NHL:n pörssikärki Rantanen nauttii parhaasta ketjukoostumuksesta sitten TPS:n juniorivuosien

NHL / Haastattelu
Mikko Rantanen on NHL:n pistekuningas kauden ensimmäisen kolmanneksen päättyessä.
Kuva © Gettyimages
NHL:n supertähdeksi noussut Mikko Rantanen vahvistaa asemiaan pistepörssin kärjessä lähes jokaisessa ottelussa. Huimassa 135 tehopisteen tahdissa oleva suomalainen muodostaa ketjukavereidensa kanssa Colorado Avalanchen selkärangan. Jatkoaika tapasi Rantasen joukkueen kotikaupungissa Denverissä viikonloppuna.

DENVER, COLORADO - Ensimmäisellä kokonaisella NHL-kaudellaan, 2016-2017, Mikko Rantanen tehtaili 38 tehopistettä koko NHL:n viimeiseksi jääneen Colorado Avalanchen miehistössä. Viime kaudella Avalanche palautti uskottavuutensa nousemalla pudotuspeleihin ja samalla nähtiin noustelaisen läpimurto, kun 81 runkosarjaottelussa syntyi huimat 84 tehopistettä.

Kuluvalla kaudella Rantanen on löytänyt vieläkin kovemman vireen, minkä myötä suomalainen johtaa koko NHL:n pistepörssiä, kun kautta on ensimmäinen kolmannes takana. 27 ottelussa 45 tehopistettä (11+34) iskenyt Rantanen muodostaa pistepörssin kakkossijaa pitävän Nathan MacKinnonin (19+24) ja Avalanchen ruotsalaiskapteeni Gabriel Landeskogin (16+14) kanssa koko sarjan parhaan hyökkäyskentällisen.

Ennen perjantain St. Louis Blues -kohtaamista Rantanen-MacKinnon-kaksikosta molemmat olivat iskeneet vähintään kaksi tehopistettä edellisissä kuudessa ottelussaan. Lisäksi suomalaishyökkääjä syötti maalipörssin kärkikahinoissa mukana olevan kanadalaisen kauden ensimmäiset 18 maalia.

Rantanen myöntääkin ketjunsa pelikemioiden olevan lähes historialliset. Yhtä hyvin pelityylit ovat istuneet ketjukavereiden kanssa yhteen viimeksi juniorivuosina TPS:n paidassa.

− Ei varmaan ainakaan SM-sarjatasolla ole (pelikemiat) yhtä hyvin kohdanneet. Varmaan C2-sarjassa viimeksi. Muistan sellaisen ketjun, kun pelasin Virtasen Juhon kanssa, joka pelaa nykyään TUTOssa. Ja sitten siinä oli Christian Wallin, joka ei enää jääkiekkoa pelaa, mutta taitaa toimia konstaapelina tuolla Turun-seudulla. Siinä ketjussa pelattiin aika hyvin yhteen.

Pitkäjänteisyys tuttujen ketjukavereiden kanssa on Rantasen mukaan yksi avaintekijöistä alkukauden onnistumisiin.

− Päästiin jatkamaan samalla ketjulla tällä kaudella, niin on hyvin mennyt tähän asti. Mutta paljon on pelejä jäljellä, joten pitää vain pysyä tasaisena.

Avalanchen alkukausi on sujunut kokonaisuudessaan loistavasti, minkä tuloksena joukkue on Läntisen konferenssin toisella sijalla. Samalla on kuitenkin tullut entistä enemmän selväksi, kuinka vahvasti joukkueen menestys nojaa Rantaseen ja koko ykkösketjuun. Joukkueen 99 maalista peräti 46 on syntynyt kärkikolmikon lavoista.

NHL:n pistepörssin kärkisija on luonnollisesti huomioitu myös kansainvälisissä medioissa ja fanien keskuudessa. Toistaiseksi Rantasen saama huomio on kuitenkin pysynyt siedettävänä kotiosavaltiossa.

− Aika rauhassa saa täällä Coloradossa kaupungilla mennä. Viime kauden jälkeen, kun päästiin pudotuspeleihin, niin ihmisiä toki kiinnostaa enemmän ja halli on joka pelissä täynnä. Mutta kyllä täällä saa ihan rauhassa olla.

Rantasen huima pistetahti on yksi monista hehkutuksen aiheista NHL:n suomalaiskarkeloissa, joissa otsikoihin nousee jatkuvalla syötöllä myös muun muassa Patrik Laineen, Sebastian Ahon, Miro Heiskasen ja Pekka Rinteen loistavat otteet. Alkukauden suomalaisonnistujista Rantanen onnistuu lyhyen pohdinnan jälkeen nimeämään itselleen ihanteelliset ketjukaverit jatkoaikakentälliseen.

− Varmaan yksi puolustaja pitää valita, niin otetaan Turun-poika (Rasmus) Ristolainen oikeanpuolisella kätisyydellä. Ja varmaan täytyy ottaa toi "Pate" (Laine). Kyllä se sen verran hyvin ampuu, että jos sille paikan antaa, niin tekee varmaan maalin joka toisesta paikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle