemmän siihen.

− Espoolla onkin tänä vuonna nimivahva joukkue, tulee olemaan ihan kärkiporukoita, niin sitten se on meille hyvä mittari myös.

Sarjat avoimiksi

Kiekko-Espoolla taitaa olla kolmivuotissuunnitelma olla Liigassa. Talousalueidensa puolesta Espoolla ja Vantaalla olisi kaikkein parhaiten potentiaalia.

− Olisi, olisi ja varsinkin jos Jokerit pelaa KHL:ää. Nythän täällä ei ole kuin IFK ja siihen mahtuisi yksi joukkue vallan mainiosti. En tiedä mikä on omistajien tahtotila, että mitä he ajattelevat useamman vuoden päähän.

− Ensimmäinen asia on nostaa vantaalainen Mestis-kiekko kärkeen ja olla siellä – ensin mitata itsensä siellä. Pärjätä siellä ja sen jälkeen vasta puhua Liiga-noususta tai jostain. Nyt kun se ei ole pelaamalla mahdollista, niin sekin aiheuttaa mahdottomuutta.

Päätos on tehty, että Mestiksestä putoaa kaksi porukkaa.

− Se tuo lisäarvoa älyttömästi. Kauden loppua kohden, jos sarja on tasainen, niin kyllä siellä on mielenkiintoa, ketkä joutuu ihan oikeasti. Se on ihan veitsenterällä. Olen itse pelannut niitä pelejä, kun on noustu Liigaan ja tiputtu sieltä. Ne ovat todella hienoja pelejä, mutta henkisesti raskaita. Siinä on muun muassa työpaikat käsissä.

− Jos katsotaan länsinaapuria, niin kun siellä oli 4 parasta Allsvenskanista ja 2 huonointa SHL:stä ja ne pelasivat sarjan. Niillä oli tuvat täynnä ja tv-katsojia vaikka kuinka paljon. Kyllä liputan Liigan avaamisen puolesta, mutta miten se tehdään, niin siihen minulla ei ole vastausta. Suomalaiselle jääkiekolle olisi hyväksi, että nämä sarjat olisivat auki, että olisi se putoamisen ja nousemisen riemu tai pettymys. Yksi tunnetila jää pelaajiltakin kokematta.

− Tästä pidän itse että pelataan suora nelinkertainen sarja; kotona kaksi ja vieraissa kaksi. Se on tasa-arvoinen ja nyt se jossittelu jää pois. Sitten katsotaan 52 pelin jälkeen missä ollaan, päävalmentaja Mika Niskanen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle