Napapiirillä pelataan ensi kaudella Naisten Liigaa

Muut Sarjat / Haastattelu
Naisten Liigaa nähdään syksyllä Rovaniemellä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Rovaniemen Kiekko nousi ensimmäistä kertaa Naisten Liigaan. Vaikka liigapaikka ei auennut pelkästään pelaamalla, vaan myös isoilla päätöksillä Jääkiekkoliitossa, paikka otettiin ilolla vastaan. Tulevan kauden valmistelut ovat jo alkaneet.

Koronavirus keskeytti Naisten Liigan karsintasarjan jännittävään tilanteeseen. Kolme joukkuetta (RoKi, Lukko ja TPS) olivat pisteen eroilla toisistaan, aivan karsintaviivan tuntumassa. Viimeinen viikonloppu olisi voinut antaa minkälaisen lopputuloksen tahansa. Jääkiekkoliitto päätti nostaa kaikki kolme joukkuetta Naisten Liigaan. Karsintasarjasta siis tippui ainoastaan APV, jonka täytyy aloittaa syksy jälleen Mestis-karsinnoista.

Päävalmentaja Tuomas Liitola on hyvillä mielin joukkueen noususta Naisten Liigaan. Jääkiekkoliiton päätös nostaa kolme joukkuetta on hänen mielestään oikeudenmukaisin teko.

– Ollaan ylpeitä siitä, että nousimme liigaan. Vaikka samaan aikaan on harmi, ettei saatu pelata niitä viimeisiä pelejä. Se fiilis, mikä olisi tullut, kun olisi saanut pelaamalla ratkaista ja juhlia sitä jäällä sen jälkeen, olisi kuitenkin ollut niin erilainen.

Myös joukkueen varakapteeni Ira Kumpula on iloinen karsintasarjan lopputuloksesta, vaikka sarjan keskeyttäminen tuntuikin pahalta.

– Kun päätös karsintasarjan keskeyttämisestä tuli, niin silloin harmitti. Sen jälkeen jännitti, miten Jääkiekkoliitto ratkaisee sarjan. Olimme kuitenkin karsintaviivan yläpuolella, niin toisaalta luotimme siihen, että tilanne päättyy meidän hyväksi. Odotusaika oli kuitenkin jännittävä. Fiilikset ovat loppujen lopuksi hyvät.

Päävalmentaja Tuomas Liitola on tyytyväinen Jääkiekkoliiton ratkaisuun nostaa RoKi Naisten Liigaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Nykytilanne Suomessa tuo haasteita valmentamiseen ja valmistautumiseen ensi kauteen joukkueena. Rovaniemellä pelaajia ei kuitenkaan ole jätetty oman onnensa nojaan, vaan jokaiselle on tehty yksilöllinen harjoitussuunnitelma sen mukaan, miten paljon on mahdollista harjoitella ja millä välineillä.

– Jokaisella pelaajalla on oma henkilökohtainen suunnitelma ja pelaajat on jaettu valmentajille. Yhdellä valmentajalla ei ole kovin montaa pelaajaa, joten pystymme oikeasti paneutumaan jokaiseen henkilökohtaisesti. Saadaan jokaiselle pelaajalle tuki omatoimiseen harjoitteluun, Liitola avaa.

"Kiva päästä heti kauden alusta pelaamaan kovia pelejä", Ira Kumpula

Treenien seurannan lisäksi valmentajat kysyvät kuulumisia pelaajilta, jotta he eivät jäisi aivan yksin. Yhteisöllisyys näkyy joukkueen toiminnassa vahvasti. Kumpulaa ei pidempi itsenäinen jakso haittaa, mutta yhteistreenejä hän silti odottaa innolla.

– Loppukesästä meillä on aina ennenkin ollut omatoiminen jakso, mutta olisi kiva päästä porukalla tekemään vielä ennen sitä. Tämän tilanteen ajan menee harjoittelu itsekseen, sillä tykkään treenata myös itsekseni.

Sponsorieurot ja uudet pelaajat helpottavat budjetin kasaamista

Nouseminen Naisten Liigaan tuo lisää reissuja etelämmäksi ja matkojen kustannukset kasvavat, kun ottelumäärät lisääntyvät. Liigassa pelaaminen mahdollistaa kuitenkin suuremmat sponsoritulot, mikäli nykytilanne ei tyrehdytä rahavirtoja kokonaan.

– Liigassa pelaaminen nostaa meidän budjettia vähän, mutta ei välttämättä niin paljoa, miltä se ehkä vaikuttaa. Otteluohjelma tulee hyvissä ajoin, joten pääsemme varaamaan matkoja ajoissa. Tässä tulee iso säästö verrattuna Mestikseen, kun otteluohjelma tulee viikon-pari ennen sarjan alkamista, Liitola pohtii.

Liiga-statuksella on hieman helpompi kerätä sponsorieuroja, koska näkyvyys on isompaa, mitä Mestiksessä. Toki koronatilanne voi vaikeuttaa sponsoreiden saamista.
Budjettiasioita helpottaa myös tieto siitä, että uusia pelaajia on tulossa joukkueeseen, joten yhden pelaajan kustannuksiin kohdistuvaa painetta saadaan helpotettua sillä.

"Minimitavoitteena on säilyttää paikka Naisten Liigassa", Tuomas Liitola

Joukkuetta ei ole kuitenkaan tarkoitus pistää aivan uusiksi, vaan kasata nykyisen rungon päälle. Uusia pelaajia saapuu Rovaniemelle opiskelupaikan perässä ja korkeakoulujen haut ovat vielä auki, joten potentiaalisia pelaajia voi tulla vielä lisää.

– Joukkueen runko tulee pysymään pääosin samana, muutama lähtevä pelaaja löytyy. Selkein tarve tällä hetkellä on maalivahdille, sillä toinen tämän kauden maalivahdeista on lähdössä muualle. Tulijoita on hyvin. Tulevalle kaudelle on tarkoitus tehdä toinenkin joukkue, joka pelaisi poikasarjaa, Liitola kertoo.

Tavoitteena säilyttää paikka Naisten Liigassa

Ensi kauden tavoitteita ei ole vielä sen kummemmin ehditty miettimään, sillä joukkue ei ole vielä päässyt kokoontumaan yhdessä. Liitola ei itse uskalla lähteä määrittelemään joukkueen tavoitetta, hänen tehtävänsä on tukea siinä vaiheessa, kun tavoite on määritelty.

– Joukkueen tavoite on sellainen asia, mikä joukkueen tulee päättää. Minä en sitä valmentajana voi lähteä päättämään. Siitä nyt kuitenkin joka tapauksessa lähdetään, että alas ei enää tulla. Saisimme vakiinnutettua paikan Naisten Liigassa. Se on minimitavoite.

Varakapteeni Kumpulakaan ei uskalla vielä lähteä sanomaan varmoja tavoitteita joukkueen puolesta. Henkilökohtaisia tavoitteita kuitenkin löytyy ja jonkinlainen näkemys siitä, mitä joukkue mahdollisesti tavoittelee.

– Henkilökohtaisena tavoitteena haluan kehittyä pelaajana ja saada enemmän vastuuta. Joukkueen puolesta nyt sen verran, että pyritään menemään eteenpäin niin joukkueena kuin viisikkopelissä. Uskon myös, että kauteen lähdetään säilyttämään liigapaikka, nämä kuitenkin joukkueen osalta tarkentuvat myöhemmin.

Omatoiminen harjoittelu ei ole Ira Kumpulalle ongelma.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Syksy tulee olemaan Rovaniemellä erilainen, mitä aiempina vuosina. Nyt ei tarvitse aloittaa karsimalla Mestikseen, vaan pääsee suoraan kiivaisiin taisteluihin.

– Kiva päästä heti kauden alusta pelaamaan kovia pelejä. Mestikseen kun on voinut ilmoittautua kuka vaan, niin otteluiden lopputulokset ovat myös olleet sitä luokkaa. Sellaiset pelit eivät myöskään kehitä ketään, Kumpula kertoo.

Tuleva kausi tulee olemaan mielenkiintoinen monessa suhteessa. Harjoittelukausi joudutaan toteuttamaan itsenäisesti ainakin pitkälle kevääseen, sponsoreiden kerääminen on oma haasteensa ja jääharjoittelut jäävät mahdollisesti hyvin lyhyeksi ennen sarjan alkua. Syksyllä näkee sen, kuinka mikäkin liigajoukkue on pystynyt selviytymään haastavista ajoista parhaiten.

Otsikkoa muokattu klo 13.45: Korvatunturilla vaihdettu Napapiirillä.

Juttua muokattu klo 14.03: Korjattu ingressistä Rovaniemen Kiekon oikea kirjoitusasu.

» Lähetä palautetta toimitukselle