NHL-vahvistus Esa Lindell on valmis mukautumaan Leijonien pelisapluunaan: "Siihen pitää tottua, että rytmi on neljän parin kierrätyksessä vähän erilainen"

MAAJOUKKUE, NHL / Haastattelu
Esa Lindell on saapunut Tampereelle.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Esa Lindell tuli Leijoniin Dallas Starsin NHL-kauden päätyttyä. Pitkään Teksasissa kiekkoillut puolustaja on saanut jo vihiä roolistaan turnauksen huipennuksessa. Lindell kertoi, miten NHL-vuodet ja muhkea sopimus ovat muuttaneet häntä.

Esa Lindell saapui Tampereelle yhdessä seurakaverinsa Miro Heiskasen kanssa. Leijonien joukkueenjohto oli pitänyt puolustajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen MM-turnausta.

− Minulta kyseltiin jo runkosarjan aikaan, että kiinnostaako. Jo silloin sanoin, että kiinnostusta on paljonkin. Olinhan lukenut mediaa puolustaja-hyökkääjä-asetelmista ja kun oli tiedossa, että Miro (Heiskanen) lähtee, niin se oli positiivinen asia, että kutsu kävi. Olin jo ehtinyt vähän kuopata ajatuksen.

Dallas Starsissa pelaava kaksikko Lindell ja Heiskanen ei kuitenkaan näillä näkymin pelaa puolustajaparina Leijonien takalinjoilla.

− Jokusenkymmentä peliä pelasin alkukaudesta Miron kanssa. On tarkoitus, että pelaan Atte Ohtamaan kanssa täällä.

Leijonaluotsi Jukka Jalonen ei ole Lindellille ennestään tuttu, mutta päävalmentajan saavutukset ja maine ovat tietysti kiirineet.

− En ole ollut hänen kanssaan samassa jengissä, mutta sen mitä olen muutaman kerran häntä nähnyt, niin on todella hyvät fiilikset ja odotukset. Olen kuullut hänen valmentamistaan turnauksista pelkkää hyvää.

Lindell jutusteli medialle rennoin mielin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

NHL:ssä pelataan kuudella puolustajalla ja Leijonat käyttää aktiivisesti ja tasaisesti kolmea puolustajaparia. Kahdeksalla puolustajalla pelatessa peliminuutit pienenevät pelaajaa kohti. Tämä ei tunnu urakoimaan tottunutta Lindelliä haittaavan.

− En usko, että se sen kummemmin vaikuttaa. Siihen pitää tottua, että rytmi on neljän parin kierrätyksessä vähän erilainen. Täytyy jaksaa painaa täysillä ne vaihdot, jotka pääsee pelaamaan.

Vaikka Lindellin edellisestä maajoukkuevisiitistä on jo yli viisi vuotta, ei hän tule täysin tuntemattomaan pukukoppiin.

− Ehkä suunnilleen puolet ovat sellaisia, joiden kanssa olen ollut jossakin turnauksessa tai alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. On myös uusia kasvoja, puolustaja totesi.

Seitsemän NHL-vuotta

Lindellillä on pitkä sopimus Starsiin. Tilanne mahdollisti hänen asettumisensa Teksasiin.

− Se on myös kotini siellä. Meillä on omakotitalo ja viihdymme siellä todella hyvin, Yhdysvaltojen lisäksi Vantaalta talon omistava Lindell tuumi.

− Minulla on kaksi kotia ja ne ovat tietenkin hyvin erilaiset paikat. Hyvät ja huonot puolensa kummassakin.

Lindell solmi vuonna 2019 kuuden vuoden ja 35 miljoonan dollarin NHL-sopimuksen.

− Luohan raha turvaa. Onhan ne hirveän isoja määriä, mitä tienaamme. Ne pitää käyttää fiksusti. Minulla on sijoitusneuvoja ja rahastonhoitaja hoitamassa näitä juttuja.

Rahan tuomiin lieveilmiöihin Lindell ei ole juurikaan törmännyt. Hännystelijät ja liehittelijät ovat jättäneet miehen rauhaan.

− Jos tulee jotain bisnesehdotuksia, rahapuolen neuvojani katsovat ne läpi ja kertovat mielipiteensä.

Hän saa kulkea muina miehinä kaupungin kaduillla. Häntä ei tunnisteta huippu-urheilijaksi.

− Tosi rauhassa. Vähemmän kuin Suomessa. Dallasissa amerikkalainen jalkapallo on paljon isompi urheilupuolella ja katukuvassa. Ei siellä meitä tunnisteta.

Muuttunut mies ja pelaaja

Siitä on pitkä aika, kun Lindell jätti Suomen kaukalot ja siirtyi Pohjois-Amerikkaan. Hän on muuttunut pelaajatyypiltään nuoruusvuosistaan.

− Aika paljonkin on tapahtunut muutoksia. Ässistä lähti ylivoimapakki ja enemmän hyökkäyspään pelaaja. Vuosien varrella olen mukautunut siten ,että tasavahva suoritus on minun juttuni. Ensimmäisinä vuosina tajusin, että hyökkäyspään taidot eivät ole sitä parasta kärkeä, jonka se vaatii, että olisi kärkeä NHL:ssä.

− Jotenkin piti pystyä vakiinnuttamaan paikka ja olemaan hyvä. 

Leijoniin tullessaan Lindell on varautunut muuttamaan peliään hieman NHL:ään nähden.

− Jos nopeasti pitäisi sanoa, niin ehkä on enemmän aikaa kiekon kanssa ja pitää pystyä tekemään peliä sekä luistelemaan kiekollisena. Varmaan se vaikuttaa alivoimaankin, että kulmat ovat kauempana.

Myös MM-jäillä on takuulla haastavia vastustajia, mutta kolme nimeä nousi esiin NHL:n vaikeimmista käsiteltävistä.

− Jokaisessa joukkueessa ykköskentän jätkät ovat sellaisia sarjataulukon sijoituksesta riippumatta. Connor McDavid ja Nathan MacKinnon ovat nopeuden takia vaikeita vastustajia ja Leon Draisaitl on taas vahva, joten saa painiakin enemmän. Heitä vastaan saa aika paljon pelatakin, kun ovat samassa konferenssissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle