Naisten maajoukkueen käynnissä oleva sukupolvenvaihdos värittää Pasi Mustosen toista projektia Naisleijonien kanssa

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Vaikka vaihtuvuus onkin naisten maajoukkueessa suurta, Pasi Mustonen uskoo menestyksen jatkuvan.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Suomen naisten maajoukkue pääsi viime kaudella lähelle kaikkien aikojen unelmaa − MM-kultaa. Skandaalinkäryisesti menetetty mestaruus jätti päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan runsaasti menestyksennälkää.

Suomi teki naisten MM-kisojen viime vuoden finaalissa Espoossa voittomaalin jatkoajalla Yhdysvaltoja vastaan ja kultajuhlat olivat valmiit. Kesken Suomen juhlinnan maalia lähdettiin tarkastamaan vielä videolta ja se hylättiin maalivahdin häirinnän vuoksi. Yhdysvallat vei lopulta ottelun nimiinsä voittomaalikilpailussa.

Suomen naisten maajoukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen mukaan finaalitappio ei enää paina mielessä, mutta se antaa paljon motivaatiota niin viime kauden kisajoukkueessa olleille kuin uusillekin maajoukkuepelaajille.

− Meillä on paljon pelaajia, jotka haaveilevat, että se tilanne toistuu vielä. Olen todennutkin uusille pelaajille, että olen aivan varma, että Suomi ei pelannut viimeistä naisten MM-finaaliaan. Kyse on vain siitä, milloin se tapahtuu ja se on heistä kiinni ja heidän motivaatiostaan järjestää oma arkensa riittävän pitkän ajan kuluessa ja harjoitella todella laadukkaasti.

− Se on ajan kysymys, ajan määrittäminen on vain mahdotonta, milloin se toistuu. Tiedän, että on pelaajia, jotka haaveilevat uudestaan siitä tilaisuudesta, Mustonen painottaa.

Samalla Mustosella on hyvin realistinen näkemys kokonaistilanteesta. Viime vuoden MM-kisajoukkueesta on poistunut useampi pelaaja ja nyt on uuden projektin aika.

− Kilpaurheilussa pelataan voittamisesta ja eiväthän nämä taikomalla tule, nämä ovat prosesseja. Sen näytti meille edellinen viiden vuoden jakso. Silloin saimme useamman vuoden tauon jälkeen ensimmäisenä vuonna pronssi viidessä vuodessa neljä mitalia. Se huipentui sitten toissakaudella olympiamitaliin ja viime kaudella MM-finaalipaikkaan.

− Saimme jopa kokea, miltä tuntuu olla maailmanmestari. Me tiedämme, millaista on olla maailmanmestari. Se oli huikea fiilis. Kyllähän sen uudestaan haluaa kokea, vaikka se puhelinsoitolla varastettiinkin. Se tunne ei häviä mihinkään, se tulee ikuisesti olemaan meidän sydämissämme. Se on se asia, mikä meidän täytyy kantaa mukanamme.

Sukupolvenvaihdos tuo paljon vaihtuvuutta ja uusia kasvoja maajoukkuekuvioihin

Suomen joukkue pelasi vuosikaudet samalla pelaajarungolla ja viime kauden jälkeen on nyt käynnissä sukupolvenvaihdos.

− Nyt lähdetään tekemään uutta projektia. Edellistä tehtiin viisi vuotta ja se huipentui olympialaisiin ja koti-MM-kisoihin. Nyt rakennetaan uutta projektia, toki siinä on runko jäljellä, mutta muutokset ovat isoja. Vuoden sisällä 5-7 uutta pelaajaa, joilla on langanohut mistään kansainvälisestä pelaamisesta. Se näkyy meidän pelaamisessa ja tässä tehdään uutta joukkuetta ja uutta tulemista. Toki tapellaan edelleen mitaleista, se on ihan selvä.

− Lähtökohta on se, että ykkös- ja kakkossentterit lopettivat ja voi sanoa, että kakkosketju katosi kokonaan, tilalla on vitosketju, joka ei ole koskaan ollut arvokisoissa. 740 maaottelua katosi. Muutokset ovat isoja ja näkyvät pelaamisessa.

− Pitkällä janalla jos ajatellaan, niin meillä on tulossa hyviä nuoria pelaajia. Tässä puhutaan vuosista, että he ovat valmiina ihan tuonne huipulle. Sukupolvenvaihdosta tehdään pelaamisessamme, Mustonen kertaa taustoja.

Edes maailman tasolla monellakaan naisjääkiekkoilijalla ei ole mahdollisuutta harjoittaa jääkiekkoa täysiaikaisena ammattilaisena. Myös pelien ja harjoittelun laatu vaihtelee suuresti ja tähän on Mustosen mukaan haettu kehitysapua tekemällä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Pohjois-Amerikan olosuhteita käytetään tässäkin asiassa esimerkkinä, sillä siitä suunnasta tulevat kiistatta kovimmat haasteet nyt ja tulevaisuudessa.

− Arki pitää olla kilpailukykyinen ja sen järjestämistä me olemme taustalla paljon puuhanneet. Yritämme saada pelaajille esimerkiksi harjoittelua poikajoukkueiden kanssa, jossa vaatimustaso on sillä tasolla ja vauhti lähellä sitä, mitä se tulee olemaan pohjoisamerikkalaisia vastaan. Kaikkien, esimerkiksi ulkomailla pelaavien, kohdalla sitä ei pystytä järjestämään, mutta kotimaassa pelaavien kanssa on päästy hyviä askelia siinä.

− Sitten on tietysti myös turnaukset. Nyt on harmi, kun Pohjois-Amerikka-pelit putosivat marraskuulta pois. Kokemusta saa vain pelaamalla heitä vastaan, näkee miten lujaa siellä oikeasti mennään, Mustonen painottaa.

Suomi on arvokisojen kestomenestyjä ja iso jääkiekkomaa. Tappioita on tullut viime aikoina pienemmillekin maille, mutta tämä on hyvää oppia Mustosen mukaa.

− Nyt saimme hyvän kuitin, että häviämme myös Tšekille ja Venäjälle, jos emme osaa pelata taktisesti oikein eri maita vastaan. Fakta on se, ettemme ole yhtä vahvoja kuin viime vuonna, olemme varmaan kahden vuoden päästä. Se pitää kokea. Hyvä harjoittelu ja sitä kautta saatu itseluottamus auttaa ja tietenkin meidän valmentamisemme etukäteen.

− Pelitapa pitää myös pelkistää täysin. Se pelitapa, jolla kotimaassa pelataan, sitä ei voi viedä kansainvälisiin peleihin. Sitä me nyt opettelemme turnauksissa. Tämä on prosessi ja se kestää jonkin aikaa.

Iso vaihtuvuus tuo haasteensa myös ryhmädynamiikkaan. Tähänkin Mustosella on keinot tiedossa.

− Kun 5-6 persoonaa 20 ihmisen porukassa vaihtuu lyhyen ajan sisällä on selvää, että ryhmädynamiikka vaihtuu kokonaan. Sitä rakennetaan kiivaasti taustalla ja siinä on oltu hyviä. Tietysti tuo edellinen runko teki viisi vuotta hommia ja nyt tulee sitten ensimmäiset todella isot muutokset.

− Sekin prosessi on ehkä kaikkein olennaisinta hyvän harjoittelun lisäksi. Se vie oman aikansa ja olemme täysin tietoisia, mitkä asiat vaikuttavat kansainväliseen menestykseen ja niitä tehdään uudestaan.

Mustonen aloittaa omien termiensä mukaan toisen projektinsa naisten maajoukkueen kanssa. Jos kaikki menee putkeen, mies valmentaa joukkuetta yhteensä kahdeksan vuotta putkeen, joka on huima saavutus.

− Tämä on vähän kuin projekti numero kaksi minun aikakaudellani. Maajoukkueissa päästään hyvin harvoin tällaisiin kaksiin pitkiin projekteihin ja tämän sisällä oli vielä lähes 900-päiväinen olympiaprojekti.

− Voidaan puhua, että tuon ensimmäisen viiden vuoden projektin aikana pelaajat olivat parhaassa iässä ja parhaimmillaan. Sitten osa heistä lopetti ja ajetaan nuoret sisään ja aloitettiin uusi projekti. Tämä on poikkeuksellista maajoukkueissa, tarkoitus on, että vedän kahdeksan vuoden projektin, Mustonen sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle